Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS sa dostane aj tam, kde by ste to najmenej čakali: Toto SPRAVÍ s mužskou PÝCHOU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdá sa, že žiadna časť tela nie je v bezpečí pred SARS-CoV-2, vírusom, ktorý stojí za ochorením Covid-19. Môže infiltrovať pľúca, srdce, mozog, črevá a, ako sa ukázalo, dokonca aj mužskú pýchu.

Vírus v tkanive penisu

V malej pilotnej štúdii vedci z lekárskej fakulty University of Miami Miller nedávno naznačili, že Covid-19 sa môže nachádzať v tkanive penisu dlhšie obdobie po odznení infekcie. Domnievajú sa, že by to mohlo potenciálne prispieť k problémom pri dosiahnutí erekcie. Štúdia bola nedávno zdokumentovaná v časopise World Journal of Men's Health.

Čítajte tiež: Máte v sebe PROTILÁTKY na KORONAVÍRUS? ZNAK na prstoch prezradí, že ste PREKONALI infekciu

Vedci zhromaždili tkanivo penisu od štyroch pacientov, ktorí podstúpili operáciu penisovej protézy z dôvodu ťažkej erektilnej dysfunkcie. Dvaja z nich nemali anamnézu Covid-19, jeden predtým zažil miernu infekciu a druhý bol kvôli infekcii hospitalizovaný. Obaja infikovaní muži uvádzali „normálnu erektilnú funkciu“ bez použitia liekov pred infekciou.

SARS-CoV-2 sa našiel v tkanive penisu dvoch mužov, ktorí mali Covid-19, no nie v neinfikovanej dvojici. To je zaujímavé, pretože muži sa nakazili najmenej šesť mesiacov pred tým, čo naznačuje, že vírus po celý čas pretrvával v penise, ako sa uvádza na iflscience.com.

Poškodzuje krvné cievy

Pre mných ide o zvláštne zistenie, že by SARS-CoV-2 mohol ovplyvniť mužské prirodzenie a spôsobiť problémy s erekciou, no súvisí to s krvnými cievami. Je celkom dobre známe, že vírus môže napádať krvné cievy a spôsobiť poškodenie cievneho systému v mnohých orgánoch tela. Zdá sa, že to platí aj pre krvné cievy, ktoré sa nachádzajú v erektilnom tkanive penisu. Na zaistenie tvrdej mužskej pýchy krv prúdi do hubovitého erektilného tkaniva, ktoré sa nazýva corpus cavernosum, v strede penisu a spôsobí stuhnutie.

KORONAVÍRUS sa dostane aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci poznamenali, že infikovaní muži preukázali poškodenie výstelky malých krvných ciev v tkanive penisu, muži bez vírusu však nie. Na základe týchto pozorovaní autori štúdie predpokladajú, že Covid-19 a výsledné poškodenie krvných ciev v penise môže prispieť k erektilnej dysfunkcii u niektorých pacientov. Zhoršenie erektilnej dysfunkcie môže spočívať v prítomnosti vírusu v tkanive penisu.

Problémy s erekciou ako nepriaznivý účinok

Treba však podotknúť, že tento výskum sa považuje iba za pilotnú štúdiu a predstavoval malú veľkosť vzorky, takže jeho zistenia by sa mali brať s opatrnosťou. Napríklad to, že ste sa nakazili infekciou ešte nemusí nutne znamenať, že máte infikované aj tkanivo penisu, a budete mať problémy v spálni. 

„Náš výskum ukazuje, že Covid-19 môže spôsobiť rozsiahlu endotelovú dysfunkciu v orgánových systémoch mimo pľúc a obličiek. Základná endotelová dysfunkcia, ku ktorej dochádza vďaka infekcii môže vstúpiť do endotelových buniek a ovplyvniť mnoho orgánov vrátane penisu,“ uviedol v tlačovej správe Ranjith Ramasamy, autor štúdie, docent a riaditeľ reprodukčného urologického programu na Miller School. „To naznačuje, že muži, u ktorých sa rozvinie infekcia Covid-19, by si mali uvedomiť, že erektilná dysfunkcia môže byť nepriaznivým účinkom vírusu, a mali by vyhľadať lekára, ak sa u nich prejavia príznaky tejto dysfunkcie,“ dodáva doktor Ramasamy.

Viac o téme: ErekciaPenisKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9