Máte v sebe PROTILÁTKY na KORONAVÍRUS? ZNAK na prstoch prezradí, že ste PREKONALI infekciu

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-13 06:00:00

Popredný britský vedec upozorňuje na jeden príznak, ktorý môžete zbadať na svojom tele. V skutočnosti môže znamenať, že ste prekonali Covid-19! Stačí sa pozrieť na svoje nechty.

Infekcia koronavírusom môže po sebe zanechať zváštne stopy. Zatiaľ čo vy ste si vírus ani len nevšimli, a teda mali ste asymptomatické príznaky, vaše telo si to zapamätá!

Podľa odborníka Tima Spectora horizontálne čiary cez necht sú znakom prekonanej infekcie. Môžu sa objaviť niekoľko mesiacov po nákaze, pričom si ich môžete všimnúť na prstoch rúk i nôh, ako uviedol profesor genetickej epidemiológie na King's College.

Čítajte tiež: Odborníci upozorňujú na tieto PRÍZNAKY po OČKOVANÍ vakcínou AstraZeneca: Vyhľadajte LEKÁRA

Keď sa telo vypne

Spector stojí na čele najväčšej štúdie, ktorá sa venovala príznakmi koronavírusu, ako sa uvádza na businessinsider.com. Uviedol, že od ľudí, ktorí používali aplikáciu ZOE COVID Symptom Study, teda nástroj na sledovanie symptómov s viac ako 4 miliónmi používateľov po celom svete, dostal veľa správ o tzv. kovidových nechtoch. Podľa profesora nejde o náhodný jav. Údajne sa môže objaviť aj po iných prekonaných infekciách. 

Základnou teóriou je, že stresová čiara sa vytvorí po tom, ako sa telo na krátky čas vypne, aby bojovalo s infekciou. Počas tohto obdobia nechty nerastú. Môže sa to stať aj po iných stresoch, ako je chemoterapia a ťažká podvýživa. Spector to prirovnáva k značke na strome, ktorá ukazuje na nejakú udalosť v minulosti. V tomto prípade sú značkou spomínané čiary na nechtoch. 


Dr. Tanya Bleikerová, prezidentka Britskej asociácie dermatológov, uviedla, že dermatológovia videli s vodorovnými čiarami na nechtoch aj pacientov, ktorý práve bojovali s Covid-19. 

„Ide o Beauove línie a sú spôsobené dočasným prerušením rastu nechtu. Niekedy sa týkajú aj nechtov na nohách,“ uviedla.

Beauove línie samy osebe nie sú škodlivé a zvyčajne dorastú po niekoľkých mesiacoch.

Lacný a jednoduchý test

Spector uviedol, že zatiaľ nie je jasné, či sú zmeny nechtov skutočne spojené so závažnosťou ochorenia koronavírusu. Pri iných infekciách platí, že čím závažnejšie je ochorenie, tým je pravdepodobnejšie, že budete mať na nechte tento marker.

Ak by boli zmeny nechtov ukazovateľom predchádzajúcej infekcie koronavírusmi, mohlo by to pomôcť ľuďom zistiť, či už mali Covid-19 bez toho, aby museli podstúpiť test. Zmeny na nechtoch by tak mohli byť lacným testom na protilátky. Jediné, čo by ľudia spravili by bolo to, že by sa pozreli na svoje prsty.


Tagy:
nechty príznaky koronavírus covid-19

2021-05-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia