Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TREND v podobe DREPOVANIA valcuje sociálne siete: Študentky SKONČILI s vážnou DIAGNÓZOU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na internete sa rozmohol populárny trend, ktorý sľubuje spaľovanie tukov a spevnené určité partie na tele. Mnohí mu podľahli a prijali výzvu na drepovanie či iné cvičenie. Pozor, aby ste nedopadli ako dve čínske tínedžerky, ktoré skončili v nemocnici!

Sociálne siete sú plné namotivovaných ľudí, ktorí si plnia 30-dňovú výzvu. Počas nej musia spraviť určitý počet drepov denne. Každý deň je ich viac, až napokon skončia pri vyše 200 drepoch, ktoré majú vyformovať stehná a pekný zadok. Dvom tínedžerkám sa však snaha o pevné a štíhle telo vymkla spod kontroly. 

Čítajte tiež: Obrovský HIT, ktorý si mnohí obľúbili: Populárny DIFÚZER spôsobuje tieto ZMENY v tele!

Nebezpečný súboj

Dve mladé ženy sa stavili, ktorá ako prvá spraví tisíc drepov, ako sa píše na livescience.com. Čo je na tom najhoršie, ani jedna pravidelne necvičila a pred tréningom vynechali strečing. Ich telo na to zareagovalo nepríjemný spôsobom, z ktorého sa spamätávali niekoľko dní. Je dokonca pravdepodobné, že ak by sa rýchlo nedostali do nemocnice, mohlo sa to skončiť fatálne. 

Na svedomí to má 19-ročná Xiao Tangová z mesta Čchung-čching, ktorá vyhlásila „súboj“ so svojou najlepšou kamarátkou v drepovaní. Počas celej súťaže komunikovali spolu prostredníctvom videochatu. Súboj trval necelé dve hodiny, pričom vyhrala Xiao Tangová. Keďže obe predtým nemali veľa pohybu, po drepovaní boli poriadne vyčerpané. Na druhý deň ich však čakalo nemilé prekvapenie. 

TREND v podobe DREPOVANIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Syndróm kvôli výzve

Mladá študentka mala veľkú svalovicu, čo nie je nič nezvyčajné. Nohy nemohla kvôli tomu ohnúť a na toalete si všimla jednu vec. Moč mala tmavý ako čaj! Priateľ jej zabezpečil rýchly prevoz do nemocnice, kde lekári zistili jej diagnózu. Trpela vážnym syndrómom, ktorý sa nazýva rabdomyolýza. Ide o nebezpečný stav, ktorý môže viesť až ku smrti pacienta. Vzniká pri mechanickom poškodení svalových vlákien, ktoré sa dostanú do krvného obehu a môžu spôsobiť zlyhanie obličiek. Hladinu myoglobínu – proteínu v svalových bunkách mala takú vysokú, že to nedokázal zaznamenať ani zdravotnícky prístroj! Študentka tak skončila na oddelení intenzívnej starostlivosti. 

Keďže jej telo nebolo schopné vylučovať škodlivé látky, prejavilo sa to zafarbením moču. Kým Tangová strávila hodiny v nemocnici, medzitým tam bola prevezená aj jej kamarátka. Ich stav bol zlý takmer 10 dní. 

Je dôležité poznať svoje limity

Ako dodal lekár Bruce Cohen, išlo o ojedinelé prípady. Drepovanie totiž nie je nebezpečné a je skutočne účinným cvičením, ako si vyformovať zadné partie na tele. Hoci sa spomínaný prípad dvoch študentiek stal pred vyše rokom a pol, nikdy nie je neskoro upozorniť na prehnané cvičenie, ktoré môže spôsobiť viac škôd ako úžitku. Treba dávať pozor na to, aby to človek neprehnal. Každý by mal poznať svoje limity. Ak ste predtým nemali pravidelný pohyb a vaša kondička nie je v najlepšom stave, treba viac opatrnosti. V opačnom prípade sa to môže skončiť zle.

Viac o téme: ZdravieCvičenieDrepyRabdomyolýza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9