Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

8 POTRAVÍN, ktoré sú HORŠIE ako CIGARETY: Nielen fajčenie môže za ÚMRTIA

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nevyvážená strava v dnešnej dobe zabíja viac ako fajčenie. Vedci pripomínajú, že nedostatok dôležitých živín môže vážne podlomiť zdravie. Niektoré výrobky, ktoré do stravy zaraďujeme pre svoje tzv. prospešné vlastnosti, môžu byť pre naše telo deštruktívne. Ktoré medzi ne patria? 

Na prvý pohľad sa zdá, že sú súčasťou zdravej výživy, odborníci však dvíhajú varovný prst. Napríklad ovocné džúsy. Mnohí si myslíme, že v porovnaní s bublinkovými nápojmi sú omnoho lepšie, no v skutočnosti nás môžu posunúť o krok bližšie k cukrovke, píše portál brightside.me. V zozname na prvý pohľad zdraviu prospešných potravín, ktoré v konečnom dôsledku vôbec také prospešné nie sú, je viacero podobných prekvapení.

Čítajte tiež: VAROVNÉ signály problémov so životne dôležitým orgánom, ktoré NEBOLIA: Keď PEČEŇ kričí o pomoc!

1. Čerstvé ovocné šťavy

Ovocie sa považuje za nevyhnutné pre zdravú výživu a čerstvé šťavy či džúsy sú jednoduchým spôsobom, ako ich zaradiť do svojho jedálnička. V tekutej forme však ovocie stráca väčšinu svojich zdraviu prospešných prvkov, ako napríklad vlákninu, ktorá hrá dôležitú úlohu v prevencii cukrovky, srdcových chorôb a obezity. Nekontrolovaná konzumácia štiav nie je dobrá pre množstvo cukru, ktoré obsahujú.

8 POTRAVÍN, ktoré sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Namiesto pitia džúsu sa odporúča jesť čerstvé ovocie. Jeden kúsok ovocia stačí na to, aby ste sa nasýtili a uspokojili túžbu po niečom sladkom, zatiaľ čo na prípravu pohára džúsu je zvyčajne potrebných niekoľko druhov ovocia naraz.

2. Müsli tyčinky

Aj keď sú bohaté na živiny, niektoré tyčinky obsahujú pridaný cukor. Na druhej strane, pri správnom výbere sú výborným spôsobom, ako potlačiť hlad a vyhnúť sa prejedaniu, pretože obsahujú množstvo životne dôležitých živín. Zdravá müsli tyčinka by mala obsahovať najmenej 3 g vlákniny, 5 g bielkovín a menej ako 10 g cukru.

3. Sushi

Samotné sushi nie je škodlivé. Hlavným problémom sú však rôzne prísady a prílohy, z ktorých mnohé obsahujú majonézu, tavený syr, rôzne omáčky a ďalšie kontroverzné výrobky zvyšujúce výživovú hodnotu sushi. Ich konzumáciou môžete prijať celodennú dávku kalórií. Ak sa chcete vyhnúť problémom s hmotnosťou, voľte jednoduché typy sushi s lososom alebo uprednostnite sashimi (pochúťka pozostávajúca z čerstvých surových rýb alebo mäsa nakrájaného na tenké kúsky).

4. Ryby chované na farme

Voľne žijúce ryby sú bohatým zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu znížiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Ich obsah však veľmi závisí od toho, čo ryby jedia. Ryby, ktoré kupujeme v supermarketoch, bohužiaľ zvyčajne nepochádzajú z oceánu, ale z fariem. Preto im chýbajú nielen zdravé živiny, ale obsahujú aj chemické prísady, ktoré poľnohospodári používajú na ich rýchlejší rast.

8 POTRAVÍN, ktoré sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Potraviny bez tuku

V minulom storočí bola beztuková diéta veľmi moderná. Až kým si odborníci na výživu neuvedomili, že výrobcovia začali zdravé tuky nahrádzať spracovaným cukrom, aby zachovali prírodnú chuť výrobku. Takže namiesto zdravého občerstvenia ste konzumovali doslova maskovanú cukrovú bombu!

Teraz odborníci odporúčajú voliť mliečne výrobky bohaté na bielkoviny a zdravé tuky, ako je tvaroh alebo grécky jogurt, ktoré neobsahujú spracovaný cukor.

6. Cereálie

Cereálie boli vždy považované za jednoduché riešenie zdravých a výživných raňajok. Nie všetky druhy cereálií však poskytujú rovnaké množstvo výhod. Väčšina z nich je vyrobená z rafinovaných zŕn. Počas tohto spracovania obilniny strácajú značné množstvo vlákniny a ďalších výživných látok, ktoré dokážu zasýtiť. Nehovoriac o množstve pridaného cukru, aby mali lepšiu chuť a boli pre deti atraktívnejšie.

Zvýšený príjem cukru môže mať za následok cukrovku, srdcové choroby a obezitu. Namiesto kupovaných cereálií uprednostnite ovsené vločky.

7. Biely chlieb

Biely chlieb je ďalší výrobok vyrobený z rafinovaných obilnín, ktorému chýbajú živiny a vláknina. Zatiaľ čo vláknina je pre zdravú životosprávu nevyhnutná, prospieva krvnému tlaku, znižuje riziko cukrovky a vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Skutočnosť, že biele pečivo ju neobsahuje, môže byť dôvodom, že po čase budete čeliť rôznym ochoreniam.

Dobrou alternatívou je celozrnné pečivo. Štúdie navyše preukázali, že jeho denná konzumácia znižuje riziko vzniku vyššie spomenutých zdravotných problémov.

8 POTRAVÍN, ktoré sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Sója

Sója môže byť rovnako škodlivá pre zdravie, aj pre ekológiu. O sójových plodinách sa hovorí, že sú najničivejšie jednoklíčnolistové rastliny, pretože oberajú pôdu o živiny a zanechávajú ju zničenú. Väčšina sóje je navyše geneticky modifikovaná, čo znamená, že z nej ťažko získame niektorú zo sľúbených živín.

Ďalším problémom sóje je jej vysoká koncentrácia izoflavónov alebo rastlinných estrogénov, ktoré zvyšujú ich hladinu v tele a u žien narúšajú menštruačný cyklus. Z rovnakého dôvodu je príjem sóje zvyčajne spojený so zvýšenou aktivitou hormónov štítnej žľazy, čo môže viesť k neočakávanému úbytku hmotnosti, poteniu a opuchu krku.

Výsledky výskumu Global Burden of Disease naznačujú, že nevhodná strava má približne dvadsaťpercentný podiel na predčasných úmrtiach v rámci celého sveta. Netreba preto stravu podceňovať!

Viac o téme: PotravinyZdravieStrava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9