Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

12 SIGNÁLOV, že vaše telo STARNE RÝCHLEJŠIE ako by malo: Zbytočné VRÁSKY kvôli bežným veciam!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Starnutie je prirodzený proces, ktorý je ovplyvnený génmi. Správny životný štýl, zdravá životospráva, dostatočná ochrana pred slnečným žiarením dokáže našu pokožku ochrániť a zachovať jej mladistvý vzhľad. Čo keď však starne rýchlejšie, ako má?

S pribúdajúcim vekom sa mení štruktúra našej pokožky. Ako starneme, nie je už taká pružná, pevná, elastická, na pleti pribúdajú vrásky, je bez lesku. Je to preto, že pleť stráca kolagén a elastín, ako sa píše na thehealthy.com. Aké sú príznaky predčasného starnutia?

Čítajte tiež: ZNIČUJÚCI efekt na IMUNITU: Toto NEROBTE, inak vyvoláte najzávažnejšiu komplikáciu KORONAVÍRUSU

Vypadávajú vám vlasy nielen na hlave

Presvitajúca pokožka hlavy je známym znakom starnutia. Čo vás ale môže prekvapiť, že vám pribúdajúcim vekom začne vypadávať ochlpenie na rukách, či nohách. 

„Ak si všimnete, že žiletku používate oveľa menej ako kedysi, môže to znamenať, že vaše telo starne rýchlejšie,“ konštatovala špecialistka na integrovanú a funkčnú medicínu Bindiya Gandhiová.

Šedivé vlasy sú tiež znakom predčasného starnutia. 

Nedokážete zdvihnúť viackilový nákup

Sila svalov priamo súvisí s tým, ako starneme. S pribúdajúcim vekom strácame svalovú hmotu, slabneme. Odniesť nákup na vyššie poschodie môže byť časom problém. Netreba sa však vzdávať, svalová hmota sa dá získať zdvíhaním závažia alebo inými silovými cvičeniami.

12 SIGNÁLOV, že vaše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Modriny sa objavujú častejšie

„Jedným z často prehliadaných znakov predčasného starnutia je, že sa vám ľahšie tvoria modriny a aj ich liečenie trvá dlhšie,“ konštatoval profesor Adam Friedman.

Aj tie najjednoduchšie traumy spôsobujú prasknutie malých krvných ciev, pretože tenká, krehká pokožka poškodená slnečným žiarením im neposkytuje dostatočnú ochranu.

Máte viac vrások ako ostatní vo vašom veku

Poznávacím znakom starnutia sú vrásky a ochabnutá pokožka. Z časti za to môže genetika, no podstatnú úlohu zohráva aj životný štýl. 

Strava bohatá na antioxidanty, ovocie a zeleninu má blahodarný vplyv na zdravie pokožky a obmedzuje aj tvorbu vrások,“ hovorí plastický chirurg Anthony Youn. 

Fajčenie, nadmerné slnečné žiarenie a konzumácia alkoholu urýchľujú príznaky starnutia pokožky.

Stránite sa priateľov

Ak klesá fyzické zdravie, ľudia môžu začať trpieť depresiou, nie sú schopní sa spoločensky alebo fyzicky angažovať tak, ako tomu bolo predtým. Niektorí sa začnú strániť priateľov, prestanú chodiť von. Povedať nahlas pravdu o tom, ako sa cítite, je výborný spôsob, ako bojovať s izoláciou a depresiou.

Zhoršil sa váš úchop

Jedna štúdia v časopise The Lancet ukázala, že u osôb so zníženým úchopom bola o 16 percent vyššia pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny. 

„Nečakajte, že vaše ruky budú slabnúť. Použite závažia na predlaktia, cvičte cviky na ich posilnenie, aby ste zabránili slabosti,“ radí rehabilitačná terapeutka Maria Cole.

Priberáte hlavne na bruchu

Priberanie na bruchu je bežným znakom toho, že vaše telo rýchlo starne. U žien, ktorým sa tuk ukladá hlavne v tejto časti, je takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb. Našťastie, existuje ľahký spôsob ako predchádzať priberaniu. Zdravá strava a pohyb sú tým najlepším liekom.

Pokožka stráca pružnosť

Je vaša pokožka chronicky suchá a šupinatá? 

12 SIGNÁLOV, že vaše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako naša pokožka starne, stráca schopnosť byť pružná, elastická a hydratovaná,“ konštatoval doktor Friedman.

Na jej stav má vplyv aj nízka teplota a vlhkosť vzduchu, či teplo z radiátorov. 

„Suchá pokožka môže tiež súvisieť s ochoreniami ako je hypotyreóza alebo cukrovka. Ak nie sú pod kontrolou, urýchľujú starnutie,“ dodal.

Nespíte dobre

Nespavosť alebo problémy so spánkom môžu byť znakom toho, že vaše telo rýchlo starne. Často je to kvôli vysokej hladine kortizolu, ktorý je známym stresovým hormónom. Keď je ho priveľa, pokožka starne rýchlejšie. Okrem toho môže nepriaznivo vplývať na hmotnosť, znižuje imunitnú funkciu a vedie k mnohým chronickým ochoreniam.

Máte prepadnutú, vychudnutú tvár

Strata kostí je, bohužiaľ, normálnou súčasťou starnutia. Prejavuje sa vpadnutými lícami, tenkými perami a výraznými vráskami. Niektorí ľudia tento proces urýchľujú fajčením, nesprávnou výživou, zlým kardiovaskulárnym zdravím, alebo častým chudnutím.

Tvoria sa vám škvrny

Ak sa vám tvorí čoraz viac škvŕn na pokožke, je to znak, že vaša pokožka starne rýchlejšie. Začnite používať opaľovací krém, obliekajte sa do odevov, ktoré vás ochránia pred slnkom. Taktiež by ste mali vyhľadať dermatológa. Existujú totiž spôsoby a metódy, ako sa škvŕn zbaviť.

Menštruácia je nepravidelná

Pre ženy môže byť nepravidelnosť menštruačného cyklu skorým príznakom starnutia a môže sa začať 15 rokov pred menopauzou. Je potrebné sa ňou zaoberať, pretože tieto zmeny môžu zvýšiť prírastok hmotnosti, znížiť svalovú hmotu, spôsobiť poruchy spánku a aj rýchlejšie starnutie tela.

Viac o téme: ZdravieTeloVráskyStarnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9