Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ČAS vyhradený na vykonávanie veľkej POTREBY: Ak presedíte VIAC, už je ZLE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Niektorí návštevu sociálneho zariadenia eliminujú na minimum, iní tam strávia istý čas dňa. Dokonca tvrdia, že keď sedia na záchode, kraľujú. Smiech ich však onedlho prejde. Dlhé vysedávanie na toalete má pre nich účinky, ktoré nie sú najpríjemnejšie.

Záchod je priestor, ktorý znamená pre mnohých niečo viac, ako len miesto s misou, kotúčom toaletného papiera a pachom osviežovača. Dokážu v ňom stráviť celé minúty. A ak majú pri sebe spoločníka - telefón alebo časopis, ani nevedia, ako zrazu ubehne hodina. Rovnako ako by posteľ mala byť použitá na spánok a sex, tak by aj toaleta mala slúžiť len na vykonanie malej či veľkej potreby. Vyprázdňovanie by nemalo byť zdĺhavým procesom, ako sa uvádza na menshealth.com!

Čítajte tiež: Škody, ktoré na vašom tele môže napáchať smoothies: Po tomto sa naň budete pozerať inak

Podľa psychiatra z oddelenia gastroenterológie, hepatológie a výživy na University of Pittsburgh Gregory Thorkelsona, MD, by sme mali vykonávať veľkú potrebu maximálne 10 až 15 minút! V skutočnosti je nutná návšteva toalety až vtedy, keď vám naozaj treba a máte nutkanie.

V prípade, ak "trónite" a tlačíte príliš dlho, hrozia vám zdravotné problémy. Takéto namáhanie môže viesť k rozvoju hemoroidov - krvných ciev okolo konečníka, ktoré môžu byť opuchnuté a bolestivé a dokonca môžu aj krvácať. Detailnejšie povedané, dlhé sedenie na záchode zvyšuje vnútrobrušný tlak a rozširujú sa tým cievy v malej panve.

Ako vyzerá cesta potravy ku konečníku?

Po tom, čo sa najete, dochádza k perilstatike, čo sú radiálne symetrické kontrakcie a relaxácie svalov, ktoré sa šíria vo vlne. Slúžia na pohyb prijímanej a trávenej potravy. Perilstatické vlny hladkého svalstva posúvajú jednotlivé hlty potravy do hrtana a kontrakciou pozdĺžnych hladkých svalov sa tlačí strava dole tráviacim traktom. Po spracovaní v žalúdku prechádza do tenkého čreva, kde ich vlny, koordinované svalovými kontrakciami, posúvajú do hrubého čreva.

ČAS vyhradený na vykonávanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V hrubom čreve prebieha absorpcia vody a iných zvyšných živín. Odpadový materiál zbiera stolicu a posúva ju do konečníka smerom von. Vo vyprázdňovaní zohráva významnú úlohu perilstatika, no všetko závisí od kontrakcií črevných svalov a prirodzenej mikroflóry. keď sa uvoľní análny zvierač, dôjde k tlakom v konečníku a k vypusteniu stolice.

Po vláknine pôjde všetko hladko

Netreba však nič siliť a platí to aj v tomto prípade. Počkajte, až príde ďalšia "vlna", čo môže trvať aj niekoľko hodín. Až potom choďte na toaletu. Ak vám vyprázdňovanie pravidelne trvá dlhšie ako 15 minút, zrejme sa niečo deje. Na svedomí môže byť stres, ktorý znižuje perilstatiku a pomalý pohyb čriev. Uistite sa, že prijímate dostatok vlákniny v strave - malo by to byť 38 gramov denne. Taktiež môžete požiadať svojho lekára o výživový doplnok - horčík, ktorý uvoľňuje črevá.

Viac o téme: ZáchodZdravieVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9