Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden z TOP vitamínov prekvapuje svojou TOXICITOU: Kedy sa mení na NEPRIATEĽA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rodičia veľmi dobre vedeli, prečo nám odmalička vštepovali do hlavy, aby sme jedli veľa mrkvy, lebo je dobrá na oči. Je za tým vitamín A, ktorému sa pripisuje množstvo zdravotných výhod pre človeka. Menej sa už hovorí o jeho vedľajších účinkoch.

Betakarotén je červeno-oranžový pigment, ktorý sa nachádza v rastlinách a ovocí, najmä v mrkve a farebnej zelenine. Názov betakarotén pochádza z gréckeho „beta“ a latinského „carota“ (mrkva). Je to žlto-oranžový pigment, ktorý dodáva zelenine a ovociu ich sýtu farbu, ako sa píše na medicalnewstoday.com. H. Wachenroder vykryštalizoval betakarotén z koreňov mrkvy v roku 1831 a prišiel s menom „karotén“. 

Čítajte tiež: Vedci UPOZORŇUJÚ na nosenie RÚŠOK: Takto sa mnohí nevedomky VYSTAVUJÚ KORONAVÍRUSU!

Ľudské telo premieňa betakarotén na vitamín A (retinol), inak povedané, betakarotén je prekurzorom vitamínu A. Vitamín A je potrebný pre zdravú pokožku a sliznice, náš imunitný systém a dobré zdravie očí a zraku. Betakarotén však sám o sebe nie je základnou živinou, ale vitamín A áno.

Vitamín A možno získať z potravy, ktorú konzumujeme, napríklad prostredníctvom betakaroténu, alebo vo forme doplnkov. Výhodou betakaroténu v strave je fakt, že telo si ho premieňa iba toľko, koľko potrebuje.

Prospešný antioxidant

Betakarotén bezpochyby prospieva ľudskému zdraviu! Rovnako ako všetky karotenoidy, ide o antioxidant. Teda látku, ktorá inhibuje oxidáciu iných molekúl a chráni telo pred voľnými radikálmi. Je známe, že voľné radikály poškodzujú bunky práve oxidáciou. Poškodenie spôsobené voľnými radikálmi môže spôsobiť niekoľko chronických chorôb.

Niekoľko štúdií preukázalo, že antioxidanty prostredníctvom stravy pomáhajú imunitnému systému u ľudí, chránia pred voľnými radikálmi a znižujú riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb. Niektoré taktiež naznačujú, že tí, ktorí konzumujú najmenej štyri dávky ovocia a / alebo zeleniny bohatej na betakarotén, majú nižšie riziko vzniku rakoviny alebo srdcových chorôb. Aby toho nebolo málo, zmenšuje pravdepodobnosť kognitívneho poklesu!

Jeden z TOP vitamínov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy dochádza ku toxicite?

Betakarotén sa nachádza v potravinách, ako sú napr. marhule, špargľa, slivky, mrkva, pažítka, cibuľa, brokolica, hrach, grapefruit, špenát, tekvica a pod. Hoci sa jeho pozitívne účinky ospevujú do nebies, netreba zabúdať na to, že nadbytok vitamínu A je toxický. Hladiny toxického vitamínu A sa môže vyskytnúť vtedy, ak konzumujete príliš veľa doplnkov.

Súvislosť s rakovinou pľúc

Francúzska štúdia, ktorá zahŕňala dospelé ženy, publikovaná v časopise Journal of the National Cancer Institute (vydanie zo septembra 2005) zistila, že fajčiari s vysokou hladinou betakaroténu majú vyššie riziko rakoviny pľúc a iných druhov rakoviny súvisiacich s fajčením ako ostatní fajčiari. Zistili tiež, že nefajčiari s vysokým príjmom betakaroténu mali nižšie riziko rakoviny pľúc.

Riziko rakoviny pľúc počas desaťročného obdobia bolo:

  • u 181 z 10 000 žien u nefajčiarok s nízkym príjmom betakaroténu
  • u 81,7 z 10 000 žien u nefajčiarok s vysokým príjmom betakaroténu
  • u 174 z 10 000 žien u fajčiarok s nízkym príjmom beta karoténu
  • u 368 z 10 000 žien u fajčiarok s vysokým príjmom beta karoténu

Ďalší výskum naznačuje, že vysoký príjem fajčiarov je takmer vždy spôsobený doplnkami, a nie príjmom potravy.

Jeden z TOP vitamínov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na tieto lieky

Lieková interakcia označuje látku, ktorá ovplyvňuje fungovanie lieku buď znížením jeho účinnosti, zvýšením alebo zmenou jeho účinku.

Nasledujúce lieky môžu byť ovplyvnené doplnkami betakaroténu:

  • Statíny - účinnosť simvastatínu (Zocor) a niacínu sa môže znížiť, ak pacient užíva betakarotén so selénom a vitamínmi E a C.
  • Niektoré lieky na zníženie hladiny cholesterolu - cholestyramín a kolestipol môžu znížiť hladinu betakaroténu v strave v krvi o tridsať až štyridsať percent.
  • Orlistat (Xenical, Alli) - ide o liek na reguláciu hmotnosti. Môže znížiť absorpciu betakaroténu až o 30 percent, čo vedie k nižšej hladine betakaroténu v krvi. Tí, ktorí sa rozhodli užívať multivitamín počas liečby orlistatom, by ich mali užiť najmenej dve hodiny pred podaním liekov.
  • Minerálny olej - používaný na liečbu zápchy môže znížiť hladinu betakaroténu v krvi. Dlhodobé užívanie alkoholu môže interagovať s betakaroténom, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku problémov s pečeňou.
Viac o téme: ZdravieVedľajšie účinkyVitamín ABetakarotén
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9