Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci UPOZORŇUJÚ na nosenie RÚŠOK: Takto sa mnohí nevedomky VYSTAVUJÚ KORONAVÍRUSU!

(Zdroj: gettyimages.com)

Nosenie použitej masky na tvár, ktorá má chrániť pred novám koronavírusom, môže byť údajne horšia ako keby ste ju nenosili vôbec. Tvrdí to nová štúdia, ktorá sa vo svojom výskume zamerala na trojvrstvové chirurgické rúška, ktoré sa bežne nosia medzi zdravotníckymi pracovníkmi.

Vedci zistili, že pri prvom použití masky dokážu odfiltrovať takmer tri štvrtiny drobných častíc, ktoré zostávajú vo vzduchu a sú najviac zodpovedné za infekciu, ako sa píše na nypost.com. Ak sa však rovnaká maska použije viackrát, odfiltruje sa len štvrtina drobných kvapôčok, keďže sa pri každom opotrebovaní deformuje. Vedci z University of Massachusetts Lowell a California Baptist University tvrdia, že ich zistenia sú dôkazom toho, prečo by sa malo pri ochrane a navrhovaní nových masiek brať do úvahy ich tvar. 

Čítajte tiež: JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Spoluautor Dr. Jinxiang Xi, docent biomedicínskeho inžinierstva na UMass Lowell, uviedol: „Je prirodzené si myslieť, že nosenie masky, bez ohľadu na to, či je nová alebo stará, by malo byť vždy lepšie ako nič. Naše výsledky ukazujú, že toto platí iba pre častice väčšie ako päť mikrometrov, ale nie pre jemné častice menšie ako 2,5 mikrometra.“ 

Trojvrstvové masky patria k najviac odporúčaným na ochranu pred Covid-19. Vnútorná vrstva je vyrobená z absorpčného materiálu, stredná pôsobí ako filter a najvrchnejšia je z nesavého materiálu. 

Ako prúdi vzduch okolo masky? 

Pre štúdiu publikovanú v časopise Physics of Fluids vyvinul tím počítačový model jednotlivca, ktorý mal chirurgickú masku so záhybmi. Následne sledoval správanie drobných kvapôčok a častíc, ktoré sa zdržiavajú vo vzduchu. Vďaka modelu odsledovali, kde tieto kvapôčky a častice pristáli na maske a tvári a či sa dostali do nosa alebo pľúc. 

Ukázalo sa, že keď ľudia nosia masky na tvári, mení sa spôsob, akým vzduch prúdi okolo tváre. Tím zistil, že vzduch nepreniká nosom a ústami v konkrétnych bodoch, ale celým povrchom masky pri nízkych rýchlostiach. 

Mení sa ich tvar a účinnosť

Keď sa pozreli na to, ako trojvrstvová filtrácia funguje, zistili, že nové masky dokážu odfiltrovať 65 percent častíc. Ak ide o použitú masku, je to iba 25 percent. Podľa vedeckého tímu je to kvôli tomu, pretože záhyby v maske ovplyvňujú prúdenie vzduchu a keď sa použijú viac ako raz, môžu zmeniť tvar a znížiť jej účinnosť. 

Xi dodal: „Dúfame, že úrady verejného zdravotníctva posilnia súčasné preventívne opatrenia na obmedzenie prenosu COVID-19, ako je výber účinnejšej masky, jej správne nosenie pre najvyššiu ochranu a vyhýbanie sa používaniu nadmerne používanej alebo expirovanej chirurgickej masky.“

Viac o téme: RúškoMaska na tvárKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9