Bežné ČINNOSTI, ktoré vás robia STARŠÍMI než naozaj ste: VRÁSKY na počkanie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-19 06:00:00

Vrásky sú súčasťou prirodzeného procesu starnutia a často je ich tvorba podmienená geneticky. Ak sa vám zdá, že sa ich na vašej tvári tvorí priveľa, na vine nemusia byť gény. Čo všetko tvorbu vrások spôsobuje?

Pokožka začína starnúť už po dvadsiatke. Koža produkuje menej kolagénu a elastínu, stráca pružnosť a elasticitu. Proces starnutia urýchľuje príliš častá konzumácia červeného mäsa, fajčenie aj pitie alkoholu. Aj niektoré zdanlivo neškodné každodenné činnosti môžu mať pre pokožku dlhodobé nepriaznivé účinky, píše sa to na brightside.me. Za vznik vrások môže aj to, ak zabúdate na pravidelné krémovanie tváre. Ak chcete predísť ich tvorbe, mali by ste si dávať na tieto veci pozor.

Čítajte tiež: JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Čo spôsobuje tvorbu vrások:

1. Prežúvanie žuvačky

Mnoho milovníkov žuvačiek má okolo úst vrásky. Lekári sa domnievajú, že za to môže práve žuvanie. Keď žujeme žuvačku, nadmerne používame žuvacie svaly, čo neskôr vedie k tvorbe jemných vrások okolo úst.

2. Priveľa behu

Pri behaní bežci spaľujú podkožný tuk. Strata tukového tkaniva môže spôsobiť hlbšie vrásky. Mnoho bežcov navyše trávi dlhé hodiny vonku bez náležitej ochrany pred slnkom a svoju pokožku vystavuje slnečnému žiareniu. Ak beháte vonku, používajte vodeodolný krém blokujúci slnečné žiarenie. Pot totiž rýchlejšie znižuje úroveň ochrany pred slnkom.

3. Telefón v ruke

Ak priveľa pozeráte do telefónu, môže sa stať, že budete predčasne vyzerať staršie. Neustály pohľad smerom nadol na mobil totiž spôsobuje, že sa vám na krku tvoria vrásky.

4. Nepoužívanie slnečných okuliarov

Až 80 percent viditeľných známok starnutia vrátane vrások je spôsobených slnečným žiarením. Keď prižmúrite oči, vytvárajú sa okolo nich malé vejáriky vrások. Tým, že nepoužívate slnečné okuliare, sa prehlbujú. Čím viac žmúrite, tým viac sa ich vytvorí. Vrásky sa dokonca tvoria aj medzi obočím.

5. Popíjanie cez slamku

Pitím kávy alebo čaju slamkou možno síce zabrániť tvorbe škvŕn na zuboch, no môže to spôsobiť vrásky okolo úst. Ľudia, ktorým sa na týchto miestach tvoria, by sa mali vyhnúť ich používaniu. Opakovaný pohyb totiž odbúrava kolagén okolo úst, čo vedie k hlbším záhybom.

6. Spánok na boku

Niektoré polohy v spánku môžu spôsobiť, že sa vám na pokožke tvoria vrásky. Ak spíte na boku alebo na bruchu, tvár tlačíte do vankúša pokožka sa krčí. Najlepším spôsobom, ako sa tomu vyhnúť, je, že budete spať na chrbte.

7. Nosenie masku na spanie

Pokožka okolo očí je veľmi jemná a náchylná na poškodenie. Niektoré masky na spanie, alebo inak škrabošky, túto partiu dráždia a spôsobujú zápal, ktorý môže spôsobiť vrásky. Ak bez nej neviete zaspať, uistite sa, že je voľná a nenaťahuje pokožku.

8. Používanie kontaktných šošoviek

Ľudia, ktorí používajú kontaktné šošovky, pri ich vkladaní, zdvíhajú obočie. Tento opakovaný pohyb spôsobuje vrásky na čele. Na rozdiel od okuliarov, kontaktné šošovky nechránia pokožku okolo očí pred UV žiarením, čo nakoniec môže viesť k stenčeniu pokožku v tejto oblasti a k tvorbe vrások.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vrásky starnutie

2020-12-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia