Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bezbolestné príznaky INFARKTU, o ktorých vie málokto: Môžu sa objaviť niekoľko dní VOPRED!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri slove infarkt sa väčšine z nás vybaví tlak na hrudníku, bolesť vyžarujúca do ľavej ruky či čeľuste, no v praxi sa často stretávame aj s bezbolestnými príznakmi. Dva z nich sa môžu objaviť niekoľko dní či dokonca týždňov pred týmto život ohrozujúcim stavom.

K infarktu dochádza vtedy, keď sa zablokuje tepna, zásobujúca srdce okysličenou krvou. Za najčastejšiu príčinu je považovaný vysoký cholesterol – tuková látka nachádzajúca sa v krvi, ktorá upcháva tepny. Včasná reakcia výrazne znižuje riziko poškodenia srdcového svalu. K tomu, aby sme zvýšili šance na prežitie a celkové vyliečenie, je potrebné poznať varovné signály spojené s infarktom, píše expres.co.uk. Bohužiaľ, nedostatočné povedomie o varovných signáloch je častým dôvodom fatálneho výsledku.

Čítajte tiež: ZACHRÁNI bežný liek proti bolesti pacientov s KORONAVÍRUSOM? Veľký potenciál v malej tabletke

Miernejšie príznaky

Väčšina ľudí spája srdcové záchvaty s bolesťou na hrudníku, ktorá sa šíri do čeľuste, krku, rúk, najčastejšie do ľavej, ramien, chrbta alebo žalúdka. Málo sa však vie o miernejších príznakoch, ktoré človek pociťuje už niekoľko dní pred infarktom. Až dvaja z troch ľudí pociťujú niekoľko dní alebo dokonca týždňov pred infarktom dýchavičnosť a únavu. Ďalšími menej známymi príznakmi sú potenie, točenie hlavy alebo závraty, pocit nevoľnosti alebo zvracanie. Ako hovoria odborníci, častejšie sa s nimi stretávajú ženy než muži, u ktorých sa infarkt obvykle hlási typickou centrálnou bolesťou na hrudníku. U starších ľudí a cukrovkárov sa pred infarktom dokonca nemusia objaviť žiadne príznaky.

Ako reagovať pri podozrení na infarkt?

Prvým krokom je zavolať záchranku pomocou telefónneho čísla 155 alebo 112. Nečakajte na rozvoj, možno spočiatku, miernejších príznakov. O tom, či sú alebo nie sú vážne, rozhodne lekár.

Bezbolestné príznaky INFARKTU, o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo robiť:

  • sadnite si a oddychujte
  • užite 300 mg aspirínu (ak ho máte k dispozícii)
  • pri čakaní na záchranárov zostaňte v pokoji

Ak ste v domácnosti s niekým, u koho zbadáte signály infarktu, no on odmieta zavolať sanitku, urobte to zaňho. Môžete mu zachrániť život.

Ako zabrániť infarktu? 

Najefektívnejším spôsobom je zmena životného štýlu. Jedným z najdôležitejších preventívnych opatrení je vyhýbanie sa tučným jedlám - osobitne potravinám bohatým na nasýtené tuky, pretože zvyšujú hladiny LDL cholesterolu v krvi.  LDL cholesterol je najškodlivejší, lebo upcháva tepny. Medzi potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov patria koláče, vyprážané jedlá, klobásy, párky a mastné mäso.

Do jedálnička by ste mali zaradiť stredomorskú stravu s množstvom ovocia, zeleniny a rýb, naopak mäso obmedzte. Štýl stravovania môže hrať dôlžitú úlohu pri prevencii srdcových chorôb a mozgových príhod a pri znižovaní rizikových faktorov, akými sú obezita, cukrovka, vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaInfarktPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9