Je prelomový pri KORONAVÍRUSE? Tento TOP vitamín môže ZABRÁNIŤ ťažšiemu priebehu infekcie

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-30 18:00:00

Často sa skloňuje v súvislosti s jeho ochrannými účinkami na imunitný systém. Vyzerá to tak, že niečo na tom bude! U prevažnej väčšiny pacientov v Španielsku, ktorí boli hospitalizovaní v nemocnici, bol nameraný nedostatok tohto vitamínu. Znamená to, že by ich zachránil pred horšími príznakmi?

Viac ako 80 percent z 200 pacientov s COVID-19 v nemocnici v Španielsku má nedostatok vitamínu D, tvrdí nová štúdia zverejnená v časopise Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Čítajte tiež: Deaktivujú KORONAVÍRUS už do pár sekúnd: Ohromná SILA v bežných produktoch ústnej hygieny

Liečba vitamínom D ako riešenie? 

Vitamín D je hormón, ktorý produkujú obličky, a ktorý reguluje koncentráciu vápnika v krvi a ovplyvňuje imunitný systém. Nedostatok vitamínu D súvisí s rôznymi zdravotnými problémami, aj keď stále prebiehajú výskumy, prečo hormón ovplyvňuje iné systémy tela. Mnohé štúdie poukazujú na priaznivý účinok vitamínu na imunitný systém, najmä ak ide o ochranu pred infekciami.

„Jedným z prístupov je identifikácia a liečba nedostatku vitamínu D, najmä u vysoko rizikových osôb, ako sú starší ľudia, pacienti s komorbiditami a obyvatelia domovov ošetrovateľskej starostlivosti, ktorí sú hlavnou cieľovou populáciou pre COVID-19,“ uviedol spoluautor štúdie José L. Hernández, Ph.D., z University of Cantabria v Santander v Španielsku. „Liečba vitamínom D by sa mala odporúčať pacientom s COVID-19 s nízkou hladinou vitamínu cirkulujúcou v krvi, pretože môže mať priaznivé účinky na pohybový aparát a imunitný systém.“

Problém hlavne u mužov

Vedci zistili, že 80 percent z 216 pacientov s COVID-19 v nemocnici Universitario Marqués de Valdecilla malo nedostatok vitamínu D, pričom muži mali nižšie hladiny vitamínu D ako ženy. Pacienti s COVID-19 s nižšími hladinami vitamínu D mali tiež zvýšené sérové ​​hladiny zápalových markerov, ako sú feritín a D-dimér.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie imunita prevencia koronavírus vitamín D

2020-10-30 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia