Koniec PEKLA na toalete: NAJLEPŠIA potravina, vďaka ktorej sa ČREVÁ pohnú skoro samé!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-29 12:00:00

Zdravotná komplikácia, o ktorej sa nehovorí s kamarátmi ani s rodinou. Dokonca často ani s lekármi. Preto mnohí potichu trpia a snažia sa so zápchou žiť. Pritom ani nevedia, že existuje pomocník prírodného charakteru, ktorý je dokonca účinnejší ako sušené slivky či psyllium!

Podľa prezentácie na virtuálnom stretnutí American College of Gastroenterology kiwi môže pomôcť ľuďom s chronickou zápchou rovnako ako sušené slivky a psyllium. Avšak, toto ovocie na rozdiel od sušených sliviek a psyllia nespôsobuje nežiaduce účinky. Zistenia odzrkadľujú výsledky čínskej štúdie publikovanej v roku 2007.

Čítajte tiež: Deaktivujú KORONAVÍRUS už do pár sekúnd: Ohromná SILA v bežných produktoch ústnej hygieny

Preháňadlá, ktoré hromadia a zmäkčujú stolicu, však môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú nadúvanie alebo kŕče. Z tohto dôvodu mnoho ľudí hľadá prírodné alternatívy, ktoré by dali do pohybu ich črevá a umožnili sa vyprázdniť, ako sa uvádza na medicaldaily.com

Zvýšili návštevy toalety

V novej štúdii sa vedci z Michiganu a Gruzínska zaoberali tromi prírodnými spôsobmi liečby dospelých s chronickou zápchou. To znamená, že mali tri a menej spontánne pohyby čriev týždenne. Sedemdesiatdeväť dobrovoľníkov bolo rozdelených do troch skupín, pričom konzumovali buď 2 kiwi denne, 100 gramov sušených sliviek denne alebo 12 gramov psyllia denne počas štyroch týždňov. Hlavným cieľom štúdie bolo zistiť, ktorá skupina viac použila záchod. Výsledky ukázali, že u všetkých dobrovoľníkov boli zaznamenané výrazné zvýšenie návštev toalety.

Vedci sa tiež pýtali účastníkov na konzistenciu stolice, ktorá sa zlepšila najviac v skupinách, kde jedli kiwi aj sliviek. Odborníci okrem toho zisťovali, koľkokrát alebo ako ťažko sa museli namáhať, aby sa im hýbali črevá. Výsledok ukázal, že všetky tri skupiny hlásili významné zlepšenie.

Menšie nežiadúce účinky s kiwi

Vedľajšie účinky (nadúvanie, bolesť brucha) boli najčastejšie pri psylliu, nasledovali sušené slivky a potom kiwi.

  • Bolesť brucha - 33% dobrovoľníkov so psylliom, 18% so sušenými slivkami, 0% s kiwi
  • Plynatosť - 19% so psylliom, 18% so sušenými slivkami, 0% s kiwi
  • Nadúvanie - 36% so sušenými slivkami, 11% pre kiwi, 10% pre psylliom

Autori dospeli k záveru, že „výsledky potvrdzujú výhody sušených sliviek a psyllia a ponúkajú prvé americké údaje o kiwi ako účinnej a dobre tolerovanej liečbe pacientov s chronickou zápchou.“

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie zápcha kiwi črevá

2020-10-29 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia