Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZACHRÁNI bežný liek proti bolesti pacientov s KORONAVÍRUSOM? Veľký potenciál v malej tabletke

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová nádej pre pacientov? Možno sa koronavírus bude liečiť novým spôsobom. Najlepšie na tom je, že priaznivé účinky vedci objavili u bežného liečiva, ktoré má každý vo svojej lekárničke. Okrem bežných bolestí by tak mohol pomôcť aj v boji proti zákernému ochoreniu.  

Dá chorobe na frak? Podľa vedcov u pacientov s koronavírusom, ktorí užívajú aspirín, je o 47 percent nižšie riziko úmrtia ako u tých, ktorí tento liek neužívajú. Údajne môže tiež znížiť pravdepodobnosť prijatia pacienta na intenzívnu starostlivosť alebo jeho pripojenie na ventilátor o viac ako 40 percent. 

Čítajte tiež: Dajú do pozoru žalúdok pred spaním: Najhoršie HRIECHY, ktoré zväčšia BRUCHO na počkanie

Prišli na to odborníci z Lekárskej fakulty University of Maryland (UMSOM), ktorí sledovali zdravotné záznamy 412 pacientov s koronavírusom. Pacienti boli liečení v lekárskom centre University of Maryland v Baltimore - rovnako ako v ďalších troch nemocniciach na východnom pobreží Ameriky. Štúdia vyšla v časopise Anesthesia and Analgesia

Nižšia pravdepodobnosť úmrtia

Výskumníci odhalili, že asi štvrtina pacientov užívala nízke dávky aspirínu pred alebo hneď po prijatí do nemocnice, aby lepšie zvládali priebeh kardiovaskulárnych chorôb. Odborníci pod vedením doktora Jonathana Chowa, odborného asistenta anestéziológie na UMSOM, zistili, že u účastníkov, užívajúcich aspirín, je o 47 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia v nemocnici na vírus, v porovnaní s tými, ktorí liek neužívali. Štúdia tiež prišla na to, že u tých, ktorí užívali liek každý deň, bolo znížené riziko (o 43 percent), že ich prijmú na intenzívnu starostlivosť. Znížilo sa tiež riziko nasadenia mechanického ventilátora o 44 percent.

Dr Chow však uviedol, že výsledky štúdie je potrebné potvrdiť klinickými skúškami.

„Ak sa naše zistenie potvrdí, stal by sa aspirín prvým všeobecne dostupným voľnopredajným liekom na zníženie úmrtnosti pacientov s Covid-19,“ zdôraznil odborník. 

Ako dodali vedci, že u účastníkov štúdie neboli zaznamenané vedľajšie účinky aspirínu, ako je krvácanie. Podľa nich by aspirín časom mohol slúžiť na liečbu pacientov, ako je napr. dexametazón.

ZACHRÁNI bežný liek proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prevencia tvorby zrazenín

Covid-19 je ochorenie, ktoré napáda pľúca a môže tiež zvýšiť riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín. Tieto zrazeniny sa môžu tvoriť v cievach, pľúcach a srdci a môžu byť pre pacientov smrteľné. Užívanie aspirínu pomáha zastaviť krvné zrazeniny a niekedy sa používa na liečbu srdcových chorôb a tiež zápalových stavov, ako je Kawasakiho choroba.

Dr. Michael Mazzeffi v štúdii uviedol, že vlastnosti riedenia krvi, ktorými disponuje aspirín, prospieva pacientom s Covid-19 a je prevenciou tvorby zrazenín.

„Pacienti s diagnostikovaným Covid-19 by mali zvážiť užívanie aspirínu denne, pokiaľ sa neporozprávajú o tom so svojím lekárom,“ upozorňuje Dr. Mazzeffi.

Treba o tom povedať lekárovi

Vedci zdôraznili, že aspirín sa nemá používať ako preventívne opatrenie proti Covid-19. Na druhej strane, mohol by pomôcť pacientom so zdravotnými ťažkosťami, ktorí sú kvôli tomu vystavení väčšiemu riziku úmrtia alebo vážnych komplikácií na túto chorobu.

„Táto štúdia prispieva k úžasnej práci, ktorú odborníci robia na lekárskej fakulte. Snažia sa nájsť novú liečbu proti Covid-19 a zachrániť životy pacientov. Aj keď sú potrebné štúdie, ktoré by dokázali, že užívanie aspirínu vedie k lepším výsledkom pri liečbe, doterajšie dôkazy naznačujú, že pacienti by mohli aspoň diskutovať so svojím lekárom, či je pre nich bezpečné užívať liek na zvládnutie potenciálne závažných komplikácií,“ povedali výskumníci na záver. 

Viac o téme: ZdravieChorobaLiečbaAspirínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9