Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežný HRIECH pred spaním: Na toto zabudnite, hrozí znížená obranyschopnosť a iné PROBLÉMY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stáva sa vám, že si pred spánkom nezotriete z tváre mejkap? Nie je to také neškodné, ako by sa mohlo zdať. Okrem toho, že si zababrete posteľnú bielizeň, ubližujete najmä svojej pleti. Najmä vtedy, ak sa ukladáte s mejkapom pravidelne. 

Mejkap používa väčšina žien. Ak je zvolený správne, prekryje nedokonalosti, pleť hydratuje a chráni pred vplyvmi počasia. Dôležité však je vsadiť naozaj na kvalitnú kozmetiku a prečítať si zloženie. Môže byť totiž aj dôvodom nadmerného vysúšania pleti a alergických reakcií. A ak ho z tváre neodstránime ani v noci, keď má pleť oddychovať, hrozia viaceré problémy, upozorňuje portál brightside.me.

Čítajte tiež: NAJLEPŠÍ čas na cvičenie: Má veľkú pridanú hodnutu, OCHRÁNI pred smrteľnou chorobou!

1. Upchávanie pórov

Veľa produktov na líčenie, najmä tých, ktoré obsahujú silikóny alebo akrylátové polyméry, môžu upchať póry. Tieto zložky sa vsakujú do pórov a zachytávajú v nich baktérie a prírodné oleje. Kombinácia oleja, potu, baktérií a odumretých buniek pokožky vedie k upchávaniu pórov a výsledkom je nepekná pleť. Môže sa to stať aj vtedy, ak si mejkap nanášate iba cez deň a večer ho odstránite, no ak si ho necháte aj počas noci, šance na vznik problémov s pleťou sa zvyšujú.

Bežný HRIECH pred spaním:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Spôsobuje vyrážky

Ak si pred spaním neodlíčite mejkap, pokožka dostane menej kyslíka. Dráždivé chemikálie v tejto kozmetike zostávajú dlhšie v kontakte s pokožkou. Ak si pleť v noci neoddýchne od mejkapu, škodlivé chemikálie a nedostatok kyslíka môžu viesť k vyrážkam a akné.

3. Spôsobuje predčasné starnutie pleti

Umelé farbivá a ďalšie zložky mejkapu môžu mať na svedomí škodlivé chemické reakcie a môžu urýchliť starnutie pokožky. Tá funguje ako ochranná bariéra voči prostrediu a ak jej v noci nepomôžeme „zresetovať“, jej obranyschopnosť slabne. Mejkap umožní voľným radikálom, ktorým sme počas dňa vystavené, „prilepiť sa“ na pokožku.

4. Hrozia očné infekcie a poškodenie mihalníc

Optometristi (odborníci na meranie zraku a kontrolu predného segmentu oka) varujú, že veľa produktov na líčenie očí obsahuje formaldehyd, ťažké kovy a ďalšie toxíny. Spánok s toxínmi na pokožke môže viesť k podráždeniu a dokonca k predčasnému vypadaniu mihalníc. Ak si maskaru pravidelne neodstraňujete, môže to podľa tejto štúdie viesť k zápalu oka a konjunktivitíde, teda zápalu spojiviek.

Bežný HRIECH pred spaním:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Pery môžu byť popraskané

Keď používate počas dňa rúž, jedlo a pitie ho opotrebujú. Ak si ho však necháte na perách aj počas noci, absorbuje z nich vlhkosť. Rastie tak pravdepodobnosť, že sa prebudíte so suchými a popraskanými perami. Ak sa to stáva pravidelne, strácajú svoju sviežosť.

6. Môžu vás trápiť mastné vlasy aj pokožka

Ak sa pred spánkom nezbavíte mejkapu, dostane sa aj na posteľnú bielizeň a odtiaľ na vlasy a pokožku. Vlasy tak môžu byť po celú noc pokryté nielen mejkapom, ale aj leskom na pery, rúžom či maskarou a stávajú sa mastnejšími. Obzvlášť dôležité je odstránenie mejkapu u tých žien, ktoré trápi mastná pleť. Mejkap jej stav zhoršuje.

7. Pokožka stráca lesk

Pokožka, z ktorej pravidelne neodstraňujeme mejkap, pôsobí mdlo a unavene. Rôzne toxíny a čiastočky zo znečisteného prostredia sa dostávajú do mejkapu a tým aj do pleti. Ak si v noci nedáte pauzu od dekoratívnej kozmetiky, povedie to časom k strate sviežosti a výraznejším vráskam. 

Čo robiť, ak ste zaspali nalíčená?

Hneď po prebudení si tvár odlíčte neparfémovaným odličovačom, ktorý obsahuje upokojujúce látky. Ideálne je použiť aj očné kvapky, ktoré vyplavia z očí zvyšky maskary, ktoré sa vám do nich mohli dostať. Na škodu nie je ani použitie jemného pílingu. Na pery naneste kvalitný balzam, ktorý ich hydratuje. No a hlavne, snažte sa nabudúce na odlíčenie nezabudnúť!

Viac o téme: ZdravieLíčenieMake-up
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9