Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ranný ZVYK po vstávaní, ktorý sa vám môže vypomstiť: Niektorí sa môžu dlho spamätávať!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že ranné ustielanie perín nás robí šťastnejšími. Iné však prichádzajú s varovaním, že táto rutina môže negatívne ovplyvniť naše zdravie! Aký je dôvod?

Ustlaná posteľ vyzerá omnoho lepšie, ako keď sú na nej rozhádzané vankúše a periny. Podľa jednej zo štúdií to dokáže v nás navodiť dobrú náladu a naštartovať nás do dňa. V skutočnosti je však pre naše zdravie neustlaná posteľ omnoho prívetivejšia. Bežný zvyk, teda ranné ustielanie, môže mať na svedomí veľké zdravotné nepríjemnosti, píše portál brightside.me

Čítajte tiež: Nevinný ZLOZVYK, ktorým urýchľujete MASTENIE vlasov: Bežná vec ako škodca bohatej hrivy

Nepríjemní hostia priamo na vankúšoch

Podľa jednej štúdie čas, ktorý venujeme svojej posteli, nielen upokojí našu myseľ, ale zároveň vytvorí útulný domov pre roztoče. Bežným pohľadom ich nevidíme a môže sa nám zdať, že všetko je čisté, no v skutočnosti to tak nie je. Stačilo by pozrieť sa na vankúše a periny pod mikroskopom. 

Prikrývka vytvára atmosféru pre roztoče

Roztoče radi žijú v tmavých, vlhkých priestoroch matraca a vankúšov a živia sa našimi odumretými bunkami. Keď ráno ustelieme, vytvoríme im ideálne prostredie. Večer armáda roztočov, ktorá sa počas dňa premnožili, začne robiť svoju špinavú prácu. K nepríjemným účinkom patrí podráždenie pokožky alebo vznik akné.

Výkaly sú priamo na obliečkach

Živia sa našimi odumretými bunkami a zanechávajú svoj podpis na paplónoch a vankúšoch. Je to tak. Potrebu robia na mieste, kde sa po náročnom dni chceme príjemne vyspať. Problémom je to, že výkaly môžu vyvolať alergickú reakciu. Najčastejšie sa prejaví červenými očami, kýchaním alebo dokonca môžu spôsobiť astmu. 

Ranný ZVYK po vstávaní,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj mŕtve roztoče sú škodlivé

Ako každé živé stvorenie na zemi, aj roztoče majú svoj vlastný životný cyklus. No ani to, keď zomrú, neznamená, že situácia sa vyrieši. V spánku môžeme vdýchnuť zvyšky ich mŕtvol a vedci tvrdia, že je to potenciálne nebezpečné pre alergikov. U tých totiž po vdýchnutí zvyškov roztočov môže prísť k zhoršeniu stavu. 

Roztočom prekáža slnečné žiarenie

Ak ráno necháme svoju posteľ neustlanú, na roztoče má vplyv pohybujúci sa vzduch a slnečné svetlo, ktoré je ich prirodzeným zabijakom. Preto je také dôležité nechať posteľ niekoľko hodín „dýchať“ namiesto toho, aby sme roztoče zakryli.

Vyhýbajte sa sprejom na hubenie parazitov

Dermatológovia neodporúčajú používať spreje na ničenie parazitov, ak sa chceme roztočov zbaviť. Lepšie je posteľ poriadne povysávať. Aj keď ich týmto spôsobom nezničíme všetky, znížime ich počet a aj to má veľký vplyv na predchádzanie alergiám.

Viac o téme: PosteľZdravieUstieľanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9