Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krutá daň za FARBENIE vlasov? Tieto ženy sú viac OHROZENÉ ako ostatné

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď prídu šediny, nestáva sa len módnym doplnkom, ale doslova potrebou. Po farbe na vlasy často siahajú nielen staršie ženy. Dnes sa nájdu na poličke v kúpeľni aj u mladších, ktoré chcú mať žiarivé a lesklé vlasy s bohatou farbou. No za akú cenu?

Nie je žiadnou novinkou, že farby na vlasy sa často spájajú s obsiahnutými chemikáliami, ktoré nielenže neprospievajú hrive, ale i celkovo ľudskému zdraviu. Ako to s nimi v skutočnosti je? Sú naozaj škodlivé? Záleží aj od toho, kto ich používa!

Čítajte tiež: Podceňované JEDLO naberá iný rozmer: Pohlcovač CHOLESTEROLU v tejto POTRAVINE!

Zvýšené riziko o týchto žien

Mnohí sa zrejme po tomto zistení rozhodnú ísť prirodzenou cestou a radšej si nechajú striebro vo vlasoch. Minulý rok informoval Národný ústav environmentálnych zdravotných vied o výsledkoch jednej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 46 709 žien. Po preskúmaní údajov vedci zistili, že ženy, ktoré uvádzali použitie permanentnej, resp. dlhotrvácnej farbe na vlasy, mali vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka ako tie, ktoré tak nerobili. 

U žien, ktoré pravidelne používali dlhotrvácnu farbu na vlasy počas roka pred tým, než boli zaradené do štúdie, bola o 9% vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka ako u ostatných. U afroamerických žien, ktoré používajú permanentné farbivá každých 5 až 8 týždňov alebo viac, narástlo toto riziko až na 60% a u bielych žien to bolo až 8%. Ženy, ktoré sa priznali, že používali len dočasné farby na vlasy, zase nemali takmer žiadne zvýšené riziko rakoviny prsníka. 

Kto by si mal dávať pozor? 

Naproti tomu je tu však najnovšia správa, zverejnená začiatkom septembra, súčasťou ktorej bolo zaujímavé zistenie vedcov z Brigham and Women’s Hospital a Harvard Medical School v Bostone. Odborníci sa pozreli na údaje týkajúce sa 117 200 žien, ktoré sa zúčastnili štúdie. V nej sa uvádza, že dlhodobé užívateľky farieb na vlasy nemali zvýšené riziko „najšpecifickejších druhov rakoviny, karcinómu prsníka pozitívneho na estrogénové receptory, karcinómu prsníka pozitívneho na progesterónový receptor a pod."

Krutá daň za FARBENIE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zároveň však odhalili, že medzi dlhodobými užívateľmi je zvýšené riziko, aj keď mierne, bazocelulárneho karcinómu, a to iba u žien s prirodzene svetlými vlasmi. Ich celkové riziko rakoviny prsníka bolo tiež vyššie! Spomínaný bazocelulárny karcinóm sa považuje za najčastejší nádor v bielej populácii, pričom tvorí až 80% nemelanómových kožných nádorov. 

Čím viac ženy používali farby na vlasy, tým viac stúpalo riziko rakoviny prsníka negatívnej na estrogénové receptory, rakoviny prsníka negatívnej na progesterónové receptory, rakoviny prsníka negatívnej na hormonálne receptory a rakoviny vaječníkov. Tieto rakoviny prsníka sa vyskytujú viac u afroamerických žien ako u ich bielej populácie. Vyskytli sa potom aj rozdiely medzi tými, ktoré mali vlasy prirodzene tmavé a prirodzene svetlé.

Aby toho nebolo málo, u tých, ktoré používali trvalé farby na vlasy, mali zvýšené riziko Hodgkinovho lymfómu, ale nižšie riziko rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktoré neholdovali farbeniu hrivy. Vedci nenašli tieto väzby u žien s prirodzene svetlými vlasmi. Ako však už bolo uvedené, u týchto žien vedci zaznamenali zvýšené riziko bazocelulárneho karcinómu a celkového karcinómu prsníka.

„Vedci dlho skúmali možnú súvislosť medzi farbením na vlasy a rakovinou, ale výsledky boli nekonzistentné,“ uviedla zodpovedajúca autorka Alexandra Whiteová, Ph.D. a vedúca skupiny NIEHS Environment and Cancer Epidemiology Group. „V našej štúdii vidíme vyššie riziko rakoviny prsníka spojené s používaním farieb na vlasy a účinok je silnejší u afroamerických žien, najmä u tých, ktoré sú často ich používateľkami.“

Viac o téme: ZdravieRakovinaVlasy Farba na vlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9