Dajte si CESNAK pod vankúš a sledujte, čo sa bude diať: ZMENY v tele, ktoré prekvapia

2020-09-21 21:00:00

Cesnak bol vždy magickou zeleninou. V dobe, keď ľudia verili v existenciu upírov, nemohol chýbať v žiadnom dome. Aj keď nežijeme v stredovekej Transylvánii, stále má v našich domácnostiach nezastupiteľné miesto.

Hovorí sa, že cesnak pomáha pri pokojnom spánku, jeho konzumácia nám dodáva energiu a používa sa ako prevencia pri prechladnutí. Jeho antibakteriálne vlastnosti sa tiež využívajú pri hojení malých rán na pokožke, ako píše portál pillowinsider.com.

Čítajte tiež: Ubúdajú vám vlasy a nechcete skončiť s HOLOU hlavou? Najlepšie OVOCIE, ktoré to dá do poriadku

O zelenine

Cesnak, odborne Allium sativum, je druh koreňovej zeleniny z rodu cibuľovín. Je pôvodom zo Strednej Ázie a severovýchodného Iránu. Odpradávna sa používal na dochucovanie jedál a v tradičnej medicíne sa používa už od čias starých Egypťanov.

Cesnak má silnú arómu, ktorá po konzumácii pretrváva v dychu. Najčastejšie sa používa v jedlách zo Stredomoria a Ázie. Arómu si zachová aj po uvarení, ale zohrievaním sa strácajú kľúčové vitamíny a minerály. Ak chceme využiť jeho silu na maximum, do varenia by sme ho mali pridať 10 minút po ošúpaní a pretlačení či pokrájaní, kedy sa najviac uvoľňujú spomínané látky.

Cesnak proti nespavosti aj komárom

Cesnak obsahuje niekoľko živín vrátane vitamínov B6, tiamínu a kyseliny pantoténovej, vitamínu C a minerálov ako mangán, fosfor, vápnik, železo a zinok.

Niekoľko štúdií skúmalo uvádzané účinky cesnaku pri liečbe rôznych chorôb. Existujú dôkazy, že pravidelná konzumácia väčšieho množstva cesnaku môže za určitých okolností znížiť riziko rakoviny prostaty. Okrem toho vitamíny a stopové minerály obsiahnuté v cesnaku môžu pomôcť zmierniť účinky bežného prechladnutia.

V prípade, že by si niekto aplikoval veľké množstvo cesnaku alebo cesnakového oleja na pokožku, môže to mať za následok ľahké popáleniny.

Konzumácia cesnaku sa odporúča v období, keď sú premnožené komáre. Jeho aróma ich odrádza. Zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré sa uvoľňujú pri roztlačení strúčikov cesnaku, sú vo všeobecnosti prírodným repelentom.

Pestovanie cesnaku medzi zeleninou a kvetmi môže tiež zabrániť slimákom v prístupe do tejto časti záhradky.

Cesnak pod vankúšom: Elixír zdravého života

Babičky tvrdia, že cesnak pod vankúšom má priam zázračné účinky. Výhody z neho získate veľmi ľahko. Z hlavičky cesnaku vyberte jeden strúčik a nechajte ho v šupke. Položte si ho pred spánkom pod vankúš, ráno vyberte a zahoďte. Toto opakujte každú noc.

Funguje tento recept? Odborníci hovoria, že to nie je vylúčené. Po tom, ako sa strúčik pod vankúšom zahreje, uvoľňujú sa niektoré stopové prvky. Vytvára arómu, ktorá postupuje vzduchom okolo vankúša. Najmä zinok je prvkom, ktorý má antibakteriálne účinky. Vzduch okolo vás tak bude zdravší. Dýchanie bude zlepšené a tým sa vám bude aj lepšie zaspávať. Taktiež vám vyčistí nosné dutiny, takže budeme menej chrápať a v ústach sa vám bude množiť menej baktérií. 

Dôležité však je nenechávať strúčik pod vankúšom príliš dlho. Denne ho vymeňte. Inak vám vankúš napáchne. Ak čakáte hostí, dôkladne odstráňte akékoľvek zvyšky cesnaku a posteľnú bielizeň operte, aby ste sa zbavili pretrvávajúcej cesnakovej arómy.

Fotogaléria


Tagy:
vankúš cesnak zelenina zdravie

2020-09-21 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia