Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Táto ľudská VLASTNOSŤ zvyšuje riziko INFARKTU: Správate sa tak aj vy?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý má občas zlú náladu. Pozor však na to, aby sa vám to nevymklo spod kontroly! Podľa najnovšieho výskumu jedna ľudská vlastnosť zvyšuje riziko infarktu a pravdepodobnosť horšieho priebehu po prekonaní srdcovej choroby. O čo konkrétne ide?

Pochmúrna nálada ako riziko

Experiment ukázal, že pacienti, ktorí sú sarkastickí a nepriateľsky naladení, zomierajú v mladšom veku. Ako dodali odborníci, u obetí srdcového infarktu s touto vlastnosťou bol zaznamenaný pokles dlhodobého prežitia. Ich riziko predčasnej smrti stúplo o 52 percent za každé jedno skóre navyše dosiahnuté v teste, v ktorom sa meral ich stupeň sarkazmu, nevôle a podráždenosti. 

Čítajte tiež: SPÁSA pre tých, ktorí bojujú s KILAMI navyše: Postará sa o ubúdanie CENTIMETROV v páse!

Odborníci tvrdia, že pacienti s depresiami a s pochmúrnou náladou majú väčšiu pravdepodobnosť holdovania fajčenia, obezity a nesprávnej starostlivosti o seba, ako sa píše na independent.ie. S takýmito výsledkami prišli americkí vedci, ktorí sledovali dva roky viac ako 2 300 ľudí po infarkte. 

Vedúca výskumná pracovníčka Dr. Tracey Vitoriová z University of Tennessee to zhrnula nasledovne: „Nepriateľská nálada alebo nevraživosť je osobnostná vlastnosť, ktorá zahŕňa sarkazmus, cynizmus, rozhorčenosť, netrpezlivosť alebo podráždenosť. Nejde o jednorazový stav, charakterizuje ho to, ako človek interaguje s ľuďmi. Vieme, že prevzatie kontroly nad životným štýlom zlepšuje vyhliadky pacientov s infarktom a naša štúdia naznačuje, že zlepšenie nepriateľského správania môže byť tiež pozitívnym krokom."

Varovný signál pre zdravotníkov

Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Cardiovascular Nursing sa zamerala na 2 321 pacientov s priemerným vekom 67 rokov. Viac ako polovica získala vysoké skóre za nepriateľský prístup. Odborníci tvrdia, že by to malo slúžiť ako varovný signál pre zdravotníkov. Pacienti sú tak vystavení vysokému riziku úmrtia.

Táto ľudská VLASTNOSŤ zvyšuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr Vitoriová dodala: „Existuje veľa srdciarov, ktorí môžu prevziať kontrolu nad svojím vlastným zdravím. Z fyzickej stránky je to skoncovanie s fajčením, zvýšenie fyzickej aktivity a vyvážená strava. Naša štúdia tiež naznačuje, že zvládanie nepriateľského správania môže byť dôležité. “

Ako sa vyrovnať so stresom? 

Philippa Hobsonová, hlavná kardiologická sestra v British Heart Foundation upozorňuje na srdcový infarkt ako na stav, ktorý mení ľudský život, a zároveň uznáva, že je bežné, ak sa po jeho prežití človek cíti nahnevaný.

"Táto zaujímavá štúdia zdôrazňuje, že po infarkte majú ľudia, ktorí majú menej nepriateľské vlastnosti, ako je podráždenosť, tendenciu žiť dlhšie. Veľa ľudí sa vyrovnáva s negatívnymi emóciami tým, že sa orientuje na nezdravé správanie, ktoré zvyšuje riziko srdcových chorôb, ako je fajčenie, nadmerné pitie a konzumácia nezdravého jedla. Niet pochýb o tom, že hľadanie zdravých spôsobov, ako zvládať stres a cítiť sa spokojnejšie, bude mať pozitívny vplyv na váš život. Skúste robiť aktívne činnosti, napríklad choďte na prechádzku alebo sa nadýchajte čerstvého vzduchu, keď ste v strese,“ informuje kardiologická sestra o tom, ako sa zdravo vyrovnať so stresom. 

Viac o téme: ZdravieDepresiaInfarktSprávanieVlastnosťPsychikaSrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9