JEDLO, po ktorých vás budú bolieť OBLIČKY: Dajú do pozoru životne dôležitý orgán!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-16 19:00:00

Sú rovnako dôležité ako zdravé srdce. Bez zdravých obličiek by naše telo nefungovalo tak, ako má. Aj preto si treba dávať pozor na to, čo vložíme do úst. Jedlo im totiž môže dať poriadne zabrať!

Bolesť obličiek sa častokrát zamieňa s bolesťou chrbta. Tá sa zvyčajne vyskytuje v dolnej časti, kým obličková vyššie na chrbte. Za bolesťou nemusia byť vždy obličkové kamene, či infekcia, spôsobiť ju môže nezdravé mastné jedlo!

Čítajte tiež: Výsledok bežného ZLOZVYKU: Ochorenie, ktoré si mnohí mýlia s OPAROM!

Ako sa píše na livestrong.com, postihnutý bolesť obličiek pociťuje po oboch stranách chrbtice pod rebrami, často však vystreľuje do celého chrbta, brucha aj slabín. Príčinou bolesti môžu byť infekcie močového traktu, ale aj samotných obličiek, obličkové kamene, či krvná zrazenina, ktorá sa v nich nachádza. V niektorých prípadoch však stojí za bolesťou nezdravé stravovanie plné mastných jedál.

Tučná strava a ľudské telo

Ak ste práve dojedli vyprážané jedlo s kopou hranolčekov, môže sa stať, že okrem plného žalúdka, pocítite akútnu bolesť v oblasti krížov, ktorá môže strieľať do celého tela. Možno si nahovárate, že vás bolí chrbát, ale pravdou je, že vás trápia obličky. Konzumácia jedla s vysokým obsahom tukov môže mať mnoho nepríjemných vedľajších účinkov, keďže telo nedokáže efektívne tráviť tuky.

Ľudské telo potrebuje na trávenie dostatočné množstvo žlče. Tá sa musí dostať z pečene, či žlčníka priamo do žalúdka. Tento proces však môže byť pomalý, pretože žlč sa musí presúvať. Kým dorazí na správne miesto, môžu vás potrápiť kŕče, nadúvanie, pocit plnosti a nepohodlia, pretože mastné jedlo sedí v žalúdku a čaká na strávenie. 

Vplyv na obličky

Tráviace problémy môžu dokonca spôsobiť neznesiteľnú bolesť obličiek. Tie sa totiž to nachádzajú na chrbtovej strane tesne pod hrudným košom, teda v rovnakej oblasti, kde práve prebiehajú zažívacie ťažkosti. Ak vás trápi tento problém, mali by ste sa vyhnúť konzumácii mastných jedál. 

Obličky sú zodpovedné za filtrovanie odpadových látok, ktoré vznikajú pri štiepení bielkovín. Keď budete jesť jedlá s vysokým obsahom tukov a bielkovín, môže to oslabiť ich funkciu a spôsobíte si zdravotné komplikácie. Ak vás po konzumácii mastného jedla trápi bolesť v oblasti obličiek sprevádzaná zvracaním, krvou v moči, alebo stolici, ťažkosťou pri dýchaní, alebo máte stuhnuté brucho či pociťujete bolesť, ktorá vystreľuje medzi lopatky, vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo by ste mali jesť? 

Ak chcete, aby vaše obličky správne fungovali, zmeňte stravovacie zvyky. Vsaďte na zdravú a vyváženú stravu. Váš jedálniček by mal obsahovať potraviny bohaté na vitamín B6, ktorý nájdete v pšeničných klíčkoch, hnedej ryži, kuracom, či morčacom mäse a taktiež v rybách a morských plodoch. Zabudnúť by ste nemali na orechy, semienka, špenát, kel a rastlinné oleje lisované za studena. Ak do svojho jedálnička zahrniete jablká, hrušky, hrozno, ananás, či banány, vaše obličky sa vám poďakujú.

Príznaky, že sa s obličkami niečo deje

  • opuch tváre, členkov, v zápästí
  • neustála únava
  • svrbiaca a suchá pokožka
  • problémy s močením
  • nepríjemná chuť v ústach
  • závrate
  • vysoká teplota
  • zvracanie
  • krv v moči, či v stolici
  • bolestivé močenie
  • neprestávajúce nutkanie na močenie

Fotogaléria


Tagy:
zdravie obličky mastné jedlá

2020-09-16 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia