Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

S príchodom DAŽĎA sa ozve táto časť TELA: Hrozia väčšie BOLESTI, netýka sa to aj vás?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Existujú štúdie, ktoré preukázali, že mnohí majú väčšie bolesti kĺbov, keď je chladné alebo daždivé počasie. Iné zase zistili pravý opak. Podľa nich neexistuje žiadny vzťah medzi počasím a bolesťami kĺbov. Aká je teda pravda? 

"Veľa vedcov si myslí, že súvislosť bolestí kĺbov s daždivým počasím je podobné tomu, čo sa hovorí, že hlodavec predpovedá predĺženú zimu," hovorí Milo F. Bryant, CSCS, majiteľ spoločnosti Milo-Limitless Fitness v Del Mar v Kalifornii. "U obidvoch neexistuje jednoznačný dôkaz."

Čítajte tiež: Týmto ĽUĎOM rýchlejšie pribúdajú KILÁ navyše: Pozrite sa, či patríte medzi nich!

Dôkazy, ktoré to potvrdzujú

Na druhej strane, niekoľko dôkazov sa nájde, ako sa uvádza na menshealth.com. Štúdia z roku 2007 na Tuftsovej univerzite, publikovaná v časopise American Journal of Medicine, sledovala, čo sa stalo s 200 ľuďmi s osteoartrózou kolena, keď sa zmenilo počasie. 

"Zistili, že pri každom 10-stupňovom poklese teploty bolesti kolena stúpali. Zvýšenie barometrického tlaku bolo spojené aj so zhoršenou bolesťou,“ vysvetľuje Michael Fredericson, MD, FASM, profesor a riaditeľ z PM&R Sports Medicine na Stanfordskej univerzite. 

Keď sa holandskí vedci zamerali na vplyv počasia na ľudí s koxartrózou, „zistili, že skóre bolesti sa zhoršilo o jeden bod s každým 10-percentným zvýšením vlhkosti. Skóre funkcií tiež klesalo so zvyšujúcim sa barometrickým tlakom,“ dodáva.

Ďalšie štúdie však preukázali protichodné výsledky. Jedna štúdia pozorovala viac ako 11 miliónov pacientskych návštev v Medicare a neprišla na žiadnu súvislosť medzi bolesťami kĺbov a počasím. Také isté výsledky zaznamenali ďalšie dve štúdie z Austrálie.

S príchodom DAŽĎA sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prečo vás môžu bolieť?

Faktom však je, že veľa ľudí, ktorí trpia artritídou, cítia väčšiu bolesť, keď je zima alebo prší.

"Zmeny barometrického tlaku môžu spôsobiť, že sa vaše šľachy, svaly a akékoľvek jazvové tkanivo okolo kĺbu rozšíria a stiahnu, čo spôsobí bolesť kĺbov postihnutých artritídou," hovorí Dr. Fredericson. 

Nízke teploty môžu tiež zahusťovať synoviálnu tekutinu v kĺboch, čo spôsobuje bolestivé pocity.

„Synoviálna tekutina umožňuje kĺbom kĺzať a pohybovať sa s plynulosťou a efektivitou počas rotácie, flexie a predĺženia,“ hovorí Bryant. 

Takže ak táto synoviálna tekutina zhustne, vaše kĺby sú stuhnutejšie.

Berte to vážne

Odborníci sa zhodli na jednom. Nezáleží na tom, čo hovoria štúdie o počasí. Ak máte bolesti kolena, treba robiť všetko pre to, aby sa to zlepšilo.

„K tréningu pristupujem ontologicky, čo znamená, že to, čo sa deje v súčasnosti, je skutočné pre mojich športovcov,“ hovorí Bryant. Ak cítia bolesť, „musíme sa pripraviť a vysporiadať sa s touto realitou. Nemusia sa však pohybovať len v teplejšom podnebí. “

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, ak vás kolená bolia v zlom počasí, je nechať ich skontrolovať lekárovi, hovorí Joshua Grahlman, PT, DPT, zakladateľ spoločnosti Clutch PT na Manhattane. 

Mladí a zdraví ľudia by v skutočnosti nemali pociťovať zmeny tlaku vzduchu v kĺboch,“ hovorí Grahlman. 

S príchodom DAŽĎA sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyčajne sa to stane vtedy, keď už kĺb postihla artritída. Existuje však mnoho ďalších dôvodov, prečo koleno bolí, takže je dôležité stanoviť správnu diagnózu.

Čo robiť, ak vás bolia kolená? 

V prvom rade majte pravidelný pohyb. Mali by ste čo najviac pohybovať s kĺbom. Telo zvyčajne nereaguje na stimul, ale reaguje aj na nedostatok stimulu. Dajte prednosť cvičeniu s nízkym dopadom, ako je joga, plávanie alebo ľahká jazda na bicykli. Nájdite si niekoho, kto vám pomôže pri príprave vhodného silového tréningového programu. To vám môže pomôcť udržať silu a dobrý rozsah pohybu, ktorý z dlhodobého hľadiska udrží bolesť na uzde, ako vysvetľuje Grahlman.

„Skutočný silový tréning je taký, ktorý obsahuje dostatok základných pohybových schopností a cvičení, a umožňuje telám športovcov ukončiť rozsahy pohybu pri primeranom zaťažení, “ hovorí Bryant. "Konzistentnosť v takomto programe pomáha športovcovi udržiavať telo s viac ako dostatočnou pohyblivosťou a stabilitou kĺbov, aby zvládlo vzostupy aj pády."

Na zníženie bolesti zase Dr. Fredericson odporúča zvážiť protizápalovú diétu na zníženie systémového zápalu, ktorý je spojený so zvýšenými zápalovými markermi v kĺboch. Stavte na stredomorskú stravu. 

„Ak je nepriaznivé počasie a bolia vás kĺby, skúste zostať v teple a nosiť vrstvy oblečenia, pomôžu teplé sprchy, navštevujte sauny a zvážte lieky proti bolesti, ako sú nesteroidné protizápalové lieky, kurkumín alebo CBD, ” hovorí Dr. Fredericson.

Viac o téme: ZdraviePočasieKĺbyArtritídaKolená
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9