Bežné GESTO ako varovanie: STISK ruky prezradí riziko vzniku CUKROVKY!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-07 06:00:00

Podanie rúk odhalí viac, ako si myslíte! Ani zďaleka nejde len o akýsi prejav pri stretnutí či pozdrav. Ľudskú ruku možno považovať za zložité a odolné zariadenie, ktorého stisk pri podaní rúk môže predpovedať vznik choroby v neskoršom živote. 

Je najpoužívanejším spôsobom pozdravu v západnej spoločnosti. Podanie ruky je úplne bežným gestom, ktorý signalizuje privítanie alebo je znakom uzavretia nejakej spolupráce. To však ani zďaleka nie je všetko. 

Čítajte tiež: Týmto ĽUĎOM rýchlejšie pribúdajú KILÁ navyše: Pozrite sa, či patríte medzi nich!

Slabé držanie ruky ako signál

Podľa vedcov možno podľa neho zistiť, či neskôr nebudete trpieť cukrovkou 2. typu. Údajne to prezradí slabé podanie ruky, ktoré by mohlo byť varovaním, ako sa píše na thesun.co.uk. Zistili to odborníci z Bristolu a Fínska, ktorí testovali počas 20 rokov 776 ľudí. Výsledky boli zaujímavé.

Ako bolo spomenuté, riziko cukrovky typu 2 u účastníkov bolo znížené silnejším podaním ruky. Účastníci boli požiadaní, aby stlačili rukoväte dynamometra. Ide o prístroj na meracie svalovej sily. Dynamometer chytili svojou dominantnou rukou s maximálnou izometrickou silou. Jednoduchšie povedané, izometrická sila je statická sila. Sval na ruke vynakladá úsilie a napína sa, no bez toho, aby sa zmenila jeho dĺžka. Takto museli účastníci držať dynamometer päť sekúnd. 

Lacný spôsob, ako odhaliť chorobu

„Posúdenie držania rukou je jednoduché, lacné a nevyžaduje veľmi kvalifikované znalosti a zdroje. Mohlo by sa použiť na včasnú identifikáciu jednotlivcov s vysokým rizikom budúceho cukrovky 2. typu," hovorí Dr. Setor Kunutsor. 

Znížená svalová sila súvisí s predčasnou smrťou, kardiovaskulárnymi chorobami a zdravotným postihnutím.

Cukrovka je deviata hlavná príčina smrti na svete. Len vo Veľkej Británii každý desiaty nad 40 rokov žije s cukrovkou 2. typu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba cukrovka ruky podanie rúk

2020-09-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia