Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do jednej minúty zaútočí na KORONAVÍRUS: REPELENT proti hmyzu ako ZABIJAK nákazy?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Komáre nás počas tohtoročného leta riadne potrápili a ich sezóna ešte stále úplne neskončila. Ak ste sa vyzbrojili repelentom, urobili ste dobre. Chemikálie, ktoré sa v týchto prostriedkoch nachádzajú, dokážu vraj zabiť koronavírus spôsobujúci ochorenie Covid-19! 

Ak chcete „zabiť dve muchy jednou ranou“, mali by ste si zaobstarať prírodný repelent obsahujúci citriodiol, organickú bezfarebnú zlúčeninu vyrobenú z oleja z lístkov a vetiev eukalyptu. Práve ten dokáže bojovať nielen proti hmyzu, ale podľa britského ministerstva obrany dokázateľne zabíja aj koronavírus, píše news.sky.com. Výskum na príkaz armády uskutočnilo Defense Science and Technology Lab (DSTL) v Porton Down vo Wiltshire. Vo vládnom výskume sa preukázalo, že citriodiol, ale aj ďalšie „spreje proti hmyzu“ poškodzujú koronavírus.

Čítajte tiež: Čo NAJVIAC zaberá na bolestivé KĹBY? Strava, ktorá ich ochráni pred chorobou!

Laboratórium je vo vyjadreniach opatrné

Britskí vojaci používali repelent s citriodiolom ako jedno z ochranných opatrení proti koronavírusu od februára. O citriodiole je totiž známe, že ničí iné typy koronavírusov. Niekoľkomesačný výskum potvrdil, že poskytuje dostatočnú ochranu aj pred koronavírusom spôsobujúcim ochorenie Covid-19. 

Kým však podľa námestníka ministra obrany Jeremyho Quina výskum potvrdil, že sprej s obsahom citrodiolu „môže vírus zabiť", vyjadrenia laboratória sú opatrnejšie. Ako vedci poukázali, kým po nastriekaní repelentu na latexovú kožu bolo síce možné pozorovať „určitú nenávratnú stratu vírusu," jeho časti sa po pár hodinách zotavili. Prvotné zistenia, podľa ktorých prírodný repelent začal útočiť na koronavírus už za jednu minútu, považujú za príliš odvážne.

Do jednej minúty zaútočí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci nie sú za jedno v tom, ktorá látka koronavírus zabíja

Odborný asistent na Katedre farmácie a farmakológie na University of Bath Matthew Lloyd povedal: „Hmyz odpudzujúci prípravok obsahuje aj etanol a izopropanol (alkoholy s krátkym reťazcom), ktoré sú pravdepodobne rovnako účinné. Pokiaľ vidím, v skutočnosti neurobili test štatistickej významnosti alkoholov, ale pre mňa vyzerajú rovnako aktívne.“ 

Podľa neho je na mieste opatrnosť, pretože to môže byť skôr alkohol, ako citriodiol, ktorý zabíja vírus.

„Jednou z výhod citriodiolu by mohlo byť, že ak je menej prchavý než etanol alebo izopropanol,  pravdepodobne by to uľahčilo jeho aplikáciu,“ uviedol.

Preto si myslí, že by bol prijateľnou náhradou za vodu a mydlo. 

Výskumy však musia ešte pokračovať, aby sa dalo s istotou povedať, že repelenty môžu byť naozaj účinným nástrojom na zabíjanie koronavírusu spôsobujúceho Covid-19.

Viac o téme: ZdravieKomáreRepelentKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9