Ľudia, ktorí si dopriavajú bohatú večeru po 18.00, sú častejšie tučnejší a trpia viacerými zdravotnými neduhmi z toho plynúcimi. Obvykle konzumujú denne viac kalórií a majú horšie stravovacie návyky ako tí, ktorí si večeru doprajú skôr.
Tí, ktorí po 18.00 prijali menej ako 31,4 percenta kalórií, ich skonzumovali denne v priemere 2 015. Tí, ktorí si večer dopriali viac ako 48,6 percenta kalórií, ich skonzumovali v priemere 2 187. Pre lepšiu predstavu, tento rozdiel sa rovná štyrom čokoládovým tyčinkám a dvom balíčkom čipsov týždenne. O výsledkoch štúdie uskutočnenej írskou Ulster University informoval The Sun.
Čítajte tiež: ODPAD, ktorým sa pripravujete o veľa: Zvyšky z tejto ZELENINY vyriešia mnohé zdravotné problémy!
Neskorí jedáci uprednostňujú nezdravú stravu
Výskumníci tiež zistili, že neskorí jedáci si častejšie dopriavajú zhruba o 5% menej nutrične hodnotných jedál, preto im rýchlejšie pribúdajú kilogramy. Len minimum ľudí, zvyknutých jesť neskôr večer, svoje chute zaháňa napríklad šalátom. Naopak, v ich strave prevládajú nezdravé jedlá.
Vedúca autorka štúdie Judith Bairdová uviedla, že povzbudzovanie ľudí k tomu, aby jedli skôr, im môže pomôcť jesť zdravšie a menšie porcie.
Dodala: „Naše výsledky naznačujú, že konzumácia nižšieho podielu energetického príjmu večer môže súvisieť s nižším denným energetickým príjmom, zatiaľ čo konzumácia väčšieho podielu energetického príjmu večer môže súvisieť s nižším skóre kvality stravovania.“
Záver? Načasovanie príjmu energie môže byť dôležitým faktorom, ktorý je potrebné zohľadniť pri výžive. Jednoducho povedané, naučte sa dať si posledné jedlo dňa pred 18.00 a postupne si vďaka tomu zvyknete na nižší príjem kalórií a zdravšiu stravu, čo sa odrazí na vašom tele.