ODPAD, ktorým sa pripravujete o veľa: Zvyšky z tejto ZELENINY vyriešia mnohé zdravotné problémy!
Stáva sa, že pri varení je neraz viac odpadu, než navareného jedla. Zeleninu pritom môžete spracovať bez toho, aby z nej ostalo množstvo zvyškov. Týka sa to listov z karfiolu, pre ktoré poznajú mnohí jediné využitie – šup s nimi do koša. Veľká škoda!
Karfiol patrí medzi zeleniny s jedným z najsilnejších protirakovinovým potenciálom. Je skvelý pre tých, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilogramy, ale vyťažia z neho aj iní, ktorí zápasia s vredmi či inými chorobami tráviaceho ústrojenstva. Má nízky obsah kalórií a taktiež aj glykemický index a ako vynikajúci doplnok k večeri poskytne vitamíny C, A, K, E a B, taktiež vápnik, zinok, draslík a železo.
Čítajte tiež: Je lepšie nakupovať v obchode alebo na trhu? Veľké vytriezvenie o KVALITE ovocia a zeleniny!
Veľký potenciál, čo sa týka vplyvu na ľudské zdravie, majú aj listy z karfiolu. Bohužiaľ, často skončia v koši a s nimi aj zdraviu prospešné látky. Chyba! Ak sú listy karfiolu pekné, sú vhodné na jedenie.
Listy vs. karfiol
- Podľa wellnessmunch.com listy obsahujú viac ako dvojnásobné množstvo bielkovín než v samotnom karfiole.
- Dodajú takmer dvojnásobné množstvo sacharidov ako karfiol.
- Sú bohatším zdrojom vlákniny.
- Listy poskytujú trikrát väčšie množstvo kalórií ako samotný karfiol.
- Ide o mimoriadne dobrý zdroj vápnika – 100 g čerstvých listov poskytne 626 mg vápnika, čo je asi 19-násobok množstva minerálu, ktoré dodá karfiol.
- V porovnaní s karfiolom poskytne takmer dvojnásobné množstvo fosforu.
- Taktiež je bohatým zdrojom železa – 100 g čerstvých listov poskytne 40 mg železa, čo je 32-násobok množstva, ktoré dodá karfiol.
Zdravotné benefity listov
- Listy karfiolu sú dobrým zdrojom bielkovín a minerálov - vápnika a železa, ktoré sú nevyhnutné pre normálny rast a vývoj detí. Denný príjem listov karfiolu je pre podvyživené deti veľmi prospešný. Pomáhajú zvyšovať ich výšku, hmotnosť a hladinu hemoglobínu.
- Väčšina ľudí má v dnešnej dobe nedostatok mikroživín. Aj u detí a dospelých z dobre situovaných rodín sú nedostatky železa, vápnika a vitamínu A kvôli zlým stravovacím návykom. Pretože čerstvé karfiolové listy sú dobrým zdrojom minerálov a vitamínov, ich pravidelný príjem je nevyhnutný pre zlepšenie celkového výživového stavu a prevenciu nedostatku mikroživín.
- Listy karfiolu sú vynikajúcim zdrojom železa, takže majú potenciál predchádzať a liečiť anémiu u detí, dospievajúcich dievčat a žien. Mnoho vedeckých štúdií dokazuje potenciál listov pri liečbe anémie.
- Nedostatok vitamínu A je vážnym problémom v oblasti verejného zdravia. Viac ako 60% predškolských detí má subklinický nedostatok tohto vitamínu (<20 μg / dl). India má najvyššiu prevalenciu klinického a subklinického nedostatku spomedzi juhoázijských krajín. Celosvetovo sa odhaduje, že nočná slepota postihuje 5,2 milióna detí predškolského veku a 9,8 milióna tehotných žien. Pravidelný príjem listov karfiolu môže zlepšiť hladinu sérového retinolu, preto je veľmi užitočný na udržanie zdravia očí a prevenciu nočnej slepoty.
- Keďže je list karfiolu veľmi dobrým zdrojom rôznych druhov antioxidantov, môže nás ochrániť pred poškodením voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Pomáha tak znížiť riziko chronických chorôb.
- Proteíny prítomné v listoch karfiolu môžu znížiť hladinu glukózy v krvi. Konzumácia týchto listov je teda prospešná pre diabetikov.
- Prášok z listov karfiolu má protizápalové vlastnosti.
- List karfiolu je vynikajúcim zdrojom vápnika, preto je dobrý pre ženy v strednom veku a po menopauze. Vďaka vysokému obsahu vápnika majú tieto zelené rastliny potenciál zabrániť vzniku osteoporózy a iných chorôb súvisiacich s kosťami.
Skladovanie
Karfiol je sezónna zelenina, najčerstvejší ho dostanete počas zimnej sezóny. Ďalším problémom je fakt, že rovnako ako iná zelená listová zelenina, aj listy karfiolu obsahujú veľké množstvo vlhkosti, a preto sa príliš skoro pokazia. Ak by ste listy chceli mať k dispozícii po celý rok, môžete ich usušiť (na slnku alebo v tieni alebo ich opražte na malom plameni), rozdrviť sušené listy a pripraviť z nich prášok. Prášok dajte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na chladnom a suchom mieste.
Použitie v kuchyni
Listy karfiolu môžete použiť ako prílohu namiesto špenátu, kelu alebo mangoldu. Taktiež sa hodia do rôznych polievok, vrátane zeleninovej, ale i fazulovej. Jemné a chrumkavé listy dokonca využijete aj ako náhradu klasického šalátu v sendviči alebo z nich môžete spraviť jemnú posýpku v šalátoch, prívarkoch a na cestovinách.
Recept na pečené listy
Oddeľte listy a stopku od hlavy karfiolu (hlavu si odložte na ďalšie použitie), ako radí theguardian.com. Odstráňte listy z najväčších a najhrubších stoniek a menšie listy nechajte neporušené. Najhrubšie vláknité stonky nakrájajte na kúsky dlhé 3 cm. Vhoďte všetko do olivového oleja a pridajte trochu soli, potom ich pražte v rúre na 200 °C po dobu 20 - 30 minút, kým listy nebudú chrumkavé a mierne zuhoľnatené.
Fotogaléria
listy zdravie karfiol