Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mnohí o tom NEVEDIA a možno to majú v KRKU: Nenápadná príčina BOLESTÍ hrdla!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Všetci o nich vedia, že keď sa zväčšia, mali by ísť von. Ale to je všetko. O žiadnej ich funkcii nevedia a tým pádom podľa nich nemajú žiadny význam. Preto by mnohí mohli prehliadnuť drobné hrudky na mandliach, ktoré by mohli signalizovať nepríjemný problém. 

Mandle majú prekvapivý účel. Pomáhajú brániť telo pred infekciami. Na druhej strane, keď začnú bolieť, človek to poriadne pocíti. V tých najhorších prípadoch už vyžadujú chirurgický zákrok. A to i v prípade, ak sa na nich objavia tzv. mandľové kamene. Podľa štúdie zverejnenej v roku 2014 v ISRN Dentistry postihujú tieto kamene asi 8 percent dospelých.

Čítajte tiež: Je lepšie nakupovať v obchode alebo na trhu? Veľké vytriezvenie o KVALITE ovocia a zeleniny!

O čo ide? 

Ide o tzv. kalcifikácie v mandliach, ako sa píše na thehealthy.com. Môžu sa tvoriť hlboko v mandliach, pričom sú viditeľné v zrkadle. Vyzerajú ako svetlo žlté alebo biele hrudky. Podľa štúdie v časopise Journal of Otolaryngology-Head and Neck Surgery sú podobné plaku, ktorý sa vytvára na zuboch.

Mandle fungujú ako súčasť nášho imunitného systému tým, že zachytávajú baktérie a filtrujú choroboplodné zárodky. Mandľové kamene sa vyskytujú vtedy, keď sa kúsky potravy, baktérie alebo odumreté bunky pokožky zachytia v malých štrbinách mandlí. Keď sa častice tlačia k sebe na tomto mieste, vytvárajú tvrdé hrudky známe ako mandľové kamene. 

Príznaky mandľových kameňov

Mnoho ľudí s mandľovými kameňmi nemá žiadne príznaky. Ak o sebe nedajú vedieť, pravdepodobne s nimi nebudete musieť nič spraviť. V prípade, že máte začervenané a podráždené mandle, trpíte infekciami ako je angína a bolesť hrdla alebo máte bolesti pri prehĺtaní, už je zle. Taktiež je výstražným znamením zápach z úst. Spôsobujú ho baktérie, ktoré rastú na mandliach. Niektorí ľudia s mandľovými kameňmi môžu tiež hlásiť bolesť alebo tlak v ušiach.

Takto môže vyzerať kameň, ktorý sa vytvára na krčných mandliach. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Takto môže vyzerať kameň, ktorý sa vytvára na krčných mandliach. (FOTO: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Koho sa to týka? 

Odborníci presne nevedia, prečo sa u niektorých ľudí objavujú tieto kamene častejšie, zatiaľ čo u iných nie, ale je treba brať do úvahy niekoľko faktorov. Podľa Kyry Osborneovej, MD, špecialistky na hlavu a krk na klinike v Clevelande, sú ľudia s hlbšími štrbinami v mandliach náchylnejší na vývoj mandľových kameňov. U dospievajúcich môžu byť tiež častejšie.

Ako ich odstrániť?

Ak spozorujete malé kamene na mandliach, ktoré vás nebolia, no spôsobujú iné príznaky, budete si ich môcť sami odstrániť. Jednoducho na ne zatlačte zadnou časťou zubnej kefky. Aby ste sa vyhli ich prehltnutiu alebo uduseniu, nezabudnite ich tlačiť dopredu. Niekedy môže stačiť aj kloktanie. 

Ak si na to netrúfate, nevadí, upozornite na to svojho lekára, ktorý vám pomôže a aspoň prezrie vaše mandle, či je všetko v poriadku. Treba však rátať s tým, že ak máte celkovo časté problémy s mandľami, zrejme si ich budete musieť dať odstrániť. Potom si treba dávať pozor na vplyv tonzilektómie, teda chirurgického odstránenia mandlí, na plodnosť. 

Hoci sú niektorí náchylnejší na vznik mandľových kameňov, možno tomu zabrániť dôkladnou ústnou hygienou. Dbajte na čistenie zubov aspoň dvakrát denne, nezabúdajte na zubné nite a prípadne ústne vody bez obsahu alkoholu. 

Viac o téme: ZdravieKrkMandleHrdloMandľové kamene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9