BRADA ako indikátor ZDRAVIA: Prezradí aj to, čo by ste nechceli vedieť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-04 11:00:00

Záležitosť módy či prejav drsnej mužnosti. Také sú brady, ktorým dávajú prednosť mnohí muži. Majú však väčší význam ako si myslíte! Podľa Joela Schlessingera, MD, dermatológa z Nebrasky a registrovaného dietológa Paula Saltera, sa vám môže brada „prihovárať“ a čo-to povedať o vašom zdraví.

Čo sa deje, ak spozorujete jednu z nasledujúcich situácií podľa thehealthy.com:

...ak vám brada vypadáva v malých kruhových fliačikoch

Môžete trpieť alopéciou barbae, čo je vypadávanie brady. Ide o autoimunitné ochorenie, kedy telo napadá folikuly a spôsobuje tým ostrovčeky vypadaného ochlpenia na brade. Zvyčajne sa vypadávanie brady objavuje pozdĺž čeľuste a na danom mieste vznikajú holé miesta bez chlpov. Muž však môže takto prísť pokojne aj o celú bradu. Príčina pre vznik alopécie nie je známa, no často sa spája s psychickým a fyzickým stresom, no na vine môže byť aj genetika. Často postihuje mužov, ktorí trpia na vypadávanie vlasov či na rôzne alergie. Dobrou správou je, že alopécia nie je nebezpečná. Zlou však to, že môže spôsobiť podráždenie, pálenie a zápal. Hoci neexistuje liek, je liečiteľná. 

Čítajte tiež: ODPAD, ktorým sa pripravujete o veľa: Zvyšky z tejto ZELENINY vyriešia mnohé zdravotné problémy!

Ak zistíte, že okrem vypadávania brady bojujete aj s vypadávaním vlasov na pokožke hlavy, únavou, prírastkom alebo stratou hmotnosti alebo zmenami spánkových návykov, nálady či zmenami v trávení, navštívte svojho lekára. Je možné, že máte poruchu štítnej žľazy alebo iný vážnejší zdravotný problém. 

...ak je vaša brada riedka

Je za tým celý rad možných príčin vrátane potenciálneho nedostatku výživy. 

Chronická podvýživa má zásadný vplyv na vypadávanie a rast vlasov,“ hovorí Salter. „Ak sa neprijímajú dostatočné kalórie, rast a údržba vlasov sa optimalizovať nebudú.“ 

Najmä bielkoviny zohrávajú neoddeliteľnú úlohu pri stavbe a regenerácii tkanív, takže vaše telo bude prijímať bielkoviny z ľubovoľných zdrojov, pokiaľ ich nemáte dostatok, čo môže viesť k vypadávaniu vlasov. Zásobte sa zdravými zdrojmi bielkovín, ako sú vajcia, chudé hovädzie mäso, kuracie mäso, morčacie prsia a grécky jogurt. Medzi ďalšie živiny, ktoré podporujú zdravý rast vlasov, patria vitamíny E a C, zinok, biotín a mastné kyseliny, takže dbajte na dôkladnú stravu a dostatok vody. Obe sú kľúčové pre zdravý rast vlasov. 

Môžete tiež trpieť potravinovou alergiou, ktorá môže vo vašom tele spôsobiť rozsiahlu tvorbu zápalov. Zatiaľ čo príznaky sú individuálne, vypadávanie vlasov je veľmi časté, hovorí Salter. Vypadávanie vlasov je tiež častým príznakom anémie. Pamätajte na to, že vlasy na tvári sa líšia svojou štruktúrou od vlasov na hlave. Salter varuje, že nevie o žiadnom výskume zameraného na to, ako majú zmeny vo výžive konkrétny vplyv na rast vlasov na tvári. 

Ak spozorujete vypadávanie vlasov na pokožke hlavy alebo na tvári - najmä ak sú sprevádzané ďalšími príznakmi - poraďte sa so svojím lekárom.

...ak je vaša brada suchá a krehká

Pravdepodobne ju nadmerne čistíte. Aj keď sa vlasy na tvári štrukturálne líšia od vlasov na hlave, je dôležité, aby ste sa o vlasy na tvári starali rovnako, ako o zvyšok vlasov na tele. Skúste použiť jemný čistiaci prostriedok - Dr. Schlessinger odporúča používať ten, ktorý je určený na tvár aj na bradu. Pomôže napr. kondicionérový olej na bradu, ktorý sa postará o zadržanie vlhkosti. Nezabúdajte tiež na pravidelné česanie, aby brada vyzerala upravene. 

...ak je brada trochu šupinatá

Môžete mať lupiny. Našťastie existuje jednoduché riešenie. Dr. Schlessinger odporúča jemný šampón s antibakteriálnymi zložkami, ktorý je vhodný na zmiernenie lupín, svrbenia, dermatitídy alebo folikulitídy, čo je zápal vlasového folikulu, ktorý môže spôsobiť malé červené vyrážky. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia brada vlasy

2020-09-04 11:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia