Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden z NAJ vitamínov zabráni INFARKTU: Záchrana pre životne dôležitý orgán!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vitamín D je dôležitý pre zdravie kostí aj zubov, má protizápalové vlastnosti a posilňuje imunitný systém. V čase, keď sa po celom svete šíri koronavírus COVID – 19, môžu dostatok vitamínu D, dôsledná hygiena a dodržiavanie opatrení, byť tou správnou kombináciou v boji s ochorením.

Nová štúdia však prináša dobrú správu pre kardiologických pacientov. Podľa vedcov, potraviny s obsahom vitamínu D môžu srdce ochrániť pred vznikom infarktu alebo mozgovej príhody, ako sa uvádza na medicalexpress.com.

Čítajte tiež: Zničenú IMUNITU spoznáte podľa týchto znakov: Dá o sebe vedieť spôsobmi, ktoré by ste si nevšimli!

Ktoré potraviny sem patria? 

Telo si vie vitamín D vyprodukovať samé, no potrebuje k tomu slnečné žiarenie. A v tomto môže byť problém hlavne v jesennom a zimnom období. Do jedálnička by ste preto mali zaradiť potraviny, ktoré tento vitamín obsahujú. Ide najmä o tučné ryby, ako je losos, tuniak, sardinky. Nemali by ste zabudnúť na mlieko, syry a vajcia, ktoré sú pre zdravie srdca prospešné.

 „Konzumáciou potravín s vysokým obsahom vitamínu D ochránite svoje srdce,“ konštatovala autorka štúdie Matina z Harokopio Univerzity v Aténach Matina Kouvari.

Nižšie riziko kardio problémov

Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 3-tisíc ľudí. Výskum zaznamenával, koľkokrát do mesiaca konzumovali jedlá s obsahom vitamínu D. Vedci zistili, že ryby a vajcia boli primárnym zdrojom tohto vitamínu. Výsledky, publikované v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics ukázali, že osoby s najvyšším príjmom vitamínu D mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych zdravotných problémov, ako sú srdcový infarkt alebo mozgová príhoda. Zaujímavosťou bolo odhalenie vedcov, že muži s najnižším príjmom vitamínu D vo svojom jedálničku mali najvyššie riziko vzniku infarktu, ale v rovnakej skupine žien nebola spozorovaná žiadna významná zmena.

 „Potraviny s vysokým obsahom vitamínu D majú pozitívny vplyv na zdravie srdca zvlášť u mužov,“ vysvetlila Kouvari.

Ako dodala, ľudia, ktorí mali najvyšší príjem vitamínu D, mali najnižšie kardiovaskulárne riziko.

Jeden z NAJ vitamínov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo môže spôsobiť jeho nedostatok? 

Nízka hladina vitamín D môže mať negatívny vplyv na vysoký krvný tlak a diabetes. Mierny nedostatok sa nemusí vôbec prejaviť. Pokiaľ je nedostatok vitamínu dlhodobý, nepriaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu, čo sa prejaví tým, že človek je často chorý. Ďalšími príznakmi môže byť slabosť, nechutenstvo, smäd a s tým spojené časté močenie, podráždenosť, či porucha spánku. Dlhodobý deficit môže mať vážne zdravotné následky, u človeka sa môže rozvinúť osteoporóza, rachitída, začnú mu vypadávať zuby, jeho imunitný systém sa zrúti.

Prečo je vitamín D dôležitý?

  • podporuje zdravie srdca
  • je dôležitý pre zdravie kostí, bojuje proti osteoporóze
  • bráni škodlivým bunkám, aby sa v tele množili
  • pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi
  • podporuje imunitný systém
  • má pozitívny vplyv na psychiku
Viac o téme: SrdceChorobaInfarktVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9