Strava, ktorá zabráni PANDÉMIÁM: Odborníci upozorňujú na toto JEDLO počas koronavírusu!

2020-05-27 12:00:00

Ak sa chceme vyhnúť budúcim pandémiám, mali by sme zabudnúť na určitú potravinu. Ochránime sa tak pred vznikom infekcii a celkovo si zlepšíme zdravie. Obzvlášť teraz počas koronavírusu by nemala patriť na tanier!

Podľa lekárov by sme mali obmedziť konzumáciu mäsa! Zabúda sa totiž na jednu podstatnú vec počas pandémie koronavírusu: na rozširovanie chorôb vo veľkochove zvierat. Zatiaľ čo mnohí sa upínajú na Čínu a ilegálny trh s exotickými zvieratami, odkiaľ sa koronavírus rozšíril, experti dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že sa to netýka len ich. 

Čítajte tiež: TRIK s ľadom odstráni zdravotné problémy: Za pár SEKÚND veľká úľava!

Infekcie a antibiotická rezistencia ako problém

Väčšinu chorôb, ktorým ľudia čelili v minulosti, spôsobil chov zvierat a zmena ich biotopov, ako sa uvádza na metro.co.uk. Týka sa to napr. prasacej chrípky z ošípaných či vtáčej chrípky z chovu hydiny. Keďže vo veľkom konzumujeme mäso, zvieratá sa vo veľkom chovajú v stiesnených podmienkach. Tým vzniká ideálne prostredie na vznik infekcií, ktoré majú pandemický charakter. Taktiež vzniká potreba používania antibiotík u zvierat. Je známe, že tento fakt prispieva k antibiotickej rezistencie u ľudí, ako uvidela Dr. Shireen Kassamová. 

Odborníčka varuje, že pokiaľ sa nezmení spôsob nášho stravovania a výroba nášho jedla, pandémie budú pokračovať.  

Čo by malo byť naším hlavným jedlom? 

Ak by sa obmedzil veľkochov zvierat, boli by sme menej ohrození ďalšími ochoreniami a celkové verejné zdravie by sa zlepšilo. O mäse, ako o škodlivej potravine, sa hovorilo už dávnejšie. Bolo to väčšinou v súvislosti s konzumáciou červeného mäsa. Napríklad výskum Oxfordskej univerzity v roku 2019 prišiel na to, že nespracované a spracované červené mäso bolo spojené so zvýšenými rizikami ochorení. 

Menší vplyv na životné prostredie, ako aj ľudské zdravie, majú rastlinné potraviny vrátane ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných obilnín, ďalej olivový olej a orechy. Tieto potraviny by mali tvoriť väčší podiel nášho taniera. 

Podľa Kassamovej sa však netreba mäsu úplne vyhýbať. Len ho netreba považovať za hlavné jedlo, ale skôr za menšiu prílohu, ktorú si doprajete raz za čas. Treba sa zbaviť zakorenenej predstavy, že mäso by malo byť jadrom našej stravy. 

Vegánstvo je riešenie

Podľa odborníkov je prospešné vegánstvo. Vegáni nejedia potraviny, ktoré pochádzajú zo zvierat, vrátane mliečnych výrobkov a vajec. Vegánska strava obsahuje iba rastliny a potraviny vyrobené z rastlín, ako napríklad zelenina, obilniny, orechy a ovocie. NHS (Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii) a Britská dietetická asociácia tvrdia, že väčšina výživných látok, ktoré potrebujete, môžete získať z pestrej a vyváženej vegánskej stravy.

Tipy NHS pre zdravú vegánsku stravu:

  • jesť minimálne 5 porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny každý deň
  • základnými jedlami sú zemiaky, chlieb, ryža, cestoviny alebo iné škrobové uhľohydráty (podľa možnosti vyberať celozrnné)
  • dajte prednosť mliečnym alternatívam, napríklad sójovým nápojom a jogurtom (tie s nízkym obsahom tuku a cukru)
  • súčasťou jedálnička sú niektoré fazule, strukoviny a iné bielkoviny
  • nenasýtené oleje a nátierky jedzte v malom množstve
  • pite veľa tekutín

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mäso pandémia infekcie koronavírus

2020-05-27 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia