Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyskakuje vám krvný tlak? Dajte si túto potravinu a šanca na infarkt zmizne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nebolí, no môže vás zabiť! Vysoký krvný tlak je nenápadný stav, ktorý dokáže vaše telo ochromiť a spôsobiť fatálne následky. Hoci lieky sú spôsob, ako ho držať na uzde, aj stravou sa možno postarať o normálne hladiny krvného tlaku. Obzvlášť jeden nápoj má v tomto neoceniteľné účinky!

K vysokému krvnému tlaku dôjde vtedy, keď krv silno tlačí na steny tepien, čo zaťažuje krvný obeh. Postupom času sa poškodzujú jemné tkanivá vo vnútri tepien, čo môže viesť až k smrteľným kardiovaskulárnym chorobám. Vysoký krvný tlak zvyšuje šance na infarkt a iné srdcové choroby. 

Čítajte tiež: Tichí zabijaci v domácnosti: 12 bežných návykov, ktoré pomaly a nenápadne ničia naše telo!

Sila v paradajkovej šťave

Podľa Národnej zdravotnej služby vo Veľkej Británii (NHS) je potrebné z jedálnička vylúčiť soľ a konzumovať veľa ovocia a zeleniny. Tak budeme mať krvný tlak pod kontrolou. Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, ktoré by bolo najlepšie, čo sa týka zníženia krvného tlaku, nový výskum, zverejnený v publikácii Food Science and Nutrition, zdôrazňuje účinky nápoja z jednej zeleniny. Paradajková šťava je trefou do čierneho, ak chcete dať vysokému krvnému tlaku „na frak“!

Paradajky obsahujú množstvo antioxidantov a draslíka a pomáhajú regulovať krvný tlak. Bolo zistené, že paradajková šťava znižuje krvný tlak a cholesterol u ľudí s rizikom srdcových chorôb. Nový výskum tvrdí, že pitie pohárika nesolenej paradajkovej šťavy denne je jednoduchý spôsob, ako znížiť krvný tlak a znížiť riziko srdcových chorôb.

 „Paradajková šťava je rovnako ako mnoho inej zeleniny bohatá na vitamíny a minerály. Má vysoký obsah vitamínu C a B a draslíka,“ potvrdzuje Nicole Weinbergová, kardiologička v Kalifornskom zdravotnom stredisku v Providence Saint John. 

Vyskakuje vám krvný tlak?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prvá štúdia svojho druhu

V štúdii pitie nesolenej paradajkovej šťavy dokázalo znížiť krvný tlak a LDL cholesterol u japonských dospelých ohrozených kardiovaskulárnymi chorobami. Výskumu sa zúčastnilo 184 mužov a 297 žien, ktorí mali počas jedného roka k dispozícii neobmedzené množstvo nesolenej paradajkovej šťavy. Na konci štúdie krvný tlak u 94 účastníkov s neliečenou predhypertenziou alebo hypertenziou významne poklesol.

Autori štúdie poznamenali: „Podľa našich vedomostí je táto štúdia prvá, ktorá skúma účinky príjmu paradajok alebo výrobkov z paradajok na riziko kardiovaskulárnych chorôb v priebehu jedného roka v širokom rozsahu.“

Na svedomí to majú antioxidanty

V inej štúdii na Univerzite Ben Gurion v Izraeli vyšetrovatelia merali účinky doplnkov extraktu z paradajok denne na 31 dobrovoľníkov s miernou hypertenziou. Podľa vedcov extrakt znížil systolický krvný tlak v priemere o 10 bodov a diastolický tlak v priemere o štyri body.

Vedci naznačujú, že za to môžu antioxidanty v rajčinách, vrátane lykopénu, beta karoténu a vitamínu E, ktoré majú takéto výhody. Draslík, ktorý sa vyskytuje tiež v paradajkách, sa  spája taktiež so zlepšeným krvným tlakom.

Dr. Thomas Giles, prezident Americkej spoločnosti pre hypertenziu povedal: „Steny tepien sú vystavené oxidačnému stresu, preto môže byť užitočné všetko, čo obsahuje antioxidanty. “

Na vysoký krvný tlak zaberá aj pohyb. NHS odporúča byť aktívnym a pravidelne cvičiť, čím človek zníži krvný tlak. Pohybom k zdravému srdcu a krných ciev! Dospelí by sa mali každý týždeň venovať najmenej 150 minút (2 hodiny a 30 minút) stredne intenzívnej aeróbnej aktivity, ako je cyklistika alebo rýchla chôdza.

Viac o téme: ZeleninaNápojParadajkyPrevenciaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9