Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký vplyv bežnej zeleniny na sexuálny život: Jej reakcia v mužskom tele nemá obdoby!

Nová kalkulačka, zameraná na starnutie spermií ukazuje, ako môže životný štýl otca a jeho vek ovplyvniť schopnosť počať deti. Zobraziť galériu (2)
Nová kalkulačka, zameraná na starnutie spermií ukazuje, ako môže životný štýl otca a jeho vek ovplyvniť schopnosť počať deti. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak si chcú muži založiť rodinu, mali by mať na tanieri jednu zeleninu! Tá sa postará o zvýšenie kvality spermií, a tým o pravdepodobnosť počatia dieťaťa. Ak patríte medzi páry, ktorým sa nedarí, paradajky môžu byť jednou z možností, ako tomu pomôcť!

Viac varených paradajok! Tak znie verdikt odborníkov zo Sheffieldskej univerzity, ktorí zrealizovali štúdiu. Tvrdia to na základe výsledkov experimentu, v ktorom sa ukázalo, že konzumácia tejto zeleniny môže zvýšiť kvalitu spermií až o 50%. Ekvivalent už dvoch polievkových lyžíc paradajkového pretlaku môže zlepšiť kvalitu spermií!

Čítajte tiež: Majú veľa kalórií a tuku a napriek tomu sa z nich chudne: Potravina s nečakaným účinkom na štíhlu postavu

Kľúčová látka

Kľúčovou zložkou je lykopén, chemická látka, ktorá dodáva paradajkam červenú farbu. Predpokladá sa, že znižuje krvný tlak a znižuje riziko rakoviny prostaty u mužov. Vedci, ktorí dali lykopén do tabliet a požiadali mužov, aby si vzali dve denne, zistili, že mali o tri mesiace neskôr viac spermií s rýchlym pohybom. Množstvo lykopénu, ktoré muži mali v štúdii, zodpovedá piatim plechovkám varených paradajok denne a tabletka môže byť lepším spôsobom konzumácie ako formou stravy. 

Výsledky naznačujú, že konzumácia paradajok a jej kľúčové zložky zlepšujú tvar, veľkosť a schopnosť pohybu spermií, čo by mohlo zvýšiť šancu na počatie.

Allan Pacey, profesor andrológie na Sheffieldskej univerzite a hlavný autor štúdie neskrýval šok po experimente: „Nečakali sme, že na konci štúdie bude rozdiel medzi spermiami u mužov: u tých, ktorí tablety užívali, v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Keď sme rozlúštili výsledky, takmer som spadol zo stoličky. Zlepšenie morfológie - veľkosť a tvar spermií - bolo dramatické.“

Veľký vplyv bežnej zeleniny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ich množstvo sa zdvojnásobilo

Do štúdie bolo zapojených 56 zdravých mužov vo veku 19 až 30 rokov, z ktorých viac ako polovica mala spermie nízkej kvality. Polovica užívala lykopénové kapsuly ráno a večer s pohárom vody. Ďalšia polovica brala rovnako vyzerajúce tabletky, ale išlo len o placebo.

Po 12 týždňoch mali muži, ktorí užívali tabletky s lykopénom takmer o 40 percent viac rýchlo sa pohybujúce spermie, ktoré sú dôležité na oplodnenie vajíčka a teda na otehotnenie. Množstvo veľkých spermií, ktoré sú väčšou šancou na počatie sa takmer zdvojnásobilo! Po troch mesiacoch užívania tabliet sa množstvo kvalitných spermií zvýšilo z asi 7,5% na 13,5%.

Kríza mužskej plodnosti

Výsledky uverejnené v Európskom vestníku pre výživu sú dôležité z dôvodu krízy mužskej plodnosti, ktorá zaznamenala pokles priemerného počtu spermií takmer o 60 percent. Jeden zo šiestich párov vo Veľkej Británii nie je schopný otehotnieť, v 40 až 50 percentách prípadov problém spočíva u muža.

Predpokladá sa, že nezdravé jedlo je tiež problémom, hoci muži tiež poškodzujú svoje spermie tým, že nosievajú tesnú spodnú bielizeň, fajčia a majú príliš veľkú hmotnosť.

Môžu za to aj antioxidanty

Odborníci sa domnievajú, že paradajky môžu zlepšiť kvalitu spermií svojím obsahom. Antioxidanty, ktoré obsahujú bránia poškodeniu spermií, aby si zachovali svoju veľkosť a tvar a lepšie sa pohybovali. Už predchádzajúca štúdia zistila, že muži, ktorí pili paradajkovú šťavu šesť týždňov mali spermie, ktoré sa pohybovali efektívnejšie.

Lykopén sa najlepšie získava z uvarených paradajok. V štúdii boli použité tabletky, ktoré uľahčovali vstrebávanie látky do vnútorných orgánov. 

Jednalo sa o malú štúdiu a prácu musíme opakovať vo väčších pokusoch, ale výsledky sú veľmi povzbudivé,“ dodala na záver Elizabeth Williamsová, prvá autorka štúdie z University of Sheffield. 

Viac o téme: ZeleninaParadajkySpermie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9