Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Robia bežné lieky pravý opak? Zbavia nás zdravotných problémov, no za krutú cenu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú vyliečiť a zbaviť nás chorôb a zdravotných problémov, pritom majú na svedomí ešte niečo iné! Najnovšia štúdia zistila vplyv bežných liekov na črevný mikrobióm. Bohužiaľ, nejde o nič pozitívne. Vedci držia v rukách dôkazy o ich nepriaznivom pôsobení na bakteriálne populácie v ľudskom tele!

Nová štúdia zistila, že mnoho bežných liekov - vrátane liekov na liečbu cukrovky, tráviacich problémov, bakteriálnych infekcií a dokonca aj depresie - by mohlo ľudí predisponovať k určitým typom infekcií ovplyvnením rovnováhou ich črevného mikrobiómu.

Čítajte tiež: Predzvesť zdravotných problémov alebo nič vážne? Keď telo kričí o pomoc vypadávaním vlasov

Lieky na predpis pomáhajú liečiť choroby, zmierňujú infekcie a príznaky určitých chronických zdravotných stavov. Niekedy však môžu mať vedľajšie účinky s rôznou závažnosťou. Lekári a vedci si však nie vždy uvedomujú všetky možné nepriaznivé účinky!

Narúšajú rovnováhu baktérií

Nová štúdia z Univerzitného lekárskeho centra v Groningene a Maastrichtského univerzitného lekárskeho centra v Holandsku našla dôkazy, ktoré naznačujú, že mnoho bežných liekov - od antibiotík po antidepresíva - má významný vplyv na črevný mikrobióm! Môžu dokonca narušiť krehkú rovnováhu bakteriálnych populácií. Vedci tvrdia, že by to mohlo zvýšiť riziko rozvoja črevných infekcií a iných zdravotných problémov vrátane obezity a antimikrobiálnej rezistencie.

Výskum, ktorý tím predstavil na Európskom týždni gastroenterológie v Barcelone v Španielsku, skúmal účinok 41 typov liekov na predpis. Zhromaždili a analyzovali 1 883 vzoriek stolice od ľudí, ktorí mali buď zápalové ochorenie čriev alebo syndróm dráždivého čreva (IBS) a od skupiny účastníkov, ktorí boli zdraví.

Lieky, ktoré mali najväčší účinok

Vedci porovnali výsledky u ľudí, ktorí užívali lieky na predpis, s výsledkami tých, ktorí tak nerobili. Skúmali aj účinky jednotlivých liekov a kombinácie liekov. Zistili, že 18 bežných kategórií liekov má významný vplyv na bakteriálne zloženie črevného mikrobiómu, čo by mohlo mať nežiaduce následky na zdravie. Medzi takéto dôsledky môžu patriť črevné infekcie, obezita a rôzne stavy spojené so zdravím čriev. Zdá sa, že osem z týchto kategórií zvyšuje rezistenciu na antimikrobiálne lieky!

Ukázalo sa tiež, že najsilnejšie ovplyvňujú bakteriálnu rovnováhu v čreve štyri kategórie liekov:

  • inhibítory protónovej pumpy (PPI), ktoré znižujú produkciu žalúdočnej kyseliny
  • metformín, ktorý pomáha ľuďom zvládať príznaky cukrovky 2. typu
  • antibiotiká, ktoré bojujú s bakteriálnymi infekciami
  • preháňadlá, ktoré pomáhajú liečiť zápchu

Robia bežné lieky pravý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Analýzy ukázali, že ľudia, ktorí užívali PPI, mali viac baktérií v hornom gastrointestinálnom trakte a ich telá produkovali viac mastných kyselín. Tí, ktorí užívali metformín, mali zase vyššiu hladinu Escherichia coli, teda baktérie, ktorá môže spôsobiť hnačky a infekcie močových ciest.

Tiež skupina antidepresív s názvom selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu bola u ľudí s IBS spojená so zvýšenými hladinami Eubacterium ramulus - ďalšej potenciálne škodlivej baktérie. Medzitým boli orálne steroidy spojené s vyššími hladinami baktérií produkujúcich metán, čo by mohlo prispieť k nárastu hmotnosti a obezite.

„Už vieme, že účinnosť a toxicita určitých liekov je ovplyvnená bakteriálnym zložením gastrointestinálneho traktu a že črevná mikrobiota súvisí s mnohými zdravotnými problémami,“ hovorí vedecký pracovník Arnau Vich Vila a pokračuje: „Preto je nevyhnutné pochopiť, aké sú následky užívania liekov v črevnom mikrobióme.“

Tieto výsledky zdôrazňujú dôležitosť zváženia, akú úlohu má črevná mikrobiota pri navrhnovaní liečby a poukazuje na nové hypotézy, ktoré by mohli vysvetliť určité vedľajšie účinky spojené s užívaním liekov.

Viac o téme: LiekyLiečbaČrevoČrevný mikrobióm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9