Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zemiaková kaša prekvapuje veľkou pridanou hodnotou: Obľúbená príloha ako palivo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak by mali na výber ryžu alebo zemiakové pré, mnohí by si vybrali druhú možnosť. Kaša zo zemiakov je u väčšiny voľbou číslo jeden! Nejde však len o obyčajnú prílohu k mäsu, preto by sa nemala podceňovať. Má totiž účinok, ktorí ocenia hlavne závodní športovci.

Športovci bežne konzumujú rôzne gély na báze uhľohydrátov, aby zlepšili svoj výkon a vytrvalosť. Vyzerá to tak, že je tu vážna konkurencia! Výskum zverejnený v časopise Journal of Applied Physiology, ktorého sa zúčastnili trénovaní cyklisti naznačuje, že pyré zo zemiakov môže byť rovnako efektívne!

Čítajte tiež: Bežný jav ako signál vysokého krvného tlaku: Tento pocit v rukách môže byť rozhodujúc

Uhľohydráty udržujú výkon

V porovnaní s obyčajnou vodou, cyklisti, ktorí konzumovali zemiakové pyré, mali rovnako výborné výsledky počas vytrvalostného testu ako tí, ktorí konzumovali komerčný energetický gél s uhľovodíkmi s rovnakým množstvom uhľohydrátov. Vedci dodali, že konzumácia zemiakov a gélov rovnakým spôsobom dokázali udržať koncentráciu glukózy v krvi a tým výkonnosť.

„Výskum ukázal,“ hovorí autor štúdie Nicholas A. Burd a profesor kineziológie a zdravia na University of Illinois: „že konzumácia koncentrovaných uhľohydrátových gélov počas predĺženého cvičenia zvyšuje dostupnosť uhľohydrátov počas cvičenia a zvyšuje výkonnosť."

Aj keď bielkoviny a tuky dokážu dodať energiu, telo oveľa účinnejšie rozloží uhľohydráty, aby uspokojilo energetické požiadavky pri cvičení s vysokou intenzitou.

Sacharidové energetické gély sú ideálnym palivom pri pretekaní, pretože nielenže udržujú výkon, ale telo ich ľahko trávi a absorbuje.

„Zemiaky spĺňajú tieto kritériá, ale ich vplyv na výkonnosť však zostáva nepreskúmaný,“ píšu autori.

Zemiakové pyré verzus uhľohydrátový gél

Do štúdie bolo zapojených 12 zdravých cyklistov s niekoľkoročnou odbornou prípravou, ktorí za týždeň prešli v priemere 267 kilometrov. Ich priemerný vek bolo 31 rokov. Vedecký tím náhodne priradil každého účastníka do jednej z troch skupín: v jednej skupine účastníci konzumovali pyré zo zemiakov, v druhej sacharidový gél a  v tretej pili len vodu. Všetky skupiny absolvovali dvojhodinovú cyklistickú výzvu, pričom užili svoje „palivo“, teda pyré, gél alebo vodu. Počas tohto experimentu sa skupiny zamieňali, teda každý účastník zažil závody so všetkými troma palivami. Vedci štandardizovali príjem potravy pre cyklistov 24 hodín pred skúškou.

Zemiaková kaša prekvapuje veľkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cyklisti dávali počas skúšok vzorky krvi. Vedci tiež monitorovali srdcový rytmus, teplotu tela, intenzitu cvičenia a vyprázdňovanie žalúdka. Zaznamenali tiež gastrointestinálne príznaky.

Merania ukázali, že srdcová frekvencia, glukóza v krvi a krvný laktát boli vyššie v oboch skupinách - v tej, kde účastníci konzumovali gél a tiež v druhej so zemiakovým pyré, v porovnaní so skupinou s vodou. Laktát je vedľajším produktom metabolizmu svalov a ukazovateľom intenzity záťaže. Okrem toho bol výkon v časovej skúške rovnaký v skupinách s gélom i zemiakovým pyré. Skupina s vodou bola na tom najhoršie. 

„Nezistili sme žiadne rozdiely medzi výkonom cyklistov, ktorí dostali svoje uhľohydráty konzumovaním zemiakov alebo gélov v odporúčaných množstvách približne 60 gramov za hodinu počas experimentov,“ poznamenáva Prof. Burd.

Poznamenáva, že zemiakové pyré aj uhľohydrátový gél priniesli cyklistom „výrazné zvýšenie výkonnosti“ v porovnaní so spotrebou vody.

Čo je však zaujímavé bol výrazný rozdiel v gastrointestinálnych účinkoch. V skupine so zemiakovým pyré došlo k väčšiemu nadúvaniu, bolesťou a nadúvaniu ako v skupinách s gélom a vodou. Prof. Burd naznačuje, že tieto príznaky môžu byť spôsobené tým, že na získanie rovnakého množstva glukózy ako v géloch je potrebný väčší objem zemiakového pyré. 

Sľubná alternatíva ku komercii

Autori poznamenávajú, že ako lacná celozrnná potravina, ktorá je bohatá na živiny, ponúkajú zemiaky športovcom sľubnú alternatívu pre závodné palivo. Okrem toho poskytujú alternatívu ku sladkým uhľohydrátovým gélom.

„Celkovo je naša štúdia dôkazom koncepcie, ktorá ukazuje, že športovci môžu používať celé potravinové zdroje uhľohydrátov ako alternatívu k komerčným výrobkom na diverzifikáciu jedál ponúkajúcich rasy,“ dodávajú autori na záver. 

Viac o téme: ZdravieVýkonŠportUhľohydrátyZemiaková kaša
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9