Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nenápadné izbové rastliny s úžasnými účinkami: Do niekoľkých minút vás zbavia prechladnutia!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeseň je tu a s ňou aj typický nekonečný kolotoč prechladnutí spojených s nádchou a kašľom. Do boja povolávame vitamíny, bylinkové čaje či lieky, aby sme sa cítili lepšie. Vyskúšajte to počas tejto sezóny aj s vhodne umiestnenými rastlinami, ktorých sila vás príjemne prekvapí!

Vedci už dávno dokázali, že rastliny majú schopnosť čistiť vzduch od toxínov a nečistôt. Túto schopnosť môžete využiť aj v najzradnejších častiach roka ako prevenciu proti prechladnutiu a chrípke. Dôležité je vedieť, ktoré rastliny majú takú moc a kam by sme ich mali umiestniť, aby sa ich účinky naplno prejavili, ako uvádza sporteluxe.com.

Čítajte tiež: Netušený účinok ústnej vody: Kedy od nej radšej ruky preč!

1. Aloe vera

Táto úžasná izbová rastlina by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. V lete pomáha na spálenú pokožku, v jesenných a zimných mesiacoch funguje dvojnásobne. Pomáha odstraňovať benzén a formaldehyd zo vzduchu, má protizápalové liečivé účinky a je obzvlášť užitočná v izbách, kde trávite dlhší čas - napríklad v spálni.

Nenápadné izbové rastliny s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Brečtan popínavý

Brečtan nielenže prirodzene pracuje na redukcii plesní v domácnosti, ale okrem iného bojuje aj s karcinogénmi, ako je formaldehyd, benzén a trichlóretylén. Môže vám pomôcť lepšie dýchať a zároveň odstráni prchavé organické zlúčeniny z priestoru.

Nenápadné izbové rastliny s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Zelenec chochlatý

Ide o veľmi nenáročnú rastlinu, pričom jej pestovanie zvládne aj úplný začiatočník. O to viac prekvapuje svojimi úžasnými schopnosťami. Je šampiónom medzi rastlinami, čo sa týka čistenia vzduchu. Je známa produkciou kyslíka, pričom eliminuje oxid uhoľnatý, karcinogénny formaldehyd uvoľňujúci sa v každej domácnosti a xylén. Zvláda prežiť snáď vo všetkých podmienkach a je skvelým riešením aj do domácnosti s deťmi či domácimi miláčikmi. Zelenec netreba držať mimo ich dosahu!

Nenápadné izbové rastliny s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Figovník kaučukový (fikus)

Ak vaša domácnosť neoplýva tonami priameho prirodzeného svetla, fikus je jej ideálnym doplnkom. Usilovne zbavuje priestor formaldehydu, karcinogénu uvoľňujúceho sa bežne z čalúneného alebo dreveného nábytku, výparov z lakov na nechty a odlakovačov, ako aj z rôznych doplnkových vôní, ktoré v domácnosti denne používame. Umiestnite ho najmä do tmavších miestností a priestorov, v ktorých najčastejšie používate rôzne vône.

Nenápadné izbové rastliny s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Palma Dypsis lutescens (areka nažltlá)

Rastlina, ktorá zaujme svojím elegantným vzrastom je výborným doplnkom obývačiek a spální. Jej účinky ocenia majitelia najmä v jesenných a zimných mesiacoch pre schopnosť detoxikácie a dodávok kyslíka. Vrchná vrstva listov pohlcuje v noci oxid uhličitý a vracia čerstvý kyslík. K životu potrebuje vlhkú zeminu, ktorá dodáva vzduchu správnu vlhkosť znižujúcu množstvo plesní a baktérií vo vzduchu. Umiestnite ju ďalej od okna, lepšie sa jej darí pri rozptýlenom svetle ako na priamom slnku.

Nenápadné izbové rastliny s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Izbové rastlinyChorobaPrechladnutieNádcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9