Netušený účinok ústnej vody: Kedy od nej radšej ruky preč!

Zdroj: gettyimages.com
2019-09-25 06:00:00

Používate pravidelne ústnu vodu? Odborníci však dvíhajú varovný prst. Existuje situácia, kedy by ste mali zabudnúť na svieži dych. Kedy sa treba držať ústnej vody čo najďalej?

Vedci dokázali, že účinok cvičenia na zníženie krvného tlaku je výrazne slabší, keď si ľudia vypláchnu ústa antibakteriálnou ústnou vodou, ako sa uvádza na sciencedaily.com. Tá vďaka svojmu zloženiu totiž narúša zložitý molekulárny mechanizmus, ktorý k tomu dopomáha. Vedci teraz naznačujú, že lekári by mali pri odporúčaniach fyzickej aktivity pri vysokom krvnom tlaku venovať pozornosť aj ústnemu prostrediu. Medzinárodná štúdia univerzity v anglickom Plymouthe a Centra genómovej regulácie v Barcelone v Španielsku bola uverejnená v časopise Free Radical Biology and Medicine.

Čítajte tiež: Prekvapivý dopad pitia alkoholu na dĺžku života: Nečakané odporúčanie lekárov

Prečo sa výskum uskutočnil?

Vedúci autor štúdie Raul Bescos, odborný asistent v odbore dietetika a fyziológia na Univerzite v Plymouthu uviedol: „Vedci už vedia, že krvné cievy sa počas cvičenia otvárajú, pretože produkcia oxidu dusnatého zvyšuje priemer krvných ciev (známy ako vazodilatácia), zvýšenie krvného obehu v aktívnych svaloch. Zostáva záhadou, ako je to možné, že krvný obeh zostáva po záťaži vyšší, čo následne vedie k zníženiu tlaku, tzv. hypotenzii po cvičení.“

Všetko podľa Bescosa súvisí s oxidom dusnatým rozkladajúcim sa na zlúčeninu nazývanú dusičnan, ktorý nemal podľa odborníkov v tele žiadnu funkciu. Výskumy za posledné desaťročie však ukázali, že dusičnany sa môžu absorbovať do slinných žliaz a vylučovať sa slinami. 

„Niektoré druhy baktérií v ústach môžu používať dusičnany a konvertovať na dusitany - veľmi dôležitú molekulu, ktorá môže zvýšiť tvorbu oxidu dusnatého v tele. A keď sa prehltne dusitan v slinách, časť tejto molekuly sa rýchlo vstrebáva do cirkulácie a časť sa redukuje späť na oxid dusnatý. To pomáha udržiavať rozšírené krvné cievy, následkom čoho sa po cvičení zníži krvný tlak,“ vysvetlil Bescos. 

Čo veda ukázala?

Do štúdie bolo zapojených 23 mužov, ktorí behali na bežiacich pásoch dvakrát po 30 minút a potom boli dve hodiny monitorovaní. Po 30, 60 a 90 minútach po cvičení boli vyzvaní, aby si vypláchli ústa tekutinou - buď antibakteriálnou ústnou vodou (0,2% chlorhexidín) alebo placebom - vodou s príchuťou mäty. Vedci ani účastníci štúdie nevedeli, ktorou tekutinou si ústa vyplachujú. Pred cvičením a 120 minút po cvičení im zmerali krvný tlak, odobrali vzorky slín aj krvi. Počas cvičenia a regenerácie nemohli nič jesť ani piť, okrem čistej vody. 

Štúdia zistila, že keď si účastníci vypláchli ústa placebom, teda ochutenou čistou vodou, ich systolický tlak sa znížil hodinu po cvičení v priemere o -5,2 mmHg. Keď si však účastníci vypláchli ústa antibakteriálnou ústnou vodou, ich tlak klesol iba o -2,0 mmHg. Výsledky ukázali, že účinok cvičenia na zníženie krvného tlaku klesol o viac ako 60% počas prvej hodiny oddychu a dve hodiny po cvičení prestal pôsobiť úplne.

Predchádzajúce výskumy naznačovali, že hlavným zdrojom dusitanov v krvnom obehu po cvičení bol oxid dusnatý, ktorý sa vytvoril počas cvičenia v endotelových bunkách (bunky, ktoré lemujú krvné cievy). Nová štúdia to však spochybňuje. Keď účastníkom podali antibakteriálne ústne vody, hladina dusitanov v krvi sa po cvičení nezvyšovala. Stúpla až vtedy, keď účastníci použili placebo, čo naznačuje, že ústne baktérie sú kľúčovým zdrojom tejto molekuly v obehu minimálne počas prvej hodiny oddychu po cvičení. Podľa autorov štúdie sú tak kľúčom k otvoreniu krvných ciev ústne baktérie. Ak ich odstránime, napríklad antibakteriálnou ústnou vodou, nedá sa vyrobiť dusitan a cievy zostanú v ich súčasnom stave.

Fotogaléria


Tagy:
cvičenie krvný tlak ústna voda

2019-09-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia