Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Symbolická rastlina obsahuje unikátnu zlúčeninu: Nečakané využitie imela v boji s rakovinou

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Naši predkovia považovali imelo za rastlinu so všestrannými účinkami. Verili, že lieči telo a duši prináša radosť v podobe lásky a zamilovanosti. Pobozkať niekoho pod zelenými listami imela bolo šťastným znamením vzájomnej náklonnosti. Podľa vedcov by rastlina v budúcnosti mohla pomáhať aj ľuďom s rakovinou.

 

Hoci je imelo tradične zimnou rastlinou, ktorá zdobí vianočné a novoročné sviatky, kvitne v úvode jari a jeho červené plody potom dozrievajú niekoľko mesiacov až do jesene. Podľa najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne Science Signaling obsahuje imelo zlúčeninu schopnú bojovať s formou rakoviny, ktorá postihuje oči.

Čítajte viac: Ochorenie, ktoré sa maskuje za krátkozrakosť: Keď očiam nepomôžu ani okuliare

Nemeckí výskumníci z univerzít v Bonne a Magdeburgu dúfajú, že by imelo mohlo byť rastlinným prostriedkom na spomalenie progresie onkologického ochorenia očí. V jeho listoch sa nachádza prírodný insekticíd FR900359 (FR), ktorého účinkami sa vedci zaoberajú už dlhšie. V minulosti tento toxín, ktorý chráni rastlinu pred hmyzom, spájali najmä s liečbou astmy.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Spomaľuje delenie zmutovaných buniek

Látka má podľa vedcov schopnosť inhibovať pôsobenie onkoproteínov, ktorých aktivita zohráva dôležitú úlohu pri vzniku tzv. uveálneho melanómu – onkoproteíny zmutované bunky podporujú v nekontrolovanom delení. Ochorenie sa častejšie vyskytuje u ľudí so svetlou pokožkou a modrými alebo zelenými očami vo veku nad 50 rokov, informuje Medicalnewstoday.com.

Účinok zlúčeniny vedci zatiaľ s úspechom testovali na bunkových kultúrach a bunkách myší s rakovinou. V najbližšom experimente sa chcú zamerať na testovanie účinku látky na nádorových bunkách.

Viac o téme: ImeloRakovina očíUlveálny melanóm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9