V priebehu pár hodín zabije bunky spôsobujúce ochorenie: Imelo prináša nielen lásku!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-21 06:00:00

Pobozkať sa pod ním prináša lásku a šťastie. Vďaka imelu však budete mať toho oveľa viac! Táto rastlina má mnohé zdravotné pozitíva. Dokonca pomôže ženám v reprodukčnom veku, ktorých trápi choroba, sprevádzajúcu nepríjemné bolesti!

Vedci držia v rukách veľký triumf! Odhalili, že extrakt z imela môže pomôcť pri boji s príznakmi nepríjemnej choroby, ktorá mnohým ženám strpčuje život. Štúdia ukázala, že výťažok zo sezónnej rastliny môže tlmiť príznaky endometriózy – ide o bolestivý stav postihujúci desať percent žien vo Veľkej Británii a USA.

Čítajte tiež: Bobkový list ako ho nepoznáte: Zníži horúčku, vyrieši nespavosť a postará sa o krásnu pleť!

Ochorenie, ktoré komplikuje život

Endometriózou najčastejšie trpia ženy v reprodukčnom veku. Pri ochorení sa čiastočky sliznice maternice, nazvanej endometrium, nachádzajú mimo maternice, v iných častiach tela, ako sú vaječníky, panva, črevá, močový mechúr - dokonca sa aj niekedy nachádzajú v oblasti chrbtice, pľúcach alebo mozgu. Rovnako ako tkanivo v maternici, rastie a krváca každý mesiac počas obdobia ženy. Keďže krv neopustí telo, ako je to v prípade menštruácie, spôsobuje zápal, bolesť a tvorbu zjazveného tkaniva. Endometrióza strpčuje život žien, pričom mnohé z nich nemajú diagnostikovanú túto chorobu aj celé roky, hoci prežívajú bolesti.

Niektoré prípady sa môžu liečiť protizápalovými lieky proti bolesti, ako je ibuprofén, ktoré tlmia zápal. Antikoncepčná pilulka pomáha pri potláčaní uvoľňovania estrogénu, čo môže podporiť rast tkaniva. Mnohé ženy s ťažkými formami ochorenia musia absolvovať operáciu na odstránenie abnormálnych tkanív.

Zabíja bunky!

Vedci na Kórejskej katolíckej univerzite v Soule odhalili, že extrakt z imela zabíja bunky, ktoré spôsobujú tento stav! Pozorovali 40 žien s ťažkou endometriózou, ktorým odobrali vzorky tkaniva a vystavili ich laboratórnym testom na extrakt z imela.

Výsledky v Medzinárodnom časopise lekárskych vied zistili, že po uplynutí 24 hodín extrakt z rastliny zastavil bunky endometria a znížil rýchlosť, ktorou sa zvyšujú tkanivá. Zdá sa tiež, že znižuje hladiny látky nazývanej vaskulárny endotelový rastový faktor alebo VEGF. Ide o prirodzenú zlúčenina, ktorú uvoľňuje telo pri tvorbe nových krvných ciev, potrebných na udržanie rastu abnormálneho tkaniva maternice.

Výsledky podporujú skoršie výskumy, ktoré ukazujú, že imelo obsahuje chemikálie, ktoré môžu mať silné vlastnosti proti rakovine. Rastlina sa už dávno používa ako bylinný liek proti rakovine v niektorých častiach sveta!

"Imelo môže znížiť životaschopnosť endometriálnych buniek a je potenciálnym kandidátom na liečbu endometriózy," povedali vedci v správe.

Imelo je poloparazitická rastlina, ktorá produkuje biele bobule od zimy po jar. Bozkávanie pod imelom je známe ešte zo 17. storočia, hoci nie je presne jasné, ako vzniklo. 

Fotogaléria


Tagy:
imelo zdravie liek Vianoce

2018-12-21 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia