Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochorenie, ktoré sa maskuje za krátkozrakosť: Keď očiam nepomôžu ani okuliare

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Lekári si ho zamieňajú s krátkozrakosťou, tupozrakosťou alebo astigmatizmom. Kým sa pacienti dozvedia, že trpia závažným ochorením rohovky, môže prejsť aj niekoľko rokov, počas ktorých sa ich zrak rapídne zhorší. Poznáte príznaky keratokonusu?

Hoci keratokonus nepatrí k najbežnejším očným ochoreniam, oftalmológovia by ho mali vedieť rozpoznať včas. Najmä v úvodnej fáze sa môže prejavovať podobne ako iné, známejšie diagnózy, jeho dopad na zdravie a kvalitu života je však vážnejší.

Čítajte viac: Návyk, ktorý chráni pred krátkozrakosťou: Toto pravidlo by mal dodržiavať každý!

Skúsenosť s týmto ochorením má aj pacientka Ewa, ktorá nosila okuliare od svojich 15 rokov. Ewin zrak sa z roka na rok zhoršoval a lekári jej zakaždým predpisovali nové a nové dioptrie. Situácia zašla tak ďaleko, že už dobre nevidela so žiadnymi okuliarmi. Keratokonus jej diagnostikovali až po niekoľkých rokoch. V tom čase už na jedno oko videla len 5-percentne a na druhé len z desatiny.

Čítajte viac: Netušená schopnosť ľudských sĺz: Dokážu odhaliť aj naše choroby, hovorí výskumníčka

Dnes je všetko inak. Život jej pred rokom a pol zmenila špeciálna operácia. „Na druhý deň po zákroku som videla nový svet. Trávu som predtým videla ako jednotnú zelenú plochu, ale po operácii som dokázala rozpoznať každé jedno steblo,“ spomína pacientka Ewa, ktorú operovala renomovaná špecialistka, oftalmologička a chirurgička Adriana Smorádková z očnej kliniky NeoVízia v Bratislave.

Vyklenutie rohovky pri keratokonuse. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Vyklenutie rohovky pri keratokonuse. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako spoznať keratokonus?

Podľa slov doktorky Smorádkovej je keratokonus očné ochorenie, ktoré sa prejavuje vydúvaním, vyklenutím rohovky a jej postupným stenčovaním. V dôsledku toho pacienti s touto diagnózou pozvoľna strácajú zrak. „V krajných prípadoch môže dôjsť k akútnemu prasknutiu vnútornej membrány a k prieniku vody do rohovky. Pre ochorenie je príznačná vysoká krátkozrakosť, aj do mínus 18 dioptrií a tiež vysoký nepravidelný astigmatizmus,“ vysvetľuje expertka patriaca k svetovej špičke v liečbe keratokonusu.

 „Ľudia s keratokonusom si často šúchajú oči, čo môže ich stav ešte viac zhoršiť. K diagnóze sa môžu pridružiť kožné ochorenia, atopický ekzém, akné. No smerodajný je nárast dioptrií. Vtedy je nevyhnutné absolvovať špecializované vyšetrenie,“ pokračuje doktorka Smorádková. Ako ďalej spresňuje, keratokonus sa spravidla objavuje v puberte a sprevádza ho náhle zhoršenie zraku, pričom zhruba do 27 rokov života prograduje. Následne dochádza k stabilizácii a progresia ochorenia býva už len mierna.

Pacienti s keratokonusom si často šúchajú oči. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Pacienti s keratokonusom si často šúchajú oči. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Bezbolestný operačný zákrok

Podľa očnej lekárky Lucie Sonntag, ktorá pôsobí na popradskej klinike NeoVízie, nemajú mnohí bežní oční lekári k dispozícii najmodernejšie diagnostické prístroje na rané odhalenie ochorenia, aj preto ho zvyčajne diagnostikujú až vo vyššom štádiu. Keratokonus prebieha v štyroch štádiách, z ktorých posledné je liečiteľné iba prostredníctvom transplantácie rohovky od mŕtvych darcov. Zvyšné štádiá je možné korigovať operáciou.

Na základe štádia ochorenia je možné absolvovať metódu CXL, pri ktorej sa rohovka spevní pomocou riboflavínu a UV-žiarenia, alebo metódu s využitím keraringov. „Tu sa do rohovky implantuje akási obruč – keraring. Tá spôsobí, že rohovka sa ďalej nevyklenuje. Keraringy umožňujú remodelizáciu rohovky na mieru, výrazne zlepšujú refrakčné výsledky a stabilizujú progresiu ochorenia. Lekárovi asistuje pri operácii laser, vďaka ktorému je zákrok bezpečný a bezbolestný. K zlepšeniu videnia dochádza okamžite,“ približuje doktorka Smorádková.

MUDr. Adriana Smorádková. Foto: NeoVízia
Zobraziť galériu (5)
MUDr. Adriana Smorádková. Foto: NeoVízia  (Zdroj: Neovízia)
​​

Choroba slnečných krajín

Keratokonus sa najčastejšie vyskytuje v krajinách s enormným slnečným žiarením, pretože UV-žiarenie poškodzuje kolagénne vlákna v rohovke. „Preto nájdete najviac pacientov s touto diagnózou na severe Afriky, v Saudskej Arábii či Južnej Amerike,“ dodáva lekárka, podľa ktorej zohráva pri rozvoji ochorenia svoju úlohu aj dedičnosť. Odhady hovoria, že ochorenie sa u nás vyskytuje sporadicky, na Slovensku ním trpí približne 3-tisíc pacientov, pričom častejšie postihuje ženy než mužov.

V prípade, že vám zrak z roka na rok slabne a zakaždým potrebujete vyššie dioptrie, mali by ste absolvovať dôkladné vyšetrenie očí u špecialistu. Varovným znamením môže byť aj časté šúchanie, trenie očí alebo výskyt kožného ochorenia sprevádzaného zhoršením zraku. Prevenciou keratokonusu sú aj pravidelné preventívne vyšetrenia u oftalmológa.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

Viac o téme: OperáciaStrata zrakuRohovkaKeratokonusOčné ochorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9