Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nakaziť vás môže aj bez poštípania: Z toho, čo prenáša lietajúci hmyz, vám bude nevoľno

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Lietajúci hmyz je nebezpečnejší, než si myslíte. Verili by ste, že vás môže nakaziť bez toho, aby vás poštípal? Podľa najnovšieho výskumu stačí, aby si hmyz sadol na potraviny alebo priamo na vás a problém je na svete.

Výskumníci z Aston University v Birminghame zistili, že nielen ľudia môžu prenášať nebezpečné baktérie. Ak sa muchy alebo iný lietajúci hmyz ocitne v nemocnici, predstavuje riziko infekcie. Na jeho tele sa totiž môžu zachytávať rezistentné baktérie, ktoré sú odolné voči antibiotickej liečbe, uvádza portál Webmd.com.

Čítajte viac: Najkrvilačnejší hmyz na Slovensku očami zoológa: Kuklorodka vás môže cicať aj 20 minút

Vedcom sa v priebehu 18 mesiacoch v anglických nemocniciach podarilo nazbierať okolo 20-tisíc kusov hmyzu – múch, ôs, včiel, mravcov, vošiek či molí. Zistili, že až deväť z desiatich exemplárov na tele nieslo superbaktérie. Hmyz dovedna prenášal 86 bakteriálnych kmeňov vrátane enterobaktérií ako salmonela či E. coli, bacilov a rôznych stafylokokov vyvolávajúcich kožné a respiračné ochorenia.

Patogénnych baktérií na telách hmyzu bolo podľa vedcov toľko, že by teoreticky mohli byť zdrojom infekcie u ľudí. Alarmujúce je aj to, že až 53 percent bakteriálnych kmeňov zachytených na hmyzích telách bolo rezistentných voči antibiotikám. Vedci preto navrhujú, aby bol aj hmyz prítomný v nemocniciach chápaný ako potenciálny zdroj infekcie a prevencia sa zamerala aj na tento aspekt. Štúdia bola zverejnená v magazíne The Journal of Medical Entomology.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

Viac o téme: NemocnicaMuchaLietajúci hmyzRezistentné superbaktérie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9