Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prekvapivý objav u pacientov po mŕtvici: V ich mozgu našli nečakané mikroorganizmy!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vysoký krvný tlak, fajčenie či tepny zanesené cholesterolom nemusia byť jediné vyvolávajúce faktory cievnej mozgovej príhody. Vedci zistili, že ľudia, ktorí boli hospitalizovaní v dôsledku mŕtvice, mali v mozgu baktérie, ktoré sa obyčajne vyskytujú v úplne inej časti ľudského tela.

Štúdia, ktorá vyšla v odbornom magazíne Journal of American Heart Association, prišla so zaujímavým zistením. Vedci z fínskej Tampererskej univerzity objavili v krvných zrazeninách mozgových ciev ľudí po mŕtvici DNA patogénnych baktérií, ktoré bežne žijú v ústach.

Čítajte viac: Silná bolesť hlavy ako predzvesť vážneho problému: Tieto signály by ste mali spoznať ihneď

Pacientom výskumníci odobrali vzorky trombotického sekrétu. Až 84 percent vzoriek obsahovalo DNA baktérií rodu streptokoka, najmä druhu Streptococcus mitis. Objav potvrdil predchádzajúce výskumy, podľa ktorých sa tieto baktérie nachádzali v tepnách ľudí, ktorí zomreli na infarkt, mŕtvicu alebo prekonali trombózu žíl dolných končatín.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyšujú riziko tvorby krvných zrazenín

Keď sa streptokoky nachádzajú v ústnej dutine, správajú sa ako zvyšná súčasť ústnej mikroflóry. Ale keď sa dostanú do krvného obehu, môžu vyvolať infekcie srdcových chlopní. Dokážu sa tiež naviazať na receptory krvných doštičiek a zvyšovať pravdepodobnosť tvorby krvných zrazenín, uvádza Sciencedaily.com.

Odborníci preto ešte viac apelujú na dodržiavanie zásad zubnej hygieny a pravidelné kontroly chrupu. Už dávno je totiž známe, že infekcie, resp. patogénne baktérie nachádzajúce sa v ústach môžu kolovať z úst do ďalších častí tela a vyvolávať rozličné zdravotné problémy.

Viac o téme: StreptokokMŕtvicaCievna mozgová príhodaústna baktéria
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9