Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochorenie, ktoré všetci podceňujeme: Ak si nameriate takúto výšku tlaku, bežte k lekárovi!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nebolí, nedáva o sebe vedieť, a predsa patrí k najväčším zdravotným hrozbám. Vysoký krvný tlak je chronické ochorenie, ktoré sa „priživuje“ na našich nezdravých návykoch. Hypertenziou trpí až polovica Slovákov, no k zodpovednej liečbe pristupuje len časť z nich.

„Na Slovensku žije 50 percent hypertonikov, teda najmenej dva milióny ľudí, a polovica z nich o svojom ochorení nevie. Navyše, iba polovica z tých, ktorí o ňom vedia, si tlak dobre kontroluje,“ vysvetľuje docentka Slavomíra Filipová, prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti (SHS) a kardiologička z Kliniky kardiológie a angiológie v NÚSCH. Ako súčasne pripomína, vysoký krvný tlak sa spočiatku neprejavuje žiadnymi príznakmi ani komplikáciami, v dlhodobom horizonte však dokáže vážne poškodiť organizmus.

Čítajte viac: Novinka, ktorá poteší až tretinu Slovákov s vysokým krvným tlakom: Zjednoduší im život!

Ako ďalej dopĺňa, srdcovo-cievne problémy sú najčastejšou príčinou úmrtia Slovákov. Zomiera na ne takmer polovica ľudí. Aj preto je dôležité pravidelne si kontrolovať výšku krvného tlaku, ktorý býva jedným z prvých signálov ochorenia srdca a ciev.

Indikátor zdravotného rizika

Na hypertenziu upozorňuje tlak, ktorého výška kulminuje okolo hodnoty 140/90 mmHg. „Systolický alebo ,hornýʻ je tlak, ktorý vyvíja ľavá komora srdca počas svojej kontrakcie a vyvrhuje krv do tepien celého tela,“ objasňuje lekárka. Práve on môže byť prvým indikátorom zvýšeného rizika zlyhávania srdca, obličiek či cievnej mozgovej príhody.

Čítajte viac: Budí vás v noci nutkanie na záchod? Podľa odborníkov to môže byť zlé znamenie

Diastolický tlak, nazývaný aj „spodný“, vzniká pri uvoľnení krvného tlaku, keď sa komory srdca plnia krvou pritekajúcou zo žíl, dopĺňa odborníčka.

Aké silné je srdce

Hodnota krvného tlaku je pre lekára aj pacienta dôležitým ukazovateľom zdravia. Vypovedá o tom, akým tlakom pôsobí krv na vnútornú stranu ciev a ako intenzívne pracuje srdce. Jeho hodnota sa mení v závislosti od situácie, záťaže, emócií, teploty vonkajšieho prostredia či stravy, dodáva docentka Filipová.

Hazardovanie so zdravím

V prípade normálneho tlaku sa hodnota systolického tlaku pohybuje v rozpätí od 120 do 129 a diastolického od 80 do 84. Keď sa systolický tlak blíži k číslu 140, mali by ste spozornieť. Podľa slov kardiologičky sa vekom tlak zvyšuje a až dve tretiny populácie nad 60 rokov zápasia s hypertenziou.

Najvypuklejšími rizikovými faktormi vzniku hypertenzie sú fajčenie, vysoký cholesterol, nadváha, nezdravá strava vrátane zvýšeného príjmu soli, pitie alkoholu a nedostatok pohybu. Hypertonik by podľa lekárky nemal pracovať v noci, mal by mať pravidelný spánok a preferovať mediteránnu diétu. Pacienti, ktorí zásady zdravej stravy nedodržiavajú, totiž majú 4 až 8-krát vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne príčiny.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prekážkou úspešnej liečby je aj laxný prístup pacienta vo vzťahu k užívaniu liekov či princípom životosprávy. Mnohí pacienti lieky neužívajú tak, ako im lekár predpísal, a to napriek tomu, že dnes stačí pacientovi užiť jedinú tabletku s liečivom denne, aby dosiahol cieľovú hodnotu krvného tlaku.

 „Ak pacienti potrebujú viacero liekov, predstavuje to pre nich problém. Zvyčajne liečbu nedodržiavajú správne, upravujú si dávkovanie, zabúdajú na užitie liekov alebo niektorý z liekov prestanú brať úplne. Prerušenie liečby pri hypertenzii je nebezpečné a v niektorých prípadoch môže ohroziť ich život náhlym vzostupom krvného tlaku, vznikom porúch rytmu, znížením intenzity činnosti srdca ako pumpy, urýchlením aterosklerotických cievnych zmien a podobne. Niekedy už vynechanie jednej dávky môže spôsobiť nekontrolované prudké zvýšenie tlaku krvi. Riešením môžu byť takzvané pevné (fixné) kombinácie - spojenie dvoch alebo troch liečiv v jedinej tablete,“ vysvetľuje prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti.

Najčastejšie chyby pri meraní tlaku

„Pacient nemusí mať spočiatku žiadne príznaky, ktoré by upozornili na to, že niečo nie je v poriadku. Dokonca aj človek s vyššími hodnotami krvného tlaku sa môže cítiť dobre, pretože pokiaľ sú ešte cievy pružné, komplikácie sa neobjavia. Je preto dôležité, aby ľudia vedeli, že hypertenzia tu je, je reálna a je veľmi častá. Každý dospelý človek by mal poznať svoje hodnoty krvného tlaku,“ upozorňuje doktorka Jana Bendová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo.

Podľa doktorky Bendovej si ľudia často merajú krvný tlak nesprávne. Všetci vieme, že tlak by sme si mali merať v pokoji, ale málokto už vie to, že zhruba polhodinu pred meraním tlaku by sme nemali fajčiť, piť alkohol alebo kávu a vyhnúť by sme sa mali aj konzumácii väčšieho množstva jedla. Tlak si merajte až 10 minút od momentu, keď ste sa cítili byť v pokoji. Merajte ho v sede, uvoľnite sa a nerozprávajte. Dbajte tiež o to, aby sa pod manžetou tesne obopínajúcou ruku nenachádzal žiadny odev.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Skríning artériovej hypertenzie

Na Slovensku v súčasnosti prebieha skríning výskytu artériovej hypertenzie, do ktorého sa zapojili desiatky ambulancií všeobecných lekárov v rámci projektu „Pre lepšiu kontrolu pacientov s hypertenziou na Slovensku“. Meranie tlaku sa uskutočňuje podľa metodických pokynov vypracovaných v Odporúčaniach Európskej kardiologickej spoločnosti (ESC) a Európskej hypertenziologickej spoločnosti (ESH) pre manažment artériovej hypertenzie z roku 2018.

Charta 70/2023

Na Slovensku takisto vznikla Charta 70/2023 – výzva pre lepšiu kontrolu pacientov s hypertenziou ako iniciatíva odborných spoločností (Slovenská hypertenziologická spoločnosť, Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská internistická spoločnosť, Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva), a pacientskej organizácie Únia pre zdravšie srdce. Ich cieľom je vo zvýšenej miere hovoriť o riziku hypertenzie a chrániť tým svojich pacientov pred vážnymi komplikáciami, ktoré vysoký krvný tlak prináša. Víziou odborníkov je zároveň zlepšenie kontroly hypertenzie na Slovensku využívaním nových odporúčaní pre lekárov aj pacientov v každodennej praxi, a zároveň primäť pacientov k tomu, aby k svojmu ochoreniu pristupovali aktívne a zodpovedne. Odborníci sa chcú priblížiť k naplneniu vízie, ktorou je mať 70 percent pacientov s dobre kontrolovanou hypertenziou do roku 2023.

Kampaň #pretozetitohovorim

Do preventívnej celosvetovej kampane, ktorá vyzýva potenciálne rizikové skupiny ľudí, aby si dali skontrolovať svoj krvný tlak a predišli tak ešte zavčasu možným obávaným komplikáciám, sa po druhý raz zapojilo aj OZ Únia pre zdravšie srdce. Tohtoročná kampaň projektu #pretozetitohovorim, #becauseIsayso vyzýva na nutnosť prevencie vysokého krvného tlaku u dospelých prostredníctvom malých detí, vnukov a vnučiek. Deti hovoria vždy pravdu. Je čas ich počúvať. Všetky deti rastú so spomienkou na detstvo, počas ktorého ich rodičia vychovávali a učili ako sa slušne správať. Deti často kládli otázku: „Ale prečo?“. Odpoveď od rodičov znela: „Pretože ti to hovorím.“ Teraz je rad na deťoch a najmladších generáciách, ktoré túto zaužívanú frázu môžu povedať svojim rodičom či starým rodičom. Môže ich to povzbudiť, aby si svoj tlak dali skutočne skontrolovať a postarali sa o to, aby tu so svojimi najbližšími ostali čo najdlhšie. Príležitosť na to budú mať aj počas Svetového dňa hypertenzie, 17. mája 2019, keď budú zabezpečené bezplatné merania krvného tlaku pre širokú verejnosť vo vybraných lekárňach na celom Slovensku.

 

 

 

Viac o téme: HypertenziaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9