Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cievy ničí aj trávenie: Najjednoduchší spôsob, ako ochrániť srdce pred chorobou

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Čoraz viac vedeckých štúdií naznačuje, že črevný mikrobióm je šedou eminenciou mnohých dôležitých procesov v tele a ovplyvňuje fungovanie organizmu na viacerých úrovniach. Podľa najnovšieho výskumu majú črevné baktérie podiel aj na rozvoji kardiovaskulárnych ochorení.

Podľa štúdie, ktorá vyšla v magazíne The Journal of Physiology, je črevný mikrobióm jedným z činiteľov kardiovaskulárneho zdravia. Ukazuje sa, že prospešné typy črevných baktérií môžu organizmus chrániť pred rozvojom kardiovaskulárnych ochorení a prejavmi predčasného starnutia, píše Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Gastroenterológ o populárnej „očiste čriev“: Omyl, ktorý v tele rozpúta bakteriálnu vojnu

V najnovšom experimente na myšiach vedci zisťovali, či by mohla starnutie ciev ovplyvňovať aj črevná mikroflóra. Tím okolo výskumníčky Vienny Bruntovej z Coloradskej univerzity pridával skupine starých a mladých myší do vody tri až štyri týždne koktail širokospektrálnych antibiotík s cieľom zmeniť ich prirodzenú črevnú mikroflóru. Potom vedci skúmali dopad tejto zmeny na cievny systém – analyzovali zdravie ich cievnej výstelky a tuhosť artérií. Takisto si posvietili na hladiny zápalových markerov, ako aj mieru oxidačného stresu a odolnosti organizmu voči nemu vrátane hladín oxidu dusnatého, ktorý má schopnosť rozširovať cievy.

Čítajte viac: Zvrat v hľadaní príčin Parkinsonovej choroby: Na vine nemusí byť mozog!

Keď telo nemá dostatočné zásoby antioxidantov na zvládanie oxidačnému stresu, môže dôjsť k hypertenzii, strate cievnej vitality a vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Prozápalové mikróby

Kým u starých myší po čase viedlo užívanie antibiotík k obnove mikroflóry aj revitalizácii cievneho systému, u mladých zvierat podobný benefit nenastal. Tento efekt vedcov prekvapil natoľko, že sa rozhodli preskúmať vzorky výkalov inej skupiny starých a mladých myší. V exkrementoch starých myší prevládali prozápalové mikróby, ktoré sú spájané so vznikom chorôb, napríklad patogénne proteobaktérie, ako Escherichia coli alebo Salmonella. Pomocou užívania antibiotík sa u starých myší podarilo črevnú nerovnováhu potlačiť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Predmetom záujmu vedcov bol aj trimetylamín-N-oxid (TMAO) v krvnej plazme myší. Ide o zlúčeninu, ktorá je produktom črevných mikroorganizmom vznikajúcim pri rozkladaní potravy. Niektoré minulé štúdie spojili vysoké hladiny TMAO v krvnej plazme s kardiovaskulárnym rizikom, poškodením obličiek, cukrovkou 2. typu a tiež rakovinou. Z dávnejších výskumov vyplýva, že by metabolit produkovaný črevnými baktériami mohol interagovať s krvnými doštičkami, dôsledkom čoho je zvýšené riziko mŕtvice či infarktu. U starých pokusných myší boli hladiny TMAO v krvi trikrát vyššie než u mladých, po liečbe antibiotikami však došlo k ich zníženiu.

Ako ochrániť srdce?

Posledná štúdia prináša nový dôkaz, že medzi vekom podmieneným zložením črevnej mikroflóry, poškodením artérií a kardiovaskulárnym rizikom je vzťah. V praxi to znamená, že zdravie srdca a ciev sa odvíja aj od kondície mikrobiómu, a teda prítomnosti prospešných baktérií v črevách. Preto by aj starší ľudia mali často konzumovať probiotické potraviny, napríklad jogurty, kefíry alebo bryndzu. Prevenciou zápalových procesov v tepnách je aj príjem vitamínov a minerálov, pravidelný pohyb a eliminácia stresujúcich situácií.

Probiotiká chránia črevá aj srdce. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Probiotiká chránia črevá aj srdce. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: SrdceCievyČrevná mikroflóraMikrobiómKardiovaskulárne zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9