Budí vás v noci nutkanie na záchod? Podľa odborníkov to môže byť zlé znamenie

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-12 06:00:00

Noktúria alebo nutkanie na močenie počas noci, v čase spánku, môže mať viaceré príčiny. Podľa novej štúdie japonských vedcov by časté nočné výlety na toaletu mohli byť predzvesťou hroziacich zdravotných komplikácií.

Možno konzumujete priveľa soli a máte vysoký krvný tlak. Tak znejú varovania japonských vedcov, ktorí noktúriu spojili so zdravotným rizikom, uvádza Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Mnohí sa o nich boja hovoriť: Rozpoznajte mýty a fakty o močových cestách!

Keď sa počas spánku zobudíte kvôli močeniu iba raz, nie je dôvod na obavy. Možno ste len pred spaním vypili priveľa vody. Častejšie močenie môže trápiť aj pacientov s cukrovkou, zápalom močových ciest alebo ľudí užívajúcich lieky s obsahom diuretík. S nočným močením sa typicky boria aj starší muži so zväčšenou prostatou a pacienti s chorými obličkami.

Čítajte viac: Keď vám voda môže ublížiť: O takomto čase na tekutiny radšej zabudnite!

Podľa odborníkov sa nočné nutkanie na močenie vyskytuje najmä u starších ľudí, pretože so stúpajúcim vekom sa v tele tvorí menej antidiuretického hormónu, ktorý podporuje zadržiavanie tekutín v tele.

Strava ako spúšťač problému

Japonskí vedci analyzovali informácie o zdravotnom stave viac než 3 700 obyvateľov mesta Wasari, z ktorých niektorí uvádzali aj časté nočné močenie. Hľadali príčiny noktúrie a dospeli k záveru, že ľudia trpiaci noktúriou by mali dôslednejšie monitorovať svoj krvný tlak a snažiť sa prijímať menej soli v strave, pretože prehnené solenie vedie k zadržiavaniu tekutín v organizme.

Tí, ktorých v noci budila noktúria, mali o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť vyšším krvným tlakom, pričom toto percento rástlo s počtom nočných návštev toalety.

Hypertenzia u Japoncov zaradených do štúdie môže súvisieť práve s nadmerným príjmom soli, ktorá je v ázijskej kuchyni obľúbeným dochucovadlom, a o ktorej sa už dlho vie, že zvyšuje krvný tlak. Aj preto výsledky japonskej štúdie nemusia odrážať situáciu v európskych krajinách. Japonci totiž v priemere prijímajú dvojnásobok bežného množstva soli na deň (priemerný príjem soli denne by nemal presiahnuť 5 gramov), upozorňujú autori štúdie. Súčasne však pripomínajú, že ľudia trpiaci noktúriou by mali upraviť svoj životný štýl a kontrolovať si krvný tlak.

Fotogaléria


Tagy:
krvný tlak hypertenzia nočné močenie noktúria nadmerný príjem soli

2019-04-12 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia