Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozhodujú pri nej sekundy, preto je dobré spoznať ju včas! Čím skôr sa začne liečiť, tým väčšiu šancu má pacient na uzdravenie. Mozgová porážka si nevyberá. Môže postihnúť kohokoľvek, aj v mladom veku. Buďte o krok vpred a odhaľte, čí vám nehrozí porážka!

Signál mŕtvice?

Riziko mozgovej príhody zvyšuje upchatie tepien. Je pravdepodobné, že vedie aj k nedostatočnému prekrveniu ušných lalokov. Výsledkom je strata pružnosti a viditeľné ryhy na lalôčikoch. Podľa izraelských vedcov by to mal každý lekár brať do úvahy a mal by sledovať tento rizikový faktor pre rozvoj cievnej mozgovej príhody.

Čítajte tiež: Chyba, ktorú mnohí robia pri jedení kiwi: Správna konzumácia ovocia má vyzerať takto!

Niektorí odborníci sa však domnievajú, že ryhy na ušiach sú len znamením pribúdajúcich rokov. Ako starneme, ryhy sú čoraz viditeľnejšie. Preto ich nemožno považovať za alarmujúci faktor, ktorý zvyšuje šancu na vznik mozgovej príhody. Štúdia uverejnená v časopise American Journal of Medicine má však jednoznačné výsledky. Vedci prišli na to, že 78 z 88 pacientov (88 percent), ktorí utrpeli mozgový infarkt, mali na ušných lalokoch ryhy. Týkalo sa to aj 112 zo 153 pacientov, teda 73 %, u ktorých bola zistená mozgová príhoda.

O ryhách na ušiach vedeli experti už skôr

Ryhy na ušných lalôčikoch, označené ako tzv. "Frankovo znamenie", nie sú ničím nezvyčajným. Už skorší výskum spájal ryhy na ušiach s vyšším výskytom srdcového infarktu. Zúčastnilo sa ho 800 ľudí, z ktorých malo 77% s prekonaným srdcovým infarktom ryhy na ušiach.

Na vyčistenie uší nepotrebujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Označenie "Frankovo znamenie" bolo prvýkrát opísané v sedemdesiatych rokoch minulého storočia u pacienta so srdcovým ochorením. Vtedy experti navrhli, aby sa ryhy na ušných lalokoch pridali ku klasickým rizikovým faktorom ako nezávislý signál srdcových ochorení. Existuje niekoľko teórií ako je možné, že sa vtedy objavujú ryhy na lalôčikoch. Môžu signalizovať slabý prísun krvi do lalôčikoch alebo môže ísť o mikroreakcie alebo oslabenie vo vašich cievach, ako to dokazuje degenerácia elastínových vlákien v ušiach. Taktiež je možné, že ušný lalok a nárast pravdepodobnosti srdcových ochorení sú faktormi zvýšeného starnutia alebo že gény, ktoré zvyšujú výskyt "Frankovho znamenia", môžu niesť genetické riziko srdcových ochorení.

Vedci dúfajú, že zvýšením povedomia o súvislosti medzi "Frankovým znamením" a srdcovou chorobou by mohlo lekárom pomôcť identifikovať pacientov oveľa skôr, než sa u nich rozvinie srdcový záchvat alebo cievna mozgová príhoda.  

Viac o téme: ChorobaTvárUšiMozor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9