Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvrátená tvár užívania antibiotík: Účinok, ktorý ticho decimuje srdce a cievy

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ochorenia, ktoré si vyžadujú zdĺhavú a komplikovanú liečbu, môžu mať nepríjemné dozvuky aj po rokoch. Najmä vtedy, keď sú liečené antibiotikami. Podľa najnovšej vedeckej štúdie môže mať dlhodobé užívanie antibiotík nežiaduci dopad na srdce a cievy.

Americkí vedci v spolupráci s čínskymi kolegami skúmali, ako pôsobí dlhodobé užívanie antibiotík na kardiovaskulárne zdravie žien. Zistili, že môže byť spojené s rizikom, uvádza portál Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Diagnóza, ktorú si Slováci mýlia s infarktom: Do piatich rokov zomiera každý druhý

Výskumníci už v minulosti potvrdili, že antibiotiká menia zloženie črevnej mikroflóry a môžu mať širší vplyv na zdravie vrátane kardiovaskulárneho systému. Podľa slov profesora Lu Qi z Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostone už predchádzajúce štúdie poukázali na spojitosť medzi zúžením a zápalom krvných ciev a užívaním antibiotík, po ktorých bolo u pacientov zvýšené napríklad riziko výskytu cievnych mozgových príhod.

Do štúdie vedci zapojili vyše 35-tisíc žien vo veku viac ako 60 rokov, ktorých zdravotný stav sledovali osem rokov. Zaujímalo ich, ako často užívali antibiotiká v mladosti, strednom veku a na dôchodku. Potom ich rozdelili do štyroch skupín na základe častosti užívania liekov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Kritický limit

Výskumníci zistili, že tie ženy, ktoré v dôchodkovom veku užívali antibiotiká viac ako dva mesiace, mali o 32 percent vyššie riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia v porovnaní s tými, ktoré antibiotiká neužívali. Keď mali v anamnéze dlhodobé užívanie antibiotík v strednom veku, ich kardiovaskulárne riziko po šesťdesiatke narástlo približne o 28 percent. Najmenej rizikové bolo užívanie antibiotík v mladom veku (od 20 do 39 rokov), skonštatovali.

Ako spresnili, najčastejšie, a zároveň najrizikovejšie je dlhodobé užívanie antibiotík vo vyššom veku. Preto je bezpečnejšie užívať antibiotiká v kratšom intervale, teda nie viac ako dva mesiace. Ich užívanie by sa tiež malo obmedzovať len na prípady, keď sú naozaj potrebné, resp. si to vyžaduje zdravotný stav pacienta, pretože v dlhodobom horizonte sa ich nežiaduce účinky kumulujú. Podobnosti zverejnil European Heart Journal.

Viac o téme: AntibiotikáSrdce a cievyKardiovaskulárne zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9