Užívate probiotiká po antibiotickej liečbe? Možno to NIE JE najlepší nápad

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-05 05:55:00

Antibiotiká sú dvojsečnou zbraňou – vyhubia síce škodlivé baktérie, ale spolu s nimi im padnú za obeť aj prospešné mikroorganizmy. Preto lekári pacientom odporúčajú s antibiotikami užívať aj probiotické výživové doplnky. Je to však tá najlepšia cesta?

Antibiotiká môžu mať viacero vedľajších účinkov. Jedným z nich je ochudobnenie komunity črevného mikrobiómu o „dobré“ baktérie. Dokážu ich však probiotické výživové doplnky v črevách efektívne nahradiť?

Čítajte viac: Tajomstvo zloženia črevnej mikroflóry: Za to, čo sa v nás hmýri, môžeme sami!

Vedecké dôkazy naznačujú, že probiotiká by mohli zabraňovať hnačkám, ktoré bývajú spojené s užívaním antibiotík. Efekt ich pôsobenia je však malý, uvádza CNN. Navyše, štúdie mapujúce ich pozitíva väčšinou neberú do úvahy možné riziká probiotickej terapie a širší dopad na mikrobióm.

Čítajte viac: Najlepšie rastlinné zdroje prebiotík: Účinkami nahradia aj biely jogurt!

Účinok probiotík na organizmus sa rozhodla preveriť nedávna izraelská štúdia, zverejnená v magazíne Cell. Dobrovoľníkov zahrnutých do výskumu rozdelili na dve skupiny. Ľudia z prvej skupiny užívali štyri týždne okrem antibiotík aj výživový doplnok obsahujúci 11 kmeňov probiotických baktérií. Dobrovoľníci z druhej skupiny však k antibiotikám dostali len placebo.

Probiotiká neúčinkujú tak, ako si odborníci mysleli

Podľa izraelských vedcov síce umelo nasadené probiotiká dokázali črevá pacientov z prvej skupiny kolonizovať, ale došlo u nich aj k oneskoreniu obnovy prirodzenej pôvodnej mikroflóry. Jej narušenie dokonca pretrvávalo počas celých šiestich mesiacov trvania štúdie.

Prekvapivo, s oslabením mikroflóry po antibiotikách sa lepšie vyrovnal organizmus ľudí z druhej skupiny, ktorí dostali len placebo. Ich prirodzená mikroflóra sa obnovila do troch týždňov od užívania antibiotík.

Mikrobióm je individualistický

Odborníci túto záhadu vysvetľujú hypotézou, že nie všetky baktérie, o ktorých si myslíme, že sú pre naše črevá prospešné, majú pozitívny vplyv na zdravie. Podľa expertov je oveľa pravdepodobnejšie, že skutočný zdravotný prínos je výsledkom spolupráce a koexistencie viacerých skupín mikróbov a ich rovnováha je u každého človeka individuálne vybalansovaná.

Transplantácia stolice

Izraelskí vedci však zašli ešte ďalej a rozhodli sa vyskúšať jednu z najmodernejších terapeutických metód s využitím črevných baktérií. Časť dobrovoľníkov vedcom ešte pred experimentom poskytla vzorky stolice, ktoré výskumníci zmrazili a po liečbe antibiotikami ich dobrovoľníkom opäť naočkovali do čriev. Zistili, že po tzv. transplantácii stolice sa ich mikroflóra dokázala veľmi rýchlo obnoviť – už po ôsmich dňoch. Práve transplantácia stolice by mohla v budúcnosti pomáhať aj pacientom, u ktorých je antibiotická liečba kombinovaná s chemoterapiou a bývajú vystavení vyššiemu riziku zdravotných komplikácií.

Fotogaléria


Tagy:
antibiotiká probiotiká črevná mikroflóra mikrobióm

2018-12-05 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia