Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nebezpečný raňajkový trend: Takto to je v skutočnosti s ich vynechávaním!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumácia raňajok snáď nikdy nebola taká diskutovaná ako teraz! Ako to teda s nimi je? Hoci sa v poslednom čase objavujú informácie, že vynechávaním raňajok môžete schudnúť, doteraz sa nehovorilo o ich vplyve na srdce. Nová štúdia tak drží v rukách veľký triumf v podobe zaujímavých zistení. Môže vynechávanie raňajok ovplyvniť dôležitý vnútorný orgán?


Vedecký tím odhalil spojenie medzi stravovacími návykmi a rizikom srdcových ochorení. Ide o jedlo, skonzumované v dopoludňajších hodinách a jeho vplyv na najdôležitejší telesný orgán – srdce. 

Čítajte tiež: Jedny ho milujú, iní nenávidia: Účinky sladkého pelendreku, vďaka ktorým mu dáte šancu!

Dopad na srdce

Vynechanie raňajok by podľa vedcov mohlo mať katastrofálny dopad na naše zdravie. Údajne zvyšuje riziko srdcových ochorení až o 87 percent! Výskumní pracovníci na univerzite v Iowe analyzovali 18 rokov údaje o 6 550 ľuďoch, ktorí mali viac než 40 rokov a ktorí v minulosti nemali srdcové ochorenia. Boli podrobení prieskumu, ktorý zahŕňal tiež otázku, ako často si dopriali raňajky. Väčšina (59 percent) mávala každý deň raňajky, 5,1 percenta nikdy neraňajkovalo, 10,9 percent to zriedka urobilo a 25 percent preskočilo jedlo v ranných hodinách aj niekoľko dní. 

Výsledok bol zaujímavý! Tí, ktorí nejedli v dopoludňajších hodinách, boli až o 87 % náchylnejší na rozvoj srdcových ťažkostí.

„Predpokladá sa, že raňajky sú dôležitým jedlom dňa, zatiaľ čo v posledných 50 rokoch narastá prevaha tých, ktorí raňajky vynechávajú. Štúdie o zdravotných účinkoch vynechávania raňajok sú však zriedkavé," uviedli autori štúdie, podľa ktorých ide o prvú retrospektívnu štúdiu zameranú na stravovacie návyky a kardiovaskulárnu úmrtnosť.

Jednoznačný záver nie je

Tím poukázal na niekoľko faktorov, ktoré mohli byť základom tohto spojenia: stravovacích návykov a srdcových chorôb. Po prvé, tí, ktorí nejedia raňajky, môžu s najväčšou pravdepodobnosťou jesť celkovo nezdravo. Po druhé, raňajky môžu pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi a kontrolovať krvný tlak.

Zistenia, zverejnené v Journal of the American College of Cardiology, prišli niekoľko dní po podobnej štúdii, ktorá zistila, že u tých, ktorí vynechajú raňajky a jedia neskoré večere, je menej pravdepodobné, že prežijú infarkt. 

Vynechávanie raňajok je už dlho uznávané celebritami ako diétny trik. Joanna Lumleyová hovorí, že vďaka tomu si udržala štíhlu postavu v staršom veku. Nedávno generálny riaditeľ Twitter Jack Dorsey povedal, že nikdy nejedol raňajky, len večeru, a že v sobotu vôbec žiadne potraviny nejedáva! Mnohí uviedli, že Dorseyho strava by sa mohla klasifikovať ako porucha príjmu potravy.

Najnovší výskum poskytuje analýzu toho, ako by nám naše potravinové návyky mohli pomôcť alebo naopak poškodiť naše zdravie. Na druhej strane, čo sa týka konzumácie raňajok, štúdia však neposkytuje konkrétny verdikt. Tí, ktorí nejedli raňajky, mohli s väčšou pravdepodobnosťou fajčiť, málo sa hýbali a taktiež pili alkohol. 

Viac o téme: SrdceZdravieRaňajkyStravaDiéta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9