Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mýtus, ktorým sme boli kŕmení odmalička: Vystretý chrbát ako nezdravý spôsob života?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odmalička nás rodičia či učiteľky v škole upozorňovali, aby sme sa nehrbili a sedeli vzpriamene. Zhrbený chrbát predsa nie je zdravý a môže spôsobiť bolesti. Vedci však zdôrazňujú, že nemusí ísť o dobrý a hlavne zdravý spôsob, ako nezaťažiť svoj chrbát!

Vždy nám bolo povedané, aby sme sedeli rovno, vystretí. Prekvapivo však existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že toto pravidlo, ktorým sme boli „kŕmení“ celé roky, nemusí byť prospešné pre naše zdravie. 

Či už sú to knihy na hlave, ktoré nás mali prinútiť chodiť vzpriamene s vystretým chrbátom alebo iné pomôcky na chrbát, zakaždým sme skúšali metódy na precvičenie „správneho“ postoja. Mnohí odborníci už dlhé roky varujú, že zhrbený chrbát, či už pri práci s počítačom alebo pred televízom, vedie k ochromujúcej bolesti chrbta a krku, čo môže vyústiť aj do horších zdravotných problémov. Ruku na srdce, koľkokrát ste sa prichytili v zhrbenej polohe, stiahli ste ramená dozadu a vyrovnali chrbát? 

Čítajte tiež: Exotika na tanieri s unikátnymi účinkami: Papája vylúči rakovinotvorné toxíny z tela!

Ľudia používajú množstvo pomôcok, kupujú si špeciálne stoličkyna vzpriamený postoj, no dôkazy ukazujú, že sedenie v zhrbenej polohe nemusí byť také zlé, ako sa uvádza na thesun.co.uk! Výskum dokonca naznačuje, že môže pomôcť udržať našu chrbticu v zdravej forme. A tak odborníci začínajú šíriť informácie, aby sme sa tak striktne nedržali pravidla o sedení s rovným chrbátom. 

Zmierňuje bolesti a zrelaxuje telo

Doteraz bolo známe, že sedenie so sklesnutým klenutým chrbtom a ramenami dopredu môže spôsobiť nadmernú záťaž na stavce v chrbtici. Je to z toho dôvodu, že pri nakláňaní hornej časti tela dopredu sa zvýši hmotnosť hlavy a mozgu, čím musí chrbtica niesť ťažšie zaťaženie. Štúdia však teraz upozorňuje, že je nepravdepodobné, aby to spôsobilo také problémy. 

V skutočnosti, sedenie v sklesnutej polohe môže udržať chrbticu neporušenú a dokonca zmierňuje bolesti kĺbov a svalov! Jeden výskum z roku 2018 zistil, že zhrbené telo pri sedení pomáha zvyšovať množstvo tekutín medzi platničkami a znižuje tuhosť. Bolo tiež pozorované, že držanie tela časom zvyšuje výšku chrbtice.

Fyzioterapeuti v Univerzitnej nemocnici North Tees v Stockton-on-Tees, ktorí uskutočnili výskum, dospeli k záveru, že u niektorých ľudí môže hrbenie sa „poskytnúť hodnotnú alternatívu k vzpriamenému sedeniu“, ak trpia bolesťami dolnej časti chrbta. Okrem toho, austrálske štúdie zistili, že pri striedaní s obdobím sedenia vzpriamene, môže hrbenie zrelaxovať napäté svaly v strede tela a v nohách.

Osteopat Gavin Smith v Londýne vysvetľuje: „Keď sedíte rovno, aktivujú sa svaly v oblasti brucha, panvy a chrbta. Keďže tieto svaly sú chronicky nadmerne aktívne u ľudí s bolesťami dolnej časti chrbta, hrbenie je pre nich užitočné a poskytuje relaxáciu. Striedanie medzi zhrbenou polohou chrbta a vzpriameným postojom je pravdepodobne najlepší spôsob, ako si zdravo posedieť pri stole.

Kľúčom je striedanie polôh

Snažiť sa príliš vzpriamene sedieť, ako sa nám hovorili už odmalička - nohy sú celou plochou na podlahe, chrbát je rovný a vystretý – môže spôsobiť pravý opak a výsledok je napätie v strede chrbta a problémy s dýchaním v priebehu času.

Hovorca Chartered Society of Physioterapie Jack Chew, ktorý pracuje v Národnej zdravotnej službe hovorí: „Hrbenie nie je nepriateľom držania tela a zdravia chrbta, rovnako ako sedenie vzpriamene a státie nie je riešením problémov s chrbtom.“

Mýtus, ktorým sme boli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa niektorých odborníkov, za predpokladu, že nevstanete a nebudete si robiť pravidelne prechádzky, hrbenie je škodlivé.

Gavin Smith vysvetľuje: „Dlhodobé sedenie alebo státie v akejkoľvek polohe je nerozumné. Samotné hrbenie sa nie je pre nás horšie ako sedieť rovno za predpokladu, ak to robíme po celú dobu. “

V štúdiách publikovaných v časopise Spine austrálski vedci zistili, že kombinácia sedenia so zhrbeným chrbtom a sedenia vzpriamene bola oveľa lepšia ako sedenie v jednej polohe na udržanie stabilnej chrbtice a silných svalov. Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Ergonomics podporuje výhody spínacích pozícií počas celého dňa. Výskumníci dokonca zistili, že tí, ktorí používajú len stoly, pri ktorých sa stojí, mali výrazne viac bolesti nôh a chrbta. Jednoducho povedané, nemali by ste sa snažiť nebyť v žiadnej pozícii dlhšie ako hodinu.

Predĺžené sedenie nakoniec spôsobí, že gluteálne svaly v zadku sa stanú lenivými a hamstringy v zadnej časti stehien sa skrátia. Zvyšuje sa riziko bolesti chrbta a ramien. To je dôvod, prečo väčšina fyzioterapeutov varuje pred dlhými obdobiami nepretržitého sedenia. Na čom záleží viac ako je správne držanie tela, je to, že sa pravidelne pohybujete a meníte polohu.

Chew hovorí: „Musíte premýšľať o tom, že by ste si mali po celý deň vyskúšať svoju pozičnú kapacitu.

Viac o téme: ZdravieChrbticaChrbátPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9