Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exotika na tanieri s unikátnymi účinkami: Papája vylúči rakovinotvorné toxíny z tela!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máte už dosť jabĺk? Doprajte si šťavnatú a osviežujúcu chuť exotiky s minimom kalórií a maximom výživných látok! Papája robí divy nielen s chuťovými pohárikmi, ale dokáže sa postarať aj o vaše zdravie. V čom je také výnimočné?

Hoci papája nie je žiadne nové ovocie, o ktorom by Slováci nevedeli, stále sa považuje za neznámy plod, ktorý máva málokto na tanieri. Veľká škoda! Papája je totiž doslova nabitá výživnými látkami, z ktorých sa vaše telo poteší. Toto exotické ovocie k nám prišlo zo Strednej Ameriky. Kedysi bolo uctievané ako ovocie anjelov. Chutné plody sa rodia zo stromu papáje melónovej. Strom sa podobá na palmu a keď jeho plody dozrejú, majú typickú oranžovo-zelenú farbu. 

Čítajte tiež: Nemýľte si uhryznutie kliešťom s iným hmyzom: TAKTO spoznáte, že ide o parazita!

Papája obsahuje množstvo účinných látok. Okrem vody obsahuje aj bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 a taktiež vitamíny ako vitamín A, B, C, E, K, luteín, cholín, betakarotén a kyselinu listovú. 

Čo robia unikátne enzýmy s ľudským telom? 

Papája taktiež obsahuje množstvo unikátnych proteínov a enzýmov, tzv. papaín. Tieto enzýmy pomáhajú znížiť zápal a zlepšiť hojenie popálenín. Taktiež k tomu prispievajú aj antioxidanty, vrátane vitamínu C a betakaroténu. Papaín, ktorý má spomínané protizápalové vlastnosti, zmierňuje reumu, dnu a astmu, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Svoje využitie našiel aj v kozmetickom priemysle, keďže rozpúšťa odumreté vrsty kože. Podporuje tak tvorbu zdravej pokožky. Dokonca sa zvonka využíva ako podporný prostriedok pri liečbe vredov predkolenia. 

Ochrana pred chorobami

Z papáje sa „poteší“ aj váš imunitný systém! Vitamín C a A sú vitamíny potrebné pre správnu funkciu zdravého imunitného systému. Obranyschopnosť organizmu bude posilnená a vaše telo bude ochránené pred chorobami. Chrípka a prechladnutie nebudú mať šancu. Chráni taktiež pred voľnými radikálmi, je prevenciou aterosklerózy a infarktu myokardu. Obsiahnutá vláknina sa viaže na rakovinotvorné toxíny v hrubom čreve, ktoré potom vylučuje z tela v stolici.

Skvelá na chudnutie

Papája je vhodné ovocie pri chudnutí, pretože prečisťuje a upokojuje celú tráviacu sústavu a pomáha štiepiť bielkoviny. Má množstvo zdravotných pozitív v oblasti trávenia, vylučovania a podpory metabolizmu. Práve dobré vyprázdňovanie, detoxikácia tela, normalizovaný glykemický index, odvodnenie organizmu a min. kalórií je dôležité pri chudnutí. O to všetko sa postará papája! Doprajte si ju na tanieri 3-krát do týždňa v rôznych jedlách, pokojne v ovocnom šaláte, ako prídavok do jogurtu, tvarohu, kaše alebo tiež ako omáčku k mäsu. 

Exotika na tanieri s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
Účinky papáje na telo

  • Posilňuje imunitný systém
  • Má silné antiseptické účinky
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje funkciu žalúdka
  • Urýchľuje trávenie
  • Detoxikuje telo
  • Podporuje hojenie rán a kožných ochorení
  • Prečisťuje hrubé črevo
  • Účinná prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Ako si vybrať papáju?

Ak zbadáte v obchode papáju so žltooranžovou farbou a poddá sa miernemu tlaku prsta, berte ju! Papája je zrelá. Čím je plod zelenší, tým menej je zrelý. Pozor na plody so škvrnami, od tých sa radšej zdržujte ďalej. Ak ste si už domov doniesli nezrelú papáju, vložte ju do papierového vrecka a nechajte jeden alebo dva dni dozrieť pri izbovej teplote. 

Viac o téme: PotravinyOvocie Papája
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9