Nemýľte si uhryznutie kliešťom s iným hmyzom: TAKTO spoznáte, že ide o parazita!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-15 13:00:00

Blížia sa slnečné a teplé dni a s nimi grilovačky či turistika. Priam ideálne obdobie pre krvilačných parazitov, ktoré si prídu na svoje! Hoci aktivita kliešťov už nabrala svoju silu, stále máte čas sa im ubrániť. Ako spoznáte, že ste chytili kliešťa?

Letné obdobie priam praje dotieravému hmyzu. Pavúky, blchy, komáre a iné parazity vyčíňajú práve vtedy, keď odhadzujeme bundy a užívame si krajšie počasie. Medzi nebezpečných parazitov patria kliešte. Ak sa do vás zahryzne kliešť, môže to mať neblahý dopad na vaše zdravie, zatiaľ čo v prípade mušiek či komárov bodnuté miesto na pokožke časom len odpuchne.

„Kliešť a iné uhryznutie hmyzom môžu vyzerať podobne,“ hovorí Griffin Dill, PhD z The University of Maine. „Bez nájdenia samotného kliešťa na pokožke je ťažké odlíšiť či červený fľak je skutočne od parazita alebo iného hmyzu,“ pokračuje odborník na prevention.com.

Čítajte tiež: Ľahší život po mŕtvici zabezpečí jedna vec: Zvráti škody, z ktorých by ste sa dlho spamätávali!

Nenápadné uhryznutie

Liečba a prevencia pred napadnutím kliešťov môže pomôcť udržať choroby, prenášané kliešťami, na uzde. Patrí medzi ne napr.: lymská borelióza alebo encefalitída. Ľahko sa môže stať, že si ani len nevšimnete a kliešť vám saje krv. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako malá červená bodka, takže ostane bez povšimnutia. Väčšina ľudí len nad tým mávne rukou. Pritom kliešť môže ostať v ich pokožke zahryznutý aj niekoľko dní! Preto je dobré poznať, ako vlastne vyzerá miesto uhryznutia, aby ste mohli konať.

Ako to vyzerá?

Príznaky uhryznutia kliešťom sa v skutočnosti líšia a sú individuálne, pretože imunitný systém každého z nás reaguje na ne odlišne, vysvetľuje Thomas Mather, PhD, riaditeľ informačného centra Tick Encounter Resource Center.  Zatiaľ čo niekto môže mať malé červené rany po odtrhnutí kliešťov, u iných sa môže vyvinúť začervenanie a svrbenie.

Najideálnejšie je nájsť kliešťa, ktorý je stále na vašej koži. "Kliešte istý čas zotrvávajú na koži, kým sa pripoja a uhryznú," hovorí Mather. Ich ústa obsahujú veľa spätných hrotov, ktoré používajú na to, aby sa prichytili o pokožku,“ vysvetľuje Mather. 

Aj takto môže vyzerať miesto uhryznutia kliešťom:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rosalyn (@ro54_lyn),

Tieto parazity tiež vylučujú sliny, určité substancie, aby sa ešte viac prichytili a mohli sať krv. Je jedno, o aký kliešť ide, ci len o larvu alebo o dospelého parazita. Na pokožke môže zostať od troch do šiestich dní. Čím dlhšie sa živia krvou, tým sú väčšie a tým je aj väčšie riziko prenosu choroby. 

Po uhryznutí môže oblasť na pokožke vyzerať ako malá červená škvrna, ktorá sa nemusí rozšíriť. Môžu sa však vyskytnúť aj závažnejšie reakcie napr. v podobe vyrážok. Pretože znamenia uhryznutia kliešťami sa veľmi líšia a môžu napodobňovať vzhľad iných druhov hmyzu, ani odborníci na kliešte dokonca nemusia spoznať, že ide o kliešťa.

Kde sa môžu prisať?

Kliešťa na svojej pokožke môžete nájsť prakticky kdekoľvek.

 „Hoci sa môžu pripojiť na ktorúkoľvek časť tela, existujú určité časti na tele, ktoré sú častejšie napádané kliešťami. Medzi ne patrí napr. vlasová línia, alebo miesta, ktoré sú ukryté v miestach, ako napr. podpazušie, slabiny a pod kolenami,“ upozorňuje Dill. 

Lekári dokonca objavili kliešťa, ktorý bol prisatý k ušnému bubienku 9-ročného chlapca!

Aké je uhryznutie kliešťom?

Všeobecne platí, že uhryznutie kliešťami nebolí. Môžete cítiť uhryznutie - ale nemusíte vedieť, kedy sa to presne stane. 

„Na začiatku procesu uhryznutia, kliešte vstrekujú sliny do pokožky,“ hovorí Mather. 

Pretože je viac pravdepodobné, že následné uhryznutia vyvolajú reakciu, prvé uhryznutie môže často zostať bez povšimnutia. Mnohí ľudia však zistia, že ich postihnuté miesto svrbí. Mather odporúča, aby ste si všímali pozorne miesta, ktoré vás svrbia, keďže ide o jeden z najbežnejších spôsobov, ako nájsť kliešťa.

Vyzerá vždy ako vyrážka? 

Pravdepodobne ste už počuli o malej začervenanej vyrážke v mieste vpichu, ktorá postupne prerastie do veľkého červeného fľaku. Ide o jeden z najvýraznejších príznakov lymskej boreliózy. Táto vyrážka je tmavá v strede a rozširuje sa smerom von. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže vyzerať aj inak – môže byť vo forme modrastých vyrážok či škvrny, okolo ktorej je červený kruh. 

Príznak lymskej boreliózy: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dawn Olsen (@debricreations),

Nie však všetky kliešte nesú chorobu, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu. Existujú aj iné druhy vyrážok, ktoré sú spojené s inými chorobami prenášanými kliešťami. 

Ak sa obávate akejkoľvek vyrážky alebo sa bojíte, že ste boli uhryznutí kliešťom, obráťte sa na svojho lekára. Za určitých okolností vám môže predpísať antibiotiká, ak je podozrenie na Lymskú boreliózu.


Tagy:
koža hmyz kliešte kliešť parazit choroby borelióza

2019-05-15 13:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia