Nenápadný kráľ medzi orechami: Stavte na čierny orech, ktorý vám vyrazí dych svojimi účinkami!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-19 06:00:00

Kým na Slovensku je známe pestovanie a konzumácia vlašských orechov, menej známe sú čierne orechy! Hoci využitie nájdu hlavne pre drevársky priemysel, vynikajú nutričnými hodnotami a stávajú sa tak plnohodnotnou potravinou, ktorú by bolo škoda nemať na tanieri!

Sú rovnako výživné ako vlašské orechy a vyznačujú sa charakteristickou arómou a chuťou. Väčšinou ich ľudia v iných krajinách dokonca používajú pri varení práve vďaka ich chuti a chrumkavosti. Dokonca obsahujú v sebe množstvo proti zápalových zlúčenín, takže niektorí výrobcovia doplnkov predávajú extrakt z nich vo forme tabliet. 

Orech čierny je 30 m vysoký strom pôvodom zo Severnej Ameriky. U nás nie je až tak známy. často sa pestuje ako okrasná drevina v parkoch. V prevažnej väčšine sa využíva z neho drevo v nábytkárstve. Plody sú síce bohaté na výživné látky, no údajne sú menej chutné. Na Slovensku môžete dostať v rôznych špecializovaných obchodoch so zdravou výživou tinkúry z čierneho orecha. 

Čítajte tiež: Hit v ústnej hygiene ako klamstvo? Pravda o zubnej paste s obsahom aktívneho uhlia!

Čierne vlašské orechy obsahujú tri hlavné zložky, ktoré ich robia prospešnými pri konzumácii - antioxidanty, polynenasýtené tuky a fenolové zlúčeniny. Vlašské orechy tiež obsahujú rad ďalších živín, ktoré zahŕňajú vlákninu, proteín, melatonín a folát, čo je typ vitamínu B. Je jedno, či ich ľudia konzumujú ako klasické orechy alebo ich berú ako doplnok vo forme tabliet, čierne orechy majú mnoto zdravotných výhod, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com!

Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení

Väčšina odborníkov súhlasí s tým, že konzumácia orechov, vrátane čiernych vlašských orechov, zlepšuje zdravie srdca. Orechy, ako aj čierne vlašské orechy, majú vysoký obsah mastných kyselín a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť celkové zdravie človeka. Podľa International Journal of Food Properties mnohé významné štúdie identifikovali pozitívnu koreláciu medzi vyššou spotrebou orechov a nižšími rizikami náhlej srdcovej príhody, srdcového infarktu a iných ochorení, súvisiacich so srdcom.

Znižujú krvný tlak

Čierne vlašské orechy obsahujú arginín, čo je aminokyselina. Arginín sa v tele mení na kyselinu dusičnú. Oxid dusnatý je vazodilatátor, čo znamená, že zväčšuje krvné cievy. Podľa International Journal of Food Properties môžu vazodilatátory potenciálne znížiť krvný tlak. V časopise sa uvádza, že čierne vlašské orechy obsahujú 3,62 gramu (g) ​​arginínu na 100 g potraviny. To je mierne vyššie ako u vlašských orechov, ktoré obsahujú 2,28 g arginínu na 100 g čiernych vlašských orechov.

Zlepšujú hladiny cholesterolu

Vlašské orechy obsahujú fytosteroly alebo rastlinné steroly. Fytosteroly sú prospešné pre telo, pretože obmedzujú absorpciu cholesterolu v tele. Tento efekt môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu u človeka. Čierne vlašské orechy obsahujú 37 miligramov (mg) viac fytosterolov ako ich orechové náprotivky, podľa International Journal of Food Properties. Pretože lekári spájajú vysoké hladiny cholesterolu s vyššími rizikami vzniku srdcových ochorení, udržanie nízkych hladín cholesterolu je nevyhnutné pre zdravie srdca.

Chránia pred neurologickými ochoreniami

Čierne vlašské orechy sú bohaté na ellagitanníny, ktoré sú typom polyfenolu. Ellagitaníny majú v tele protizápalové a bojové vlastnosti! Podľa časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, tieto zlúčeniny pomáhajú predchádzať vzniku a progresii neurodegeneratívnych ochorení v tele. Medzi tieto ochorenia patria napr. Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a amyotrofická laterálna skleróza.

Znížujú riziko rakoviny pečene

Štúdia v roku 2011 vo vydaní časopisu Pharmaceutical Biology zistila, že rakovinové bunky vystavené extraktom vlašských orechov v laboratórnom prostredí boli účinné pri udržiavaní množenia rakovinových buniek. Výskumníci odhalili, že zlúčeniny chloroformu a etylacetátu sú obzvlášť účinné pri prevencii množenia buniek rakoviny pečene. Vedci sa domnievajú, že čierny orech môže mať preventívne a ochranné účinky proti rakovine pečene, ako aj niektorým iným typom rakoviny.

Znížuje riziko rakoviny prostaty

Čierne vlašské orechy majú vysoký obsah y-tokoferolu. Výskumní pracovníci spojili túto živinu s inhibíciou rastu nádorových buniek v bunkách rakoviny prostaty, podľa International Journal of Food Properties. Zatiaľ čo vedci neboli schopní identifikovať špecifickú dávku alebo množstvo, ktoré má protektívne vlastnosti na rakovinu prostaty, tieto zlúčeniny vykazujú sľubnú metódu na zníženie rizika rakoviny prostaty.

Ďalšie účinky čiernych orechov

Niektorí výskumníci sa domnievajú, že čierne orechy majú oveľa viac zdravotných výhod. Vedci ich však podrobne neskúmali, takže nie sú schopní potvrdiť ich účinnosť.

Medzi ďalšie potenciálne výhody patrí:

  • Podporujú liečbu črevných parazitov
  • Napomáhajú hojeniu kožných rán
  • Prispievajú k liečbe kvasinkových infekcií

Niektorí veria, že lokálne pasty z čierneho orecha môžu liečiť kožné stavy, ako sú bradavice, lupienkové plaky a vredy. Výskumníci však tieto vlastnosti nepreukázali ako pravdivé.

Ako ich užívať? 

Čierne vlašské orechy môžete zaradiť do svojho jedálnička ako predjedlo, alebo sa hodia ako súčasť šalátov, príloh či dezertov. Najlepšie je vybrať si vlašské orechy, ktoré prešli minimálnym spracovaním a prípravou. Tak budete mať istotu, že si zchovajú nutričnú hodnotu. 

Niektorí výrobcovia predávajú čierny orech s inými bylinkami a ovocím, ako je cesnak, brusnice či echinacea.

Sú bez vedľajších účinkov? 

Všeobecne sa čierne vlašské orechy považujú za bezpečné, pokiaľ ich ľudia konzumujú v malých množstvách. U niektorých sa však môžu vyvinúť alergie, iní hlásia podráždenie žalúdka. Hoci lekári nevedia o vedľajších účinkoch konzumácie čiernych orechov, odporúčajú, aby sa im tehotné a dojčiace ženy radšej vyhli. 

Čierne vlašské orechy tiež obsahujú látky nazývané taniny, ktoré môžu znížiť schopnosť tela absorbovať iné lieky. V dôsledku toho by človek nemal konzumovať alebo brať doplnky čierneho orecha súčasne s ich pravidelnými liekmi. Čakanie 1 až 2 hodiny medzi užitím doplnku a užívaním iných liekov je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby lieky pracovali efektívne.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny výživa orechy vlašské orechy čierne vlašské orechy

2019-05-19 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia